BASISSCHOOL PERSOONLIJK

De eerste weken in groep 3

25 september 2020

Het schooljaar is alweer bijna vijf weken aan de gang. Dat betekent dat Lise nu een ruime maand in groep 3 zit. Het leek me leuk een update te schrijven over de veranderingen die ik zelf merk ten opzichte van de kleuterklas en natuurlijk hoe het de eerste weken in groep 3 met Lise gaat en wat ze er zelf van vindt om een groep 3-er te zijn.

Zelf voelde het alsof ik mijn kind voor het eerst naar school bracht die eerste week na de zomervakantie. Groep 3 voelde voor mij toch ineens veel serieuzer dan de groep 1-2 waar ze bijna drie schooljaren lang in heeft gezeten. Lise zelf leek niet zenuwachtig voor haar eerste schooldag in de middenbouw. Samen hadden we een nieuwe rugzak, broodtrommel en drinkfles gekocht zodat ze met een frisse start kon beginnen.

We zaten die eerste schooldag nog vóór achten op de fiets. M had haar de allereerste dag naar school gebracht, maar dinsdag was het mijn beurt. Samen naar het plein, waar de juf al klaarstond om de kinderen te ontvangen. Bij de kleuters is dit in deze tijd sowieso de standaard, voor groep 3-4 was dit alleen de eerste week zo. Inmiddels moeten de kinderen gewoon zelf de school in en naar hun klas. Lise heeft een ontzettend lieve juf. Ik heb haar nog niet face to face gesproken en verwacht dat dat ook nog wel even gaat duren, maar haar hele uitstraling is zo rustig en warm. Echt een vrouw die ik in deze toch wel belangrijke basisschool-fase graag als de juf van mijn kind zie. Ze zegt ook een echte voorlees-juf te zijn en daar het enorme belang van te zien. Ja, een juf naar mijn hart dus 🙂

Begin deze week hadden we een ouderavond via Zoom en heeft ze aan de hand van foto’s de klas laten zien en verteld wat de kinderen op een dag zoal doen en hoe het eraan toe gaat in groep 3-4. Lise zit dus in een combinatieklas. Dat is op haar school de standaard omdat ze op een Montessorischool zit. Ze blijft dus twee schooljaren in deze klas en is volgend jaar de oudste. Daarna gaat ze naar 5-6 en dan na twee jaar naar 7-8. Het idee is dat de oudere kinderen de jongere helpen en ze op die manier van elkaar leren. Ik vind dat heel mooi!

Lezen en schrijven

Ik hoorde het al van andere ouders. ‘Dat leren lezen en schrijven gaat echt supersnel. Rond de kerstvakantie kan ze al helemaal zelf lezen, let maar op!’ Dat leek me altijd wat overdreven, maar nu we een week of vijf aan de gang zijn weet ik zeker dat het klopt. Bijna elke dag staat er wel een nieuwe letter op het programma. En ik merk dat Lise het herkennen van de letters en het vormen van korte woordjes erg snel oppakt. Die talenknobbel heeft ze natuurlijk niet van een vreemde 😉 Ze vindt het ook erg leuk en vertelt vaak uit zichzelf welke letter ze die dag weer geleerd heeft en we hebben thuis al vaak met een boekje samen wat gelezen. Ik vind het zo leuk, deze nieuwe fase!

Over het algemeen zit Lise dus prima op haar plek in groep 3. Wel geeft ze soms aan dat ze het jammer vindt dat ze bijna niet meer mag spelen en vooral moet werken als ze op school is. Dat is dus duidelijk even wennen voor haar. De juf legde tijdens de informatieavond uit dat de kinderen van groep 3 om die reden langer mogen buitenspelen dan de kinderen van groep 4. Die moeten dus al wat eerder terug naar de klas terwijl de groep 3-ers nog buiten mogen blijven. En uiteraard legde ze uit dat tekenen, knutselen, muziekles en gym ook een heel belangrijk onderdeel van het lesprogramma blijven. Gelukkig maar!

Lise heeft een fijne en soepele start gemaakt in groep 3. Ze was er ook écht aan toe en ik ben nog steeds enorm blij dat we er vorig jaar voor hebben gekozen haar een jaar langer te laten ‘kleuteren’. Ze staat stevig in haar schoenen, zit met haar beste vriendjes van groep 1-2 nu in deze nieuwe groep en heeft een ontzettend lieve juf. Rond de kerstvakantie schrijf ik een nieuwe update. Ik ben benieuwd of het lezen en schrijven dan inderdaad al helemaal vlot en zelfstandig gaat!

Hoe vond jouw kind de overgang naar een nieuwe groep sinds de zomervakantie? En hoe was het voor jou als ouder?

3 Comments

 • Reply MarjonS 25 september 2020 at 07:19

  Onze zoon is ook gestart in 3. Even wennen aan minder speeltijd en meer werken. Maar over het algemeen goed gestart.
  Onze dochter groep 6, zelfde lokaal en juf. Combi 5/6. Voor haar weinig verandering.

  Fijn dat Lise goed gestart is! Op naar de kerst 😉

  • Reply Monique 25 september 2020 at 10:44

   Ja het zal altijd wel even wennen zijn. Maar fijn dat jouw zoon ook goed gestart is in groep 3! En een tweede jaar in hetzelfde lokaal en bij dezelfde juf zal inderdaad lekker vertrouwd zijn. Dat vind ik ook wel een voordeel aan die combinatieklassen 🙂

 • Reply Tips voor Papa's 26 september 2020 at 11:00

  Hier is de oudste ook dit jaar naar groep 3 gegaan en ik vind het ook een mega verandering. Het lijkt alsof de school nu pas écht begint. J was zelf ook wel toe aan wat meer uitdaging en ik verbaas me hoe hard het gaat; vooral met letters leren en schrijven! Wel blijft buitenspelen en de gymles nog steeds favoriet hahaha

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.