PERSOONLIJK

Een jaar op zwemles – hoe gaat het nu?

29 januari 2020

Het is alweer ruim een jaar geleden dat Lise voor het eerst naar zwemles ging. Op een paar keer na was ik het die daar week in week uit met haar naartoe ging. En hoewel ik vooraf dacht dat ik er al snel een hekel aan zou krijgen, vind ik het eigenlijk best gezellig. Maar we gaan natuurlijk niet (alleen) voor de gezelligheid naar zwemles. Het is de bedoeling dat ze haar diploma’s haalt, zodat ze goed zelf kan zwemmen. Hoe staat het daar nu mee?

Dit bericht bekijken op Instagram

Ik ben zo trots op dit meisje πŸ’• Gisteren had ze haar eerste zwemles en dat was behoorlijk spannend… Maar ze deed het toch maar mooi! Ik moest vanaf de kant toezien hoe ze op momenten heel hard weg wilde vluchten πŸ˜” Maar de badmeester had het snel door en wist haar het vertrouwen te geven om door te gaan. Zo gaf hij haar een hand toen ze niet alleen van de glijbaan durfde. De keer daarna wilde hij weer helpen, maar ging ze gewoon al zelf voor hij iets kon doen. Haar koppie toen hij heel verbaasd reageerde was goud waard πŸ’› Het komt wel goed schatje. Volgende week gaan we gewoon lekker weer. #zwemles #eerstezwemles #badje1 #tongelreep #eindhoven #040 #lievelise #grotemeid #mygirl

Een bericht gedeeld door Monique van Moonoloog (@moonoloog) op

Als ik dit ‘verslagje’ lees van haar eerste zwemles, realiseer ik me dat ze echt grote sprongen heeft gemaakt het afgelopen jaar. Van helemaal niet met het gezicht in het water durven, of zelf van een glijbaantje, is ze nu helemaal niet bang meer voor water. En het mooiste vind ik nog dat ze zelf beetje bij beetje haar angst heeft overwonnen. Niemand heeft haar gedwongen dingen te doen die ze niet wilde of durfde. Ze heeft zelf ondervonden dat de dingen niet zo eng zijn als ze misschien leken en heeft daardoor zelf het vertrouwen opgebouwd dat ze het kan en durft. En zo hoort het denk ik ook te gaan.

Na een jaar eindelijk naar badje drie

Tja, als jullie mij een beetje volgen weet je wel dat er nog geen diploma in the pocket is. Daar was dan immers zeker wel een blogpost over verschenen en een trotse foto op social media. Bij het introductiepraatje werd uitgelegd dat kinderen er gemiddeld een jaar en drie maanden over doen om hun A-diploma te halen. Nu merkte ik al wel dat Lise, vooral in het begin, wat meer tijd nodig had. Maar toen ze eenmaal wat meer zelfvertrouwen kreeg, ging ze met sprongen vooruit. Vond ik althans.

Dit bericht bekijken op Instagram

De lente is vandaag eindelijk officieel begonnen! 🌸 Ik ben zo blij dat de dagen langer worden, de temperaturen omhoog gaan en we weer meer naar buiten kunnen πŸ™ŒπŸ» Waar ik ook heel blij mee en ongelofelijk trots op ben, is dit meisje. Dat sinds vandaag haar hand niet meer omdraait voor het onder water gaan. Waar ze pakweg zes weken geleden haar mond nog niet onder water durfde te doen, duikt ze er nu met alle vertrouwen in. En dat vooral dankzij een superbadmeester met engelengeduld! ❀️ . . . #lente #beginvandelente #eindelijklente #spring #beginningofspring #lente2019 #zwemles #onderwater #onderwaterzwemmen #tongelreep #eindhoven #lievelise #mygirl

Een bericht gedeeld door Monique van Moonoloog (@moonoloog) op

Naar mijn idee had ze iets sneller van badje één naar badje twee gemogen en heeft ze vooral in het tweede badje te lang gezeten. Er werd mij verteld dat ze alles beheerste om naar badje drie te mogen, maar dat de stand van haar voeten tijdens de beenslag nog niet helemaal was wat hij hoorde te zijn. Kinderen stromen bij ons pas door na afloop van een periode van 8 weken (tussentijds alleen bij hoge uitzondering), dus je snapt dat ik niet heel blij was toen bleek dat ze op dat ene puntje weer 8 weken door moest in badje twee.

De les voor de kerstvakantie zou bepaald worden of ze dan eindelijk naar badje drie mocht. Daar kregen we toen alleen nog geen duidelijk antwoord op. De eerste les na de kerstvakantie zou de leidinggevende van de juf even mee komen kijken en dan zou bepaald worden of ze door mocht of niet. Lichtelijk nerveus zat ik langs de rand van het zwembad toe te kijken hoe hij haar aan het observeren was.

Lise werd samen met nog een ander meisje bij de juf geroepen en jawel hoor, ze mochten door naar badje drie. Een andere ouder zag waarschijnlijk mijn opluchting en feliciteerde me. Eindelijk weer eens een badje verder. Waar ze het meteen goed oppakte. Met een fijne juf die heel rustig en duidelijk instrueert en alle kinderen voldoende aandacht geeft. Ze leert nu vooral arm- en beenslag tegelijk uitvoeren en de rugcrawl is erbij gekomen.

Met nog twee badjes tot het A-diploma en periodes van 8 weken, zitten we er dus nog wel even. Terwijl ik van andere ouders wiens kind bij een ander zwembad ongeveer tegelijk met Lise is gestart, al hoor over diploma-zwemmen en zelfs al op mogen voor B. Maar omdat het nu toch weer redelijk vooruitgaat en Lise het naar haar zin heeft op de zwemles, maken we het toch maar gewoon af waar we zijn begonnen.

Hoe gaat (of ging) de zwemles bij jouw kind? En hoe lang deed hij/zij erover tot diploma A?

4 Comments

 • Reply MarjonS 29 januari 2020 at 06:09

  Onze zoon is in juni gestart en nu bandje 6 (van de 7) Hij gaat vrij vlot.

  Onze dochter deed over A rond de 16 maanden . En voor B erbij 19/20 maanden. Ongeveer in ieder geval, ze was wat angstig en 1 been/voet stand was steeds onvoldoende.

  Onze zoon zwemt bij een andere zwemles dan onze dochter destijds. Het ligt zeker aan het kind zelf, maar ook gedeeltelijk aan het zwembad.

 • Reply Wendy 30 januari 2020 at 07:15

  Ik vinderdaad de tijd tussen het doorschuiven wel lang. 8 weken. Wij hebben bij laco gezwommen. Heel erg tev reden over. Ging in vakanties ook door. Wat ik vooral in de zomervakantie belangrijk vind. Na 6 weken geen les zijn ze toch weer veel vergeten. Bij laco kon je na 4 weken over naar ander bad. Mijn kinderen hadden beide binnen 18 maanden a en b.. En waren in badje 1 ook erg bang.. maar wij zijn pas met 5 jaar begonnen. Ik hoorde dat kinderen van 4 nog geen goede motoriek hebben om te kunnen zwemmen.

 • Reply Anouk 30 januari 2020 at 11:48

  Fijn dat Lise vooruit gaat! Wij hebben met de oudste geboft met zwemmen. Ze wilde per se starten toen ze net 4 was, dus eind juni 2018 had ze haar eerste zwemles. As zaterdag mag ze afzwemmen voor C en ben ik voorlopig verlost van de ritjes naar het zwembad. Over een half jaar start onze middelste..

 • Reply Maud 30 januari 2020 at 23:50

  Mijn dochter is nu 1 jaar bezig en gaat volgende week zondag voor haar A (mits zondag het proefzwemmen goed gaat). Ze heeft wat moeite om onder water te blijven als ze van de kant moeten duiken.

  Maar eerlijk… en ja, ik herken me zelf er nogal in,
  Ikzelf vind het belangrijker dat Maartje plezier heeft in het water dan de druk wanneer ze moet afzwemmen.
  Ieder kind leert op zijn of haar tempo. En nu lijkt het lang, maar wie weet heeft ze B snel te pakken.
  En heeft Maartje een maandje langer nodig, so be it dan maar.

  Als je kind met buikpijn moet gaan heeft niemand er wat aan. Hoewel ik afgelopen zondag wel bijna kon meejanken toen de duik nog niet goed ging en ze 3x opnieuw mocht proberen en ze in tranen uitbarstte.

  Lise komt er ook wel, laat je niet gek maken door de trotste zwemdiploma-foto’s πŸ˜‰

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.