LIFESTYLE PERSOONLIJK

Digitale detox – een betere balans tussen online en offline

12 januari 2017

Een betere balans vinden tussen online en offline. Het is een van mijn persoonlijke doelen voor 2017, dus ik dacht laat ik er maar gelijk werk van maken. Ik bekijk de situatie zoals die nu is en wat ik er niet fijn aan vind en maak afspraken met mezelf waar ik me de komende periode aan wil houden. 

Online vs offline – de huidige situatie

Waar mijn iPhone gaat, ga ik. Ik durf geen schatting te maken van hoe vaak per dag ik erop kijk, maar dat het veel is is zeker. Wat ik dan zoal doe? Whatsappen natuurlijk. Instagram en Facebook checken. Blogs lezen. Mijn mail binnenhalen en de statistieken van mijn blog bekijken. Dingen die helemaal niet per se moeten, maar er als gewoonte zijn ingeslopen.

Mijn Macbook gaat ook vrijwel altijd aan zodra ik ’s ochtends beneden kom. Om even mijn mail te checken en eventueel wat blogs lezen. Daarna klap ik hem vaak wel dicht omdat de kinderen ook beneden zijn en ik (gelukkig) gewoonweg geen tijd heb om ermee bezig te zijn. Maar als ze ’s avonds op bed liggen of ik heb ergens een uurtje vrij, dan klap ik hem negen van de tien keer weer open en meestal gaat hij ’s avonds laat net voor ik naar bed ga pas weer uit.

Digitale detox – een betere balans tussen online en offline

Even niets te doen? Boek of tijdschrift pakken!

Lekker ontspannen een boek lezen of door een tijdschrift bladeren. Dat komt er nu veel te weinig van en dat vind ik ontzettend jammer. Ik weet dat het niet realistisch is om te denken dat het daar dagelijks van kan komen als mijn digitale detox een beetje werkt, ik heb immers kinderen en een hoop andere dingen te doen, maar ik denk wel dat er meer ruimte voor komt als ik minder online bezig ben. Misschien moet ik toch maar deelnemen aan een reading challenge dit jaar. Of leg ik mezelf dan weer teveel druk op?

Geen telefoons meer op tafel tijdens het eten

Een hele belangrijke en eigenlijk iets dat we een aantal weken geleden al hebben afgesproken. Als we zitten te eten liggen er geen telefoons op tafel. Dat geldt helemaal als we in een restaurant zitten maar ook wanneer we gewoon thuis aan tafel zitten. Als een van de twee in een telefoon gedoken zit komt het namelijk niet van een gezellig gesprek en dat is nu juist wat het avondeten wat mij betreft zo’n gezellig gezinsmomentje maakt. De comeback van ‘Hoe was jouw dag?’ dus.

De laptop om 22:00 uur ’s avonds uit

Ik heb natuurlijk een blog waarop ik dagelijks een nieuw artikel plaats. En dat betekent dat ik ook vrijwel dagelijks een artikel schrijf. Dat is mijn hobby, mijn passie durf ik zelfs te zeggen, dus daar wil ik niet mee stoppen. Hetzelfde geldt voor mijn studie. Ik ben dan wel bezig met de laatste loodjes, maar ik moet toch echt nog flink aan de bak en bijna alles moet via de computer. Stoppen is dus geen optie, maar ik kan wel grenzen stellen aan de tijd dat ik ermee bezig ben. Omdat ik het liefst om 23:00 uur in bed wil liggen, lijkt het me verstandig om uiterlijk om 22:00 uur mijn laptop uit te schakelen. Eerder mag, maar later dus niet. Dan heb ik nog een uurtje om eventueel wat te lezen, in bad te gaan liggen, of gewoon een goed gesprek te voeren. Heerlijk!

Met deze drie afspraken wil ik van start gaan. Over een tijdje zal ik eerlijk bekijken in hoeverre het me is gelukt me aan de afspraken te houden en wat er eventueel nog meer veranderd moet of kan worden.

Probeer jij je online gedrag binnen de perken te houden en op wat voor manieren doe je dat?

6 Comments

 • Reply Loes Johanna 12 januari 2017 at 07:46

  Goed dat je er in ieder geval al zo over na hebt gedacht. Ik leg de laatste weken vaak savonds mijn telefoon alvast boven of in ieder geval aan de andere kant van de kamer (met geluid uit) neer. Helpt goed om niet de hele tijd toch nog even Instagram te checken.

 • Reply Essma 12 januari 2017 at 09:51

  Ik had hier laatst ook een artikel aan gewijd en goed dat jij dit ook onder de aandacht brengt. Iedereen moet uiteraard zelf weten hoe vaak hij of zij online is, maar dat het voor mij niet goed is ben ik inmiddels wel achter. Zodra mijn man thuiskomt van z’n werk (18.00 uur) probeer ik mijn tel niet meer erbij te pakken. En als ik overdag met mijn kinderen ben, gaat de tel ook weg.

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 12 januari 2017 at 11:08

  Ik wil hetzelfde doen, maar het is wel lastig merk ik. Helemaal nu ik thuis zit met verlof. Hoogzwanger, en niet meer erg mobiel. De verleiding is groot om dan naar mijn telefoon of laptop te gaan kijken. En het is eigenlijk zo zonde van je tijd.

 • Reply Merel 12 januari 2017 at 20:18

  Ik ben er ook mee bezig sinds dit jaar. Ik laat mijn telefoon bewust boven en kijk eigenlijk pas om 12 uur en vervolgens eind van de dag of ik iets gemist heb. Wat een verademing! Krijg veel meer gedaan dan normaal.

 • Reply jonna@burgertrutjes 12 januari 2017 at 20:34

  Ik let er de laatste tijd steeds meer op. Goed om hier bewust van te zijn!

 • Reply Wendy 12 januari 2017 at 22:58

  Mooi bericht en ook voor mij een uitdaging om hier een betere balans in te vinden. Het is bij mij ook wel een beetje een valkuil van de gewoonte / mijn routine.. even mijn beeldscherm checken zit zo in mijn systeem. Mooi onderwerp om aan te gaan werken!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.