PERSOONLIJK TUIN

Deze plannen heb ik voor mijn tuin *

17 augustus 2022

Ik heb een achtertuin. Daar ben ik ontzettend blij mee. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mezelf. In deze tijd van het jaar breng ik sommige dagen meer in de tuin door dan binnenshuis. De tuin is nu nog precies zoals hij was toen ik hier kwam wonen. Een beetje gedateerd, maar voor nu wel gewoon prima. Als de tijd daar is, ik hoop volgend voorjaar, wil ik wel het een en ander gaan aanpassen om de tuin nog wat meer ‘mij’ te maken.

Smallere borders

Ik kwam er al vrij snel achter dat de borders zoals ze nu zijn te diep zijn. Wil ik achteraan onkruid weghalen, dan moet ik in de tuin gaan staan. De doorgewinterde tuinier met groene vingers vindt dat vast geen enkel probleem, ik vind het toch wat onhandig. Bovendien, als de borders smaller worden betekent dat dat het middenstuk van mijn tuin groter wordt. Meer plek voor de kinderen om te spelen en voor mij om lekker te tafelen en te loungen. Klinkt best prima!

Minder bestrating, meer groen

Dat er minder border zal zijn en dus minder aarde waar planten in groeien, betekent trouwens niet dat ik dat wat ik weghaal dan maar ga bestraten. Ik weet hoe slecht dat is voor het klimaat en dat het de afwatering van je tuin ook geen goed doet. Ik zit eraan te denken een deel van de tuin met gras te bedekken. Daar kunnen de kinderen lekker op spelen, het ziet er leuk uit en is een verantwoorde oplossing. Alleen het maaien in het voorjaar en de zomer, daar zie ik wel een beetje tegenop. Natuurlijk heb je tegenwoordig robotmaaiers, maar ik zie kunstgras als een goed alternatief. Dat is zo goed als onderhoudsvrij, ziet er tegenwoordig net uit en voelt aan als echt gras, maar heeft natuurlijk wel het grote voordeel dat je het nooit hoeft te maaien 🙂

Pergola

Ik droom dus echt van een tweede ’terrasje’ tegen het schuurtje aan, met een pergola. Ik zie mezelf daar al helemaal zitten in de schaduw met een boek. Of ik daar dan de tuinset met stoelen neerzet of de loungebank weet ik nog niet, maar het lijkt me zo’n heerlijk plekje. Op de pergola wil ik Toscaanse Jasmijn laten groeien. Dat heeft prachtige witte bloemetjes die heerlijk ruiken. En daarmee wordt het geheel ook meteen wat groener en kan ik op die plek op een natuurlijke manier schaduw creëren.

Beplanting

Ik wil absoluut een tuin vol met mooie planten, maar wel planten die ik redelijk makkelijk zelf kan onderhouden en die ik uiteraard mooi vind. Daar moet ik nog even goed induiken, want hoewel ik vind dat ik best groene vingers heb vind ik het best lastig te bepalen welke planten ik het beste waar in de tuin kan zetten en vooral ook welke sfeer ik ermee kan bereiken. Een paar mooie potten vind ik trouwens ook onmisbaar, net als subtiele verlichting langs de schutting en aan de pergola. Een hoop werk aan de winkel nog, maar ik kijk nu al uit naar het eindresultaat!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.