PERSOONLIJK

Even terugblikken: afstuderen en scriptie schrijven *

14 januari 2020

Een jaar of acht geleden koos ik ervoor om nog een nieuwe studie te gaan volgen. Ik voelde dat ik na de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen nog niet uitgeleerd was en wilde heel graag meer verdieping en kennis over het gedrag van de mens. Het werd hbo Toegepaste Psychologie. Een thuisstudie leek me praktisch, aangezien ik al werkte en er plannen waren om over niet al te lange tijd een gezin te stichten. De studie bleek enorm tof, maar de combinatie met het runnen van een gezin toch een behoorlijke uitdaging. En toen ik bijna klaar was, moest er natuurlijk een scriptie worden geschreven… Ik blik even terug op die toch wel heftige periode.

Het is met een thuisstudie natuurlijk altijd afwachten in hoeverre je de motivatie en discipline kunt vinden (en houden) om ervoor te zorgen dat je voldoende voortgang maakt. Gelukkig heb ik de motivatie altijd gehad en zag ik het echt als een soort sport om mijn zorgvuldig gemaakte planning te volgen. Het gaf me een kick als ik weer een module afrondde en er studiepunten werden bijgeschreven.

Gratis uitloop

Dat neemt niet weg dat het met regelmaat een enorme uitdaging was om het studeren te combineren met werk en het runnen van een gezin met jonge kinderen. Waren er toen ik aan de studie begon nog geen kinderen, kwam daar al snel dochter Lise en drie jaar later zoon Quinn bij. Het voordeel van de studie was dat ik een aantal jaar gratis mocht uitlopen. Zonder die extra tijd had ik het echt niet gered de studie af te ronden en had ik waarschijnlijk vroegtijdig de handdoek in de ring gegooid. Studeren deed ik meestal als de kinderen op de opvang of bij opa en oma waren, maar ik heb ook heel wat avonden en weekenden met mijn neus in de boeken gezeten. En dat is, zoals je vast begrijpt, lang niet altijd even makkelijk geweest.

Zelfstandigheid

Het ging allemaal vrij voorspoedig, op een aantal wat lastigere en taaiere modules na, tot het afstuderen in zicht kwam. Ik had vanuit mijn vorige opleiding natuurlijk al wel ervaring met het doen van onderzoek en het schrijven van een scriptie, maar ik kan me herinneren dat ik daar enorm bij geholpen werd door docenten en afstudeerbegeleiders van de opleiding. Bij het instituut waar ik Toegepaste Psychologie studeerde, het NTI in Leiden, wordt veel meer zelfstandigheid van de student verwacht. Het begon al bij het zoeken naar een afstudeerbedrijf dat aan de eisen van de opleiding voldoet. Na een aantal mislukte ‘sollicitaties’ waarbij de wanhoop soms toesloeg, kwam ik uiteindelijk terecht bij een kleine basisschool hier in Eindhoven. Een fijne school, een leuke begeleider en een tof onderwerp (dyslexie). Dit moest goed komen! Maar eigenlijk begon het toen pas, want er moest natuurlijk nog een scriptie worden geschreven…

Scriptie schrijven

‘Maar je bent toch tekstschrijver en blogger? Is het schrijven van een scriptie je dan juist niet op het lijf geschreven?’ Ik begrijp de vraag en de verwarring, maar van alle dingen die je kunt schrijven is een scriptie wat mij betreft een van de vervelendste. En dat heeft niet zozeer met het schrijven an sich te maken, maar vooral met het opzetten van een onderzoek én het feit dat jij het met je scriptiebegeleider vanuit de opleiding én je contactpersoon van de organisatie waar je het onderzoek uitvoert, eens moet worden.

Ik geef eerlijk toe dat ik regelmatig met mijn handen in het haar heb gezeten en het me heel wat bloed, zweet en tranen heeft gekost. Het goedkeuren van mijn plan van aanpak door de examencommissie had in eerste instandie nogal wat voeten in de aarde. Met een scriptiebegeleider op afstand, die ik eigenlijk alleen via e-mail kon bereiken, vond ik het alles behalve makkelijk communiceren. En wat zij goed vond, bleek de examencommissie vervolgens toch nog af te keuren… Aaah!

Maar ik zette door. Aangezien al mijn contactpersonen met een Windows computer werkten, schafte ik een Office pakket voor mijn MacBook aan, zodat ik in Word kon werken. Gelukkig kun je Office 2019 tegenwoordig heel makkelijk online kopen en activeren. Zonder dat programma was het niet mogelijk geweest mijn scriptie te schrijven, dus het is wel iets dat ik je echt wil aanraden als je gaat afstuderen. Je schaft zo’n licentie eenmalig aan en kunt het vervolgens blijven gebruiken. Ik heb er nu nog steeds veel plezier van in mijn werk als tekstschrijver.

I did it!

Ondanks de momenten van frustratie en het feit dat de definitieve versie van mijn scriptie in eerste instantie door de examencommissie werd afgekeurd, kijk ik toch met een trots gevoel terug op het hele avontuur. Het schrijven werd, naarmate het onderzoek stond en ik de resultaten daarvan helder had, gelukkig steeds leuker. Ik kon de tijd die ik voor mijn scriptie nodig had steeds beter kaderen en daarbuiten zonder schuldgevoel genieten van het spelen met mijn kinderen. En toen ik uiteindelijk voor de twee beoordelaars het onderzoek stond te presenteren en mijn scriptie moest verdedigen, was ik behalve enorm zenuwachtig vooral erg trots. Ik had het toch ‘maar even’ gedaan!

Heb jij ook ervaring met (af)studeren in combinatie met het runnen van een gezin? Hoe heb je dat ervaren?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.