PERSOONLIJK

Een Facebook-account gebruikte mijn foto *

29 januari 2019
privacy als blogger

Sommige bloggers brengen hun kind(eren) niet herkenbaar in beeld. Ik heb bewust de keus gemaakt wél herkenbare foto’s van mijn kinderen op mijn blog en social media te plaatsen. Ik ga daar uiterst zorgvuldig mee om en plaats dus nooit foto’s waarvan ik ook maar het vermoeden heb dat ze het niet leuk vinden of ermee geplaagd kunnen worden. Dit jaar blog ik tien jaar op dit domein. In die periode heb ik gelukkig nog nooit iets vervelends meegemaakt. Ja, heel soms krijg ik een nare reactie binnen op een post, maar dat was het eigenlijk wel. Kwestie van verwijderen en doorgaan. Ik heb volgens mij een gezellige schare lieve volgers aan me gebonden die niet uit zijn op vervelend gedrag. Fijn! Tot ik vorige week een berichtje via mijn contactformulier binnenkreeg dat me toch wel zorgen baarde…

Ik ga niet teveel in detail treden, maar waar het op neerkomt is dat er een Facebook-account online stond dat mijn foto gebruikte. Een babyfoto van Quinn om precies te zijn uit een maandelijkse update over zijn ontwikkeling. Niet cool. En een grove schending van mijn privacy als blogger. Een jongeman wees me erop en zei bij mij te zijn uitgekomen door de foto te Googlen. Anders was ik er misschien niet, of pas veel later achter gekomen. Dat was heel fijn en goed dus. Ik deed via Instagram Stories een oproep om de betreffende foto te rapporteren. Eerst leek er niets te gebeuren, maar een paar dagen later was het account gelukkig verdwenen. En dat bevestigt meteen mijn vermoeden dat het om een fake account ging. Dank trouwens aan alle lieve volgers die meteen zijn gaan rapporteren en voor de steun die ik via privé-berichtjes ontving. Jullie zijn lief!

Mijn privacy als blogger – is het tijd om voorzichtiger te worden?

Natuurlijk weet ik dat zulke dingen gebeuren en heb ik het weleens bij collega’s voorbij zien komen. Super vervelend natuurlijk. Maar als het jezelf overkomt, komt het nog net even wat harder binnen. Aan het feit dat ik er laatst zelfs over droomde, merk ik dat het me niet loslaat. Moet ik voorzichtiger worden? De kinderen niet meer herkenbaar in beeld brengen? Of op andere manieren onze privacy beschermen? Ons adres is vrij eenvoudig op te zoeken, dus ik heb ook al eens overwogen een HD beveiligingscamera te installeren die in verbinding staat met een app op mijn smartphone. Je weet tenslotte maar nooit wat voor gekke mensen er zijn en wat ze zich in hun hoofd kunnen halen. Toen ik me daar een beetje in verdiepte ontdekte ik ook de Somfy Domotica. Daarmee kun je zelfs op afstand thuis het licht aandoen of controleren of de garagedeur wel op slot zit. Handig! Maar gaat dit alles te ver of is het een reële angst?

Mijn privacy als blogger opnieuw in overweging

Ik denk dat het goed is om je bewust te zijn van de gevaren die het ogenschijnlijk onschuldige bloggen en überhaupt online actief zijn met zich meebrengen. Maar tegelijkertijd denk ik dat we niet moeten overdrijven. En ‘gun’ ik het de mensen die dit soort smerige streken uithalen ook niet om me door hen bang te laten maken. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat ik opnieuw ga overwegen wat ik wil met de foto’s van mijn kinderen. Ook ga ik op Facebook controleren in hoeverre de foto’s van mijn privé-account openbaar zichtbaar zijn (als het goed is zijn ze dat nagenoeg allemaal niet). Hoe vervelend ook, deze gebeurtenis heeft er wel voor gezorgd dat ik weer bij de les ben en de dingen opnieuw in overweging neem.

Hoe ga jij om met je privacy als blogger of je online privacy in het algemeen? En die van je kinderen?

*Disclaimer

Afbeelding laptop afkomstig van Shutterstock.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.