PERSOONLIJK

De voor- en nadelen van studeren via afstandsonderwijs

16 januari 2018

Zoals velen van jullie weten volg ik een HBO-opleiding op afstand. Ik studeer HBO Toegepaste Psychologie via Hogeschool NTI. Ik ben er inmiddels ruim zes jaar mee bezig en dat is langer dan ik gepland (en gehoopt) had. Maar met die bak aan studie-ervaring kan ik jullie wel vertellen wat ik persoonlijk de voor- en nadelen van studeren via afstandsonderwijs vind.

De voordelen van studeren via afstandsonderwijs

Je studeert wanneer en waar je wil.

Je bepaalt dus zelf wanneer je tijd hebt om te studeren en waar je dat het liefste doet. Doordeweeks overdag? Alleen ’s avonds of op zondagmiddag? Er is niemand die je vertelt wanneer je moet studeren. Jij bepaalt wanneer je aan de slag gaat. En zo is de studie dus goed te combineren met werk en/of gezin.

Je studeert in je eigen tempo.

Hogeschool NTI houdt er rekening mee dat je naast je studie bijvoorbeeld nog een baan hebt en/of een gezin. En dus niet fulltime kunt studeren. Daarom mag je de studie na drie betaalde jaren nog eens gratis met drie jaar verlengen. Ik zit inmiddels dus over die totale zes jaar heen en ben (helaas) weer aan het betalen. Ook moet ik het nu binnen een jaar afgerond hebben. Maar dat gaat als er geen hele gekke dingen gebeuren, wel lukken.

Of je nu wilt of niet, je zult moeten plannen.

Hoewel je zelf je studietempo bepaalt, zul je toch regelmatig studiepunten moeten binnenhalen. En dat vraagt hoe dan ook om een planning. Wanneer bestudeer je van een module de theorie, wanneer ga je de opdrachten maken en op welk moment verwacht je je te gaan voorbereiden op het examen? Ontzettend leerzaam, want dit alles lukt niet zonder de nodige zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en de vaardigheid om te plannen en vooruit te denken. Iets wat je in je latere werk alleen maar heel goed van pas zal komen!

Je plant examens zelf en in theorie kun je vandaag beslissen dat je er klaar voor bent en morgen het examen maken.

Ik heb mijn examens altijd wat meer vooruit gepland omdat de locatie waar ik examen doe niet elke dag open is en vrij snel vol zit. Maar voor mij was het wel een goede stok achter de deur om te weten dat ik op die bewuste dag toch echt examen moet doen. Je kunt trouwens uit een groot aantal testlocaties kiezen. Ik kon mijn examens altijd in mijn woonplaats Eindhoven maken, wat ik echt ideaal vond!

De nadelen van studeren via afstandsonderwijs

Je hebt weinig contact met medestudenten en docenten. 

Even vragen hoe die medestudent die ene opdracht heeft aangepakt of een docent vragen een theoretisch begrip uit te leggen is een stuk lastiger dan bij een reguliere studie. En dat vond (en vind) ik wel echt een nadeel van afstandsonderwijs. Gelukkig biedt de huidige techniek wel mogelijkheden toch met medestudenten in contact te komen. Zo ben ik lid van een Facebookgroep met allemaal studenten die ook HBO Toegepaste Psychologie studeren bij NTI.

Voor praktijkdagen moet je naar Leiden of Utrecht.

Een verplicht onderdeel van een HBO-studie is oefenen in de praktijk. Om dat binnen een afstandsstudie vorm te geven heeft Hogeschool NTI ervoor gekozen zogenaamde praktijkdagen te organiseren. Per studiejaar zijn dat er ongeveer 8. Het zijn hele dagen van 10:00 tot 17:00 uur en ze vallen meestal op vrijdag of zaterdag en je dient je er zelf voor aan te melden.

In voorbereiding op zo’n dag maak je een vooropdracht, je volgt de praktijktraining en maakt thuis een afsluitende eindopdracht die je bij de docent die de dag verzorgd heeft, inlevert. Bij een voldoende resultaat ontvang je daar een aantal studiepunten voor. Ik vind het een nadeel dat ik er zo’n eind voor moest reizen elke keer, maar wat ik wel erg leuk vond aan de praktijkdagen is het face-t0-face contact met studenten en met de docent. Ik kwam altijd helemaal geïnspireerd én gemotiveerd weer thuis.

Gemotiveerd blijven is niet altijd makkelijk.

Het zit niet altijd mee. Zo komt het voor dat een opdracht wordt afgekeurd en natuurlijk kun je zakken voor een examen. Ook zijn sommige boeken behoorlijk dik en ‘stoffig’ waardoor er bijna geen doorkomen aan is. Je moet dan over het nodige doorzettingsvermogen beschikken om toch de schouders eronder te zetten om verder te gaan of de draad weer op te pakken. Steun en aanmoediging van het thuisfront is dan erg fijn. En zelf weer even stilstaan bij waarom je de studie bent gaan doen en hoe ver je al gekomen bent. Opgeven is zo zonde!

Je moet veel (zelf) regelen.

Zoals ik schreef wordt de studie na drie jaar kosteloos met drie jaar verlengd. Toch ontving ik een rekening voor jaar vier. Ik schrok me natuurlijk dood, maar besloot meteen de klantenservice te bellen en om opheldering te vragen. Blijkbaar waren er verschillende voorwaarden in omloop, maar hebben ze besloten alles gelijk te trekken en voor alle studenten jaar 4, 5 en 6 niet in rekening te brengen. Ik hoefde mijn rekening dus niet te betalen. Maar ik vraag me nog steeds af wat er zou gebeurd als ik niet zelf actie had ondernomen en die rekening gewoon betaald had… Er zijn ook situaties geweest dat bepaalde praktijkdagen niet beschikbaar waren. Je moet dan echt zelf aan de bel trekken. Gelukkig zijn de mentoren die je kunt bellen meestal erg aardig en behulpzaam en is er uiteindelijk een oplossing. De stage en het afstudeerbedrijf moet je ook helemaal zelf regelen. Ik was bang dat me dat nooit zou lukken, maar toch heb ik een enorm leuke stage gehad en is het me gelukt af te studeren op een basisschool, wat ik zo graag wilde. Ook dit heeft de nodige moeite gekost, maar het is dus zeker niet onmogelijk gebleken.

Naast de afstandsvariant biedt NTI tegenwoordig veel HBO-opleidingen, waaronder Toegepaste Psychologie, klassikaal aan. Je levert een stukje vrijheid in, maar daar staat tegenover dat er wel contact is met medestudenten en docenten én de kans is groot dat je sneller door de modules heen gaat.

Heb jij zelf een afstandsstudie gevolgd, of overwogen?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

4 Comments

 • Reply Nicole Orriëns 16 januari 2018 at 11:10

  Nee, maar mijn dochter zit in het vierde jaar van een opleiding tot vertaler Engels bij de LOI. Dus via haar heb ik er wel wat ervaring mee.

  • Reply Monique 16 januari 2018 at 15:48

   Dan zal zij inderdaad ook met een aantal van deze voor- en nadelen te maken hebben. Is jouw ervaring tot nu toe positief?

 • Reply Jacqueline 17 januari 2018 at 08:20

  Ik heb ooit iets bij de NHA gedaan, maar dat was geen succes. Deeltijd was meer mijn ding en zo heb ik toch ook een hbo en master behaald. Vooral het contact met klasgenoten en de structuur van elke week een middag + avond naar school had ik erg nodig.

 • Reply Stichting leerKRACHT 19 september 2023 at 14:02

  Het is goed om te lezen hoe je jouw ervaring met afstandsonderwijs deelt! De flexibiliteit en het zelfbepaalde tempo zijn zeker aantrekkelijke aspecten. Het gebrek aan direct contact met medestudenten en docenten kan inderdaad een uitdaging zijn, maar het lijkt erop dat je creatieve manieren hebt gevonden om toch verbonden te blijven. Bedankt voor het delen van je inzichten en succes met het voltooien van je studie!

  Met vriendelijke groet,

  Anne

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.