Nog iets meer dan een maand en dan is het weer zover: carnaval. We vieren het elk jaar en betrekken daar ook de kinderen bij. We nemen ze bijvoorbeeld altijd mee naar de optocht, lopen vervolgens een rondje door de stad en gaan naar het jaarlijkse kindercarnaval in onze wijk. Zonder muziek geen carnaval, maar het zal je niet verbazen dat die muziek vaak loeihard staat. Behalve carnaval worden kinderen ook op (food)festivals en festiviteiten als Koningsdag blootgesteld aan veel lawaai. Hoe kun je hun gehoor in zo’n situatie het beste beschermen?
Het belang van gehoorbescherming
Het lijkt een beetje een open deur. Want natuurlijk is het niet oké om je kind bloot te stellen aan harde geluiden zonder dat hij of zij gehoorbescherming draagt. Dat weet jij ook wel. Toch zie ik nog altijd veel meer kinderen zónder dan mét gehoorbescherming rondlopen als we ergens zijn waar de muziek (te) hard staat. En heel eerlijk gezegd was ik er tot voor kort ook nauwelijks mee bezig. Ja, tot ik dan met de kinderen in een lawaaiige omgeving kwam. Dan dacht ik er opeens aan en er opeens aan hoe slecht dat wel niet voor hun oren moet zijn…
Gehoorbescherming voor kinderen
Het grote gevaar van blootstelling aan hard geluid is gehoorschade. KNO-specialisten waarschuwen voor het toenemend aantal kinderen dat gehoorschade oploopt. Bij 1 op de 8 kinderen is de gehoorschade bovendien blijvend. ‘Oké, maar wanneer is hard dan té hard?’, zul je denken. Nou, sneller dan je denkt, kan ik je vertellen. Geluid met een volume van 80 decibel, wat gelijk staat aan het geluid dat een drukke weg produceert, is schadelijk voor je gehoor als je er langer dan acht uur in verblijft. Elke drie decibel daar bovenop, halveert de duur dat je er veilig in kunt verblijven. Geluid met een volume boven 110 decibel kan zelfs direct schade aan het gehoor aanrichten. Even ter vergelijking, een elektrische boor overstijgt dit volume met gemak en vuurwerk kan zelfs tot 150 decibel aan geluid veroorzaken.
Oorkappen voor kinderen
Om kinderoren te beschermen tegen harde geluiden heeft Alpine de Muffy oorkappen ontwikkeld. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. De oorkappen zijn comfortabel dankzij een zachte hoofdband. Bovendien zijn ze verstelbaar waardoor ze altijd perfect passen en jarenlang meegaan. Verder zijn ze compact in te klappen, eenvoudig schoon te maken, kunnen ze tegen een stootje en krijg je er een handig opbergzakje bij. Voor baby’s tot 36 maanden zijn er de Muffy Baby oorkappen, met een elastische wasbare hoofdband die geen druk geeft.
Alpine Muffy – onze eerste indruk
Voor beide kinderen ontving ik van Alpine de Muffy oorkappen. Lise kreeg een mooie roze ‘koptelefoon’, zoals ze het zelf noemt. Voor Quinn koos ik een stoere zwart-witte. Wat me direct opviel toen we de doosjes openmaakten, is de degelijke kwaliteit van de oorkappen. Ze voelen stevig aan en kunnen dus voelbaar tegen een stootje. Ze zijn bovendien ontworpen en geproduceerd in Nederland. Behalve voor gehoorbescherming zijn deze oorkappen ook zeer geschikt voor betere concentratie op school en tijdens het maken van huiswerk doordat ze storende omgevingsgeluiden dempen. Handig!
Lise vond de oorkappen direct helemaal te gek. Om ze zelf op te kunnen zetten is wat kracht nodig, je moet ze immers wat uit elkaar trekken om ze om je hoofd te kunnen ‘klemmen’. Dat lukte nog niet helemaal. Maar met wat hulp was dat geen probleem. Quinn had met zijn twee jaar wat langer de tijd nodig om te bedenken wat hij er nu eigenlijk van vond. Ermee spelen wilde hij wel, maar eenmaal op zijn hoofd moesten ze er toch liefst zo snel mogelijk weer af. We gaan zien hoe het gaat als hij ze op krijgt in een andere omgeving. Ik vermoed dat hij dan zo is afgeleid door alles wat er om hem heen gebeurt dat hij niet eens meer in de gaten heeft dat hij oorkappen draagt. We gaan het komende carnaval eens testen!
Gehoorbescherming is ook voor volwassenen belangrijk
Ik heb het steeds over kinderen, maar voor onze eigen oren is dat harde geluid natuurlijk ook niet best. Alleen hebben kinderen nog niet de kennis en het verantwoordelijkheidsgevoel om hun oren zelf te beschermen. En vind ik dat dus een taak van jou als ouder. Gaat het over jezelf en ben je volwassen, dan vind ik dat iedereen helemaal zelf moet weten of hij oordopjes gebruikt of niet. Ik heb ze bij concerten en feesten waarvan ik weet dat er harde muziek wordt gedraaid, nu standaard in mijn tas zitten. Betekent niet dat ik ze dan ook altijd draag, maar volgens mij komt wijsheid toch met de jaren als het om gehoorbescherming gaat.
De Muffy (€22,95) en Muffy Baby (€27,95) zijn verkrijgbaar via Alpine.
Bescherm jij in een lawaaiige omgeving het gehoor van je kind(eren)?
4 Comments
Voor m’n school moet ik me concentreren en er praten veel kinderen dus ik zou ‘m graag willen
Hoi Iris, op mijn Instagram loopt nu een winactie. Ik verloot twee keer een Alpine Muffy! Dus als je ‘m graag wilt, zou ik daar even een kijkje nemen 🙂 Hij is inderdaad ook erg prettig om op school te dragen zodat je je beter kunt concentreren.
Wij hebben voor onze dochter (3) dezelfde Muffy als jij voor Lise hebt. Onze dochter lijkt qua gehoor erg op haar vader en heeft snel last van bepaalde geluiden. Zelfs als wij stofzuigen wilde ze in het begin soms de Muffy op.
Buitenshuis heeft ze hem soms ook op, zoals bij concerten en Koningdag waar live muziek was.
Ze vind het tegenwoordig prima om de Muffy op te hebben, in het begin zette ze hem vaak snel weer af.
Wat leuk om te horen dat je dochter zoveel plezier heeft van de Muffy, Saskia! Ik ben inderdaad benieuwd of Lise en Quinn hem op willen houden 🙂