PERSOONLIJK

Een rubberen ruggengraat… Ik?

5 juli 2016

boefje

Voordat we kinderen hadden dacht ik er natuurlijk weleens over na hoe ik het later zou doen als moeder. Opvoedingstechnisch bedoel ik dan vooral. Kijkend naar dat televisieprogramma van die Britse nanny Jo verbaasde ik me dan keer op keer dat ouders zo blind waren voor de fouten die ze maakten. Nee, dat zou mij later niet overkomen. Consequent zijn. Daar begint het allemaal mee. En hoe moeilijk kan dat zijn? Gewoon ja of nee zeggen en daarbij blijven. Dat dat helemaal zo makkelijk nog niet is moet ik, nu ik zelf moeder ben, toch toegeven. En ik besefte het me vorige week weer eens, toen M me verweet dat ik een ‘rubberen ruggengraat had’. Eh… IK?

Het begon allemaal met Lise die een nieuwe ‘hobby’ had: op het bed van papa en mama springen. Uitermate schattig, maar voor haar ook het ultieme middel om het naar bed gaan tot in den treure te rekken. Samen met M besloot ik daarom dat het geen gewoonte moest worden. Het lukte me goed om niet toe te geven aan haar smeekbedes, tot ze op een dag echt geen zin had om mee te werken met het verschonen van haar luier en het uitkleden. Voor ik het wist had ik haar beloofd dat ze, als ze lief meewerkte, nog even op het grote bed mocht. Opeens was ze natuurlijk poeslief…

En daar stond ik dan, haar handjes in de mijne, zij springend op het bed en gillend van plezier. En ik kan niet ontkennen dat ik het ook erg vermakelijk vond. Toen M een minuut later bovenkwam, zei hij verwonderd: “Jeetje Moon, wat heb jij een rubberen ruggengraat…”. En terecht, want ik ben altijd degene die beweert zo consequent te zijn. Ik geef toe, hij zei het plagend, maar toch zette het me aan het denken. Want dit soort momentjes zijn er vaker. Dat ik me nog zo voorneem om voor a te gaan, maar uiteindelijk toch voor b kies.

Nog zo’n voorbeeldje. We zijn samen in de supermarkt. Lise heeft een klein winkelwagentje en helpt lief mee. We hebben niet veel tijd, dus ik voel me redelijk opgejaagd. Alles gaat prima, tot ze het speelhoekje ziet. Uiteraard wil ze daar even spelen, maar eigenlijk hebben we geen tijd. Dat probeer ik haar uit te leggen, maar daar heeft zij natuurlijk geen boodschap aan. Ga ik dan op mijn strepen staan en uitleggen dat we echt NU naar de kassa moeten, of ga ik overstag en laat ik haar toch even spelen? Ik moet eerlijk toegeven dat het vaak dat tweede is. Zeker als ze zo lief is geweest en ik weet dat het iets is waar ze blij van wordt, ga ik er dan vaak in mee.

Nu zijn dit natuurlijk redelijk onschuldige voorbeeldjes, maar soms vind ik het echt lastig om discussies met mijn peuter te vermijden en ik heb het gevoel dat continu ‘onderhandelen’ (als in: als je nu even…, dan mag je straks…) ook niet zo’n beste strategie is. Ik ben daarom erg benieuwd of andere moeders dit herkennen en hoe zij ermee omgaan. Wie weet kunnen we nog wat van elkaar leren!

Herken jij dit ook? En vind jij dat je over het algemeen consequent bent, of juist helemaal niet?

5 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 5 juli 2016 at 11:01

  Mwah, ik zou graag beweren dat ik superconsequent was, want dat wil ik graag… Maar het valt niet altijd mee.

 • Reply Wendy 5 juli 2016 at 11:27

  Leuk geschreven! Ik vind het ook moeilijk, en helemaal sinds we twee kindjes hebben. Als ons zoontje (2 maand) veel aan het huilen is vanwege krampjes en ik niet zo veel tijd heb om dan met ons dochtertje (2 jaar) bezig te zijn, ben ik soms geneigd haar dan maar even te geven waar ze om vraagt.

 • Reply Charlotte 5 juli 2016 at 12:03

  Haha super herkenbaar! Ik zou ook super consequent zijn, maar zoals jij het nu omschrijft gaat het hier ook haha… Oeps…

 • Reply Wendy 5 juli 2016 at 12:46

  Haha, ja dit doen ze he! Die peutertjes lokken dit soort dingen feilloos uit. Die van mij is bijna 2 en ook mijn ruggengraat buigt wel eens mee 😉

 • Reply Jessica 6 juli 2016 at 22:07

  Ik kijk nu ook heel vaak naar andere dat ik denk, als ik later moeder mag worden, doe ik het echt anders…. Wacht maar zegt mijn moeder dan totdat je zelf echt kinderen hebt…. Ik denk dat ik ook wel in aanmerking kom voor een rubberen ruggengraat later.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.