OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Een half jaar op zwemles

9 december 2022

Halverwege mei van dit jaar startte Quinn, na een flinke tijd wachten door corona, met zwemles. Ondanks een korte break in de zomervakantie zijn we inmiddels dus ongeveer een half jaar bezig. Hoe gaat het met hem? Vindt hij het zwemmen leuk? Ben ik tevreden over de zwemschool? En wat vind ik er eigenlijk van om iedere week mee te gaan?

Voorzwemmen

Quinn werd in maart uitgenodigd om te komen voorzwemmen. Tijdens dat kwartier kijken ze wat een kind al kan, hoe watervrij het is en in welk badje het kan starten. Bij Quinn was er geen twijfel over mogelijk dat hij gewoon in badje 1 zou beginnen. We zijn heus weleens gaan zwemmen, maar ondanks dat hij in het algemeen stukken minder voorzichtig is dan Lise, vond hij water toch maar onwennig en een beetje spannend.

Badje 1

17 mei was zijn eerste zwemles. Hij was enorm nerveus en wist niet zo goed waar hij heen moest. Met wat hulp van de badmeester kwam hij bij het juiste groepje terecht. De kinderen zwemmen in principe zonder drijfhulpmiddelen en beginnen in water waarin ze kunnen staan. Het komt bij Quinn ongeveer tot borsthoogte. In badje 1 wordt er nog vooral van de ene kant naar de andere kant van het bad ‘gehupst’, er wordt met water gespet, spelenderwijs worden ze uitgedaagd met hun hoofd onder water te gaan en ze leren hoe ze op hun buik en rug moeten drijven.

Na de eerste periode in badje 1 was Quinn zichtbaar vooruit gegaan. Durfde hij eerst nog niet het water in te springen, nu lukte dat met wat aanmoediging wel. Onder water gaan deed hij nog wel heel minimaal en ging hij het liefst eigenlijk helemaal uit de weg. Het drijven op de buik en rug lukte daardoor ook nog niet goed genoeg.

Waar we nu staan

De tweede periode in badje 1 is nu ongeveer halverwege. In plaats van een meester heeft Quinn nu een zwemjuf en met haar klikt het heel goed. Hij vond zwemles al niet vervelend, maar nu kijkt hij er iedere week echt naar uit om te gaan. Ik heb ook het idee dat deze juf wat beter let op zijn voortgang en wat hij nodig heeft om zijn grenzen te verleggen. Het drijven op de buik en rug gaat al steeds beter en hij is niet meer bang om met zijn hoofd onder water te gaan. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat hij in januari doorstroomt naar badje 2. In totaal zijn er trouwens zes badjes, dus we moeten nog even.

Niet aan het bad, maar af en toe een kijkles

Quinn vindt de zwemles fantastisch en dat scheelt natuurlijk al de helft. Lise zwom bij een ander zwembad en daar moesten de ouders de hele les aan het bad zitten. Bloedheet, benauwd en eigenlijk voor niemand echt fijn. Deze zwemschool, die van de TU/e, pakt het anders aan. Als ouder mag je de eerste en de laatste vijf minuten van de les kijken. De rest van de tijd kun je in de kantine van het studentensportcentrum gaan zitten. Als Lise erbij is spelen we een spelletje en als ik alleen ben neem ik een boek of wat werk mee. Even wat drinken en dan is het alweer tijd om het laatste stukje van de zwemles te zien. Per periode zijn er een aantal ‘kijklessen’. Dan mag je als ouder dus de volledige les aan het bad blijven zitten. Vaak komen er dan ook opa’s en oma’s kijken.

Hoewel ik andere ouders vaak hoor klagen en ik dat zelf ook heus weleens doe, vind ik het leuk om met Quinn naar de zwemles te gaan. Ik zie hem genieten en vind het gaaf om de voortgang te zien. Dat hij toch elke keer weer net wat meer durft dan de keer ervoor. Het enige dat me tegenstaat is de overvolle, benauwde kleedkamer en het helpen met afdrogen en omkleden. Daar zouden ze iets op mogen verzinnen 😉

Ik zal proberen over een tijdje een update te schrijven over Quinn en zijn zwemlessen.

2 Comments

 • Reply Babs 9 december 2022 at 07:12

  Hoelang duurt een periode? Als hij nu in de 2e periode zit, dan duurt een periode wel lang. Mag hij tussendoor niet overgaan naar een volgend bad? Want anders duurt de zwemles wel erg lang als je ook nog 6 badjes hebt. Waar wij vroeger zwemles hadden met de kinderen kon je elke maand overgaan met zwemmen. Het gemiddelde was 1,5 voor dat je a diploma had. Maar als de periodes dat je over kunt gaan zolang zijn, kun je dat bij lange na niet halen. Wij zwommen bij laco.

  • Reply Monique 9 december 2022 at 09:12

   Hi Babs, dankjewel voor je reactie! Een blok duurt normaal 3 maanden, maar door de zomervakantie duurde dat eerste blok ruim 4 maanden. Volgens mij gaan alle kinderen na een blok in principe door naar een volgend badje. Quinn was, samen met een meisje, wel de uitzondering. Als ze er dus gewoon doorheen fietsen zou het ook in ongeveer anderhalf jaar moeten lukken. Of ze ook tussentijds van badje kunnen wisselen weet ik niet.

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.