PERSOONLIJK

De voor- en nadelen van werk en studie aan huis

27 februari 2018

‘Hoe krijg je dat toch allemaal geregeld?’ Een vraag die me regelmatig wordt gesteld als ik uitleg dat ik twee kleine kinderen heb, een afstandsstudie volg en ook nog vanuit huis aan mijn blog werk. Dat dat niet altijd even makkelijk is zul je begrijpen. Maar naast enkele nadelen zijn er ook zeker voordelen aan deze manier van werken. Ik zet zowel de voor- als nadelen van werk en studie aan huis voor je op een rij.

Werk en studie aan huis – de voordelen

X Het belangrijkste voordeel voor mij aan deze manier van studeren en werken is de flexibiliteit. Ik kan in principe werken en studeren waar en wanneer ik wil. Heb ik overdag een uurtje tijd, dan heb ik mijn spullen er zo bij gepakt. Maar besluit ik een dag iets totaal anders te gaan doen dan is er niemand die zegt dat dat niet kan. Ben ik overdag druk bezig geweest met de kinderen of het huishouden, dan kruip ik vaak ’s avonds nog achter de laptop om wat werk te verzetten.

X Werken en studeren op mijn eigen tempo biedt me de mogelijkheid mijn energie optimaal te verdelen. In de afstudeerfase waar ik nu zit heeft de studielast echt een golfpatroon. Er zijn momenten dat ik in korte tijd veel werk moet verzetten en er zijn rustiger periodes, wanneer ik bijvoorbeeld wacht op input van mijn scriptieadviseur of opdrachtgever. Ik probeer met die golfbeweging mee te gaan. Dus meer tijd aan de studie als dat nodig is en wanneer er wat meer ruimte is, wat meer tijd in het bloggen (en alles wat daarbij komt kijken) steken. Dit is niet altijd even makkelijk, want wat nodig is is natuurlijk niet per se wat ook het leukst is om te doen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het enorm leerzaam is om je eigen tijd in te moeten delen.

X Je zou het misschien niet direct verwachten, maar de keuze voor een afstandsstudie via NTI was voor mij ook meteen de voordeligste keuze. Ik betaalde namelijk ‘maar’ drie studiejaren, waarna ik de studietijd kosteloos met nog eens drie jaar kon verlengen. Inmiddels zit ik wel over die zes jaar heen en moet ik weer studietijd bijkopen, maar naast de flexibiliteit heeft dus ook het prijsaspect meegewogen in mijn keuze. Zou ik in plaats van NTI voor een HBO aan een niet-particuliere instelling hebben gekozen, dan zou ik (het veel hogere tarief aan) instellingscollegegeld moeten betalen. Dat komt doordat ik eerder al een Universitaire studie heb afgerond.

Werk en studie aan huis – de nadelen

Naast voordelen zijn er ook heus wel nadelen aan het alles zelf moeten regelen. Sinds mijn blog als bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel moet ik bijvoorbeeld zelf nauwkeurig een administratie bijhouden en elk kwartaal belastingaangifte doen. Dat kost ook tijd. Tijd die ik niet aan het bloggen kan besteden. Mijn ervaring met een afstandsstudie is dat je best vaak zelf achter dingen aan moet. En het enige aanspreekpunt dat je hebt zijn mentoren die je kunt mailen of bellen. Dat heeft in het verleden weleens tot wat frustratie van mijn kant geleid. Maar nu loopt het allemaal prima en ik hoop dat dat zo blijft tot ik over een paar maandjes helemaal klaar ben.

Je tijd zelf kunnen indelen en werken en studeren waar je maar wilt. Het klinkt allemaal heel mooi, maar je moet het natuurlijk nog wel even dóen. Er is een behoorlijke dosis zelfdiscipline nodig om te voorkomen dat het een voortslepend iets wordt. En dan doel ik voornamelijk op de studie. Het bloggen is in mijn geval echt een hobby en vind ik zo leuk om te doen dat ik er toch wel mee doorga. Maar in de studie heb ik echt weleens momenten gekend dat ik niet meer wilde. Door steeds het einddoel voor ogen te houden is het me toch telkens weer gelukt om de schouders eronder te zetten en door te gaan. Terugkijkend maakt me dat best een beetje trots.

Een bekende valkuil voor iedere ondernemer is dat werk en privé niet langer twee gescheiden domeinen zijn. En dat gevaar is er ook een beetje met een thuisstudie. Je keukentafel is zowel je werk- of studeerplek als de plek waar je samen met je gezin ontspant. Zo komt het best weleens voor dat je een spelletje zit te doen en ondertussen denkt aan de berg studiewerk die nog op je ligt te wachten of die blog die je voor de volgende dag nog uit wil werken. Ik probeer dat te voorkomen door met mezelf af te spreken in welke uren ik werk of studeer en welke uren ik ontspan. De ene keer werkt dat en de andere keer merk ik toch dat het me niet helemaal lukt om het gescheiden te houden.

Tijdens de praktijkdagen van mijn studie had ik het vaak met studiegenoten over het feit dat het zo fijn is om eens een dagje samen te komen met gelijkgestemden. Allemaal mensen die dezelfde studie volgen, dezelfde interesse hebben en tegen dezelfde soort dingen aanlopen. Best jammer dat je die mensen maar een paar dagen per jaar in real life ziet, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je kiest voor een afstandsstudie. Je bent veel alleen, studeert alleen. Natuurlijk kun je zelf contact leggen en onderhouden met medestudenten, maar het is toch anders dan wanneer je elkaar dagelijks op school zou zien. Als blogger ben je in principe ZZP’er en ook dat is natuurlijk een vrij eenzaam bestaan. Hoewel er regelmatig events zijn waar ik blogcollega’s ontmoet en we online veel contact hebben, is het toch anders dan wanneer je op kantoor zit met elke dag collega’s om je heen. Maar ondanks dat ik het af en toe best mis om medestudenten of collega’s te hebben, vind ik het heerlijk om helemaal zelf mijn eigen ding te doen.

Werk of studeer(de) jij ook vanuit huis? Wat vind jij er de voor- en nadelen van?

2 Comments

  • Reply Nicole Orriëns 27 februari 2018 at 11:21

    Ik werk vanuit huis. Mijn kantoortje zit achter onze keuken. Het bevalt me eigenlijk uitstekend, hoewel prive en werk wel vaak door elkaar heen lopen.

  • Reply Emcie 5 maart 2018 at 18:52

    Its written right there “Though there are other metros in India that run on Balanced Cantilever structure, the one at Kochi stands out with its curved design, spanning over 152 meters.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.