PERSOONLIJK

Deze dingen doe ik toch echt liever zonder mijn kinderen

16 mei 2019
moeder zit in de zon en leest met de ereader

Natuurlijk, je houdt van je kroost en neemt ze overal mee naartoe. Bijna overal dan, want er zijn van die dingen die toch net even wat makkelijker gaan (of gewoon leuker zijn) wanneer de kinderen er niet bij zijn. Voor mij geldt dat in elk geval voor deze zes dingen…

Deze dingen doe ik liever zonder mijn kinderen:

Eten koken

Allemaal leuk en aardig als je kind je wil helpen in de keuken, maar negen van de tien keer leidt het tot veel te gevaarlijke situaties met scherpe messen en hete pannen. Gek genoeg wekken mijn kookkunsten altijd wel nieuwsgierige toeschouwers. Vooral Quinn zat, toen hij kleiner was, het liefst aan mijn voeten te spelen met potten en pannen. Inmiddels kan ik hem meestal wel verleiden tot het kijken van een filmpje terwijl ik kook. Maar het blijft een uitdaging.

Boodschappen doen

Zo romantisch als het was om met een pasgeboren baby in de kinderwagen naar de supermarkt te wandelen voor wat boodschappen, zo niet romantisch is een rondje supermarkt met een peuter en een kleuter. Laatst waagde ik weer eens een poging. Gelukkig bleek uit de reacties op onderstaande Instagrampost naar aanleiding van ons ‘avontuur’, dat ik niet de enige ben wie dit weleens is overkomen…

Boodschappen met één kind zittend in de kinderwagen, of een kind met eigen winkelwagentje aan mijn zijde is nog tot daaraan toe. Maar eigenlijk is het toch het allereffectiefst om het gewoon even snel zelf te doen.

Het huishouden

Wie kleine kinderen in huis heeft rondlopen weet dat het huis nooit écht schoon is. Heb je net gestofzuigd, liggen er weer kruimels op de grond. Of er wordt dertig keer van binnen naar buiten gelopen en weer terug. Het huis helemaal spik en span krijgen (en houden) is dan gewoon niet haalbaar. Het helpt al als je je daar bij neer weet te leggen.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat je de boel maar de boel moet laten. Huishouden blijft belangrijk en ik heb gemerkt dat als ik dat doe als de kinderen niet thuis zijn, ik veel sneller klaar ben dan wanneer ze er wel zijn. In dat laatste geval moet ik mijn klusje namelijk regelmatig staken om speelgoed te pakken, een ruzie op te lossen, een omgevallen beker drinken op te ruimen, etc. Naarmate kinderen wat ouder worden kun je ze trouwens wel zelf laten helpen in het huishouden. Ze vinden het vaak leuk, nemen jou kleine klusjes uit handen én het is natuurlijk leerzaam.

Uit eten gaan

Het is echt per kind verschillend of een restaurantbezoek een succes is of niet. Onze kinderen zijn allebei dol op eten, dus zolang er eten op tafel staat vinden ze het prima en blijven netjes zitten. Maar uitgebreid natafelen of rustig een gesprek voeren met je partner zoals je bij een etentje vaak doet, is er toch niet echt bij. Restaurants met een uitgebreide speelhoek of, nog beter, een aparte speelkamer, maken het je al een stukje makkelijker. Heb je misschien toch nog tijd voor dat kopje koffie of thee na het eten…

Een boek lezen

‘Oeh ik denk dat ik er een boek bij pak, ze zitten zo lief te spelen’, en alsof ze voelen dat je je aandacht even op iets anders richt, hebben ze je opeens nodig. Je doet wat er van je gevraagd wordt en begint weer te lezen. Nog voordat je de bladzijde uit hebt hoor je opnieuw ‘mamaaaa!’. Na drie keer op dezelfde bladzijde te zijn begonnen leg je het boek maar weer weg. Misschien kun je beter vanavond in bed nog wat lezen, als je niet van complete uitputting meteen in slaap valt.

Grappig genoeg zei mijn moeder afgelopen weekend dat ze, toen mijn broertje en ik klein waren, geen enkel boek heeft gelezen. En jongens, dat is vóór het internet- en Netflix-tijdperk! Dat je je handen vol hebt aan kleine kinderen is dus echt niet alleen maar iets van deze tijd… En fun fact: inmiddels leest mijn moeder weer. Heel veel. Dus het komt ooit echt wel weer.

Winkelen

‘Zullen we morgen met de bus naar de stad gaan?’, mijn kinderen krijgen spontaan een twinkeling in hun ogen als ze dit horen. Niet omdat ze winkelen zo leuk vinden, maar omdat ze het tof vinden om met de bus te gaan. Met een broodje in de stad en een rondje door de speelgoedwinkel kun je ze nog wel blij maken, maar als het allemaal net wat langer duurt volgt er geheid protest. Met Quinn in de wandelwagen lukt het me trouwens nog wel om wat te shoppen voor mezelf, maar het liefst ga ik lekker alleen een paar uur de stad in. Dat komt tegenwoordig niet zo vaak meer voor en is daarom des te leuker!

Wat doe jij toch het liefst zonder je kinderen?

2 Comments

 • Reply Emmy 16 mei 2019 at 15:54

  Naar het toilet gaan en douchen 🤷🏻‍♀️
  Maar idd ook winkelen of boodschappen doen

 • Reply Marin 16 mei 2019 at 19:22

  Met stip op #1: bellen!
  Een vriendelijke nummer #2: speelgoed uitzoeken (en dus weg gooien)
  #3: dweilen
  #4: administratie

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.