BLOGGEN PERSOONLIJK

Blog Jaaroverzicht 2018

31 december 2018

jaaroverzicht

De laatste dag van 2018 is aangebroken. Het eerste volledige jaar dat mijn blog mijn bedrijf is ligt bijna achter me. Ik leerde veel over het ondernemerschap, woonde toffe events bij, leerde nieuwe leuke mensen kennen en als ik zie wat voor uitstapjes we als gezin hebben mogen maken, kan ik bijna niet geloven dat ik dat voor mijn blog heb mogen doen. Door Caroline werd ik getagd in het Blog Jaaroverzicht, bedacht door Joyce.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt in het afgelopen blogjaar?

Poeh, heb je even? Allereerst waren daar natuurlijk de events die ik samen met vriendinnen mocht bezoeken. Het persoonlijk contact met mensen die dezelfde passie voor bloggen hebben als jij en daardoor precies begrijpen waarom je om elf uur ’s avonds toch echt die blog nog af wil krijgen, of waarom je letterlijk overal foto’s van moet maken is goud waard. Door Blogger By Nature kreeg ik bakken met inspiratie en ben ik me gaan verdiepen in Pinterest. Maar het tofst vond ik toch wel het Blogevent bij Yoast, opgezet door bovengenoemde Caroline. Ik ben al jarenlang bezig met SEO. Ook toen ik nog werkte als webredacteur. Maar dat betekent zeker niet dat ik er alles van weet en mijn blog helemaal optimaal is. We kregen de kans om onze blog te laten screenen door iemand die er écht verstand van heeft en kregen gericht tips wat je kan verbeteren. Dat is toch tof?! Bovendien waren er boeiende presentaties en werd de dag afgesloten met een gezellige borrel.

En dan waren er natuurlijk de tripjes waar ik een jaar of wat geleden alleen nog maar van kon dromen, maar die dit jaar toch echt op mijn pad kwamen. Met minivakanties in Efteling Bosrijk, Landal Twenhaarsveld en de Limburgse heuvels, tot zelfs een hele week vakantie in Duitsland, bij Landal Warsberg. En niet te vergeten het bloggersweekend bij bloggers. Ik vind het nog steeds een onwerkelijk idee dat ik dit soort dingen mag doen voor mijn werk.

Zijn er ook dingen die je minder leuk vond?

Jazeker. Allereerst het last-minute bloggen. Als je inspiratie hebt voor een blog is het niet erg om die de avond van tevoren nog even te tikken. Maar ik heb vaak genoeg met mijn laptop op schoot gezeten terwijl ik me afvroeg waar ik nu weer eens wat over wilde schrijven. Doordat ik vooral het laatste half jaar overdag meer opvang had voor de kinderen en dus overdag kon bloggen is de druk er ’s avonds al meer af gegaan. Maar om dit probleem echt de nek om te draaien is een goede blogplanning essentieel. Die hoop ik met hulp van de Purpuz planner in 2019 beter vol te houden.

Houd je je bezig met bezoekersaantallen? Zo ja, was je tevreden over je cijfers dit jaar?

Eerlijk? Ja, best wel. Ik heb niets met cijfers, behalve als het om mijn statistieken gaat. Over het hele jaar gezien is het aantal unieke bezoekers met ongeveer 25% gestegen. Dat is op zich mooi, maar ik had eigenlijk op een grotere stijging gehoopt. Inmiddels weet ik ook dat bezoekersaantallen niet het allerbelangrijkst zijn en dat kwaliteit sowieso boven kwantiteit gaat. In 2019 wil ik me nog meer concentreren op het schrijven van mooie, kwalitatief goede en deelbare blogs. Dat lukt niet elke dag en daarom is het ook oké om eens een dagje niet te publiceren. Pinterest is een goede bron voor (nieuwe) bezoekers en benut ik eigenlijk nog te weinig. Daar wil ik het komende jaar dus meer de focus op gaan leggen.

Wat is de leukste samenwerking die je hebt gedaan?

Ik vind het moeilijk om er één te noemen. De samenwerkingen met de Efteling en Landal Greenparks waren heel tof. Maar ook over mijn langdurige samenwerking met schoenenlabel Shoesme ben ik nog steeds heel tevreden. En een concept als Werktuin040 had ik zonder mijn blog waarschijnlijk nooit ontdekt. Ik heb echt onwijs veel samenwerkingen gehad het afgelopen jaar en ik kan ze niet allemaal voor de geest halen, maar er zaten echt hele leuke tussen. Ik kijk daarom echt uit naar de samenwerkingen die in 2019 op mijn pad zullen komen.

Wat zou je in 2019 helemaal anders willen doen?

Meer focus op kwaliteit en minder op kwantiteit. En verder een duidelijke planning, concrete doelen en een goede social media strategie die voor mij werkt en me helpt mijn doelen te bereiken. Dat is nogal wat hè? Toch denk ik dat het zeker mogelijk is. Net als niet of in elk geval minder ’s avonds laat bloggen. Bloggen is werk en werken doe ik overdag. De avond moet zijn voor ontspanning of hoogstens wat hobbymatig gesleutel aan mijn websites of social media.

Wat zijn je 3 favoriete artikelen van andere bloggers dit jaar?

Erg genoeg heb ik het afgelopen jaar nauwelijks tijd gehad om blogs van andere bloggers te lezen. Maar er zijn toch 3 artikelen die me zijn bijgebleven:

 • Ik ben dol op de blog van Shirley en vind de artikelen met de leukste uitspraken van Skyler, haar zoon, echt enorm leuk om te lezen. Hij scheelt maar een paar weken met Lise en haar jongste zoon is een half jaar jonger dan Quinn dus haar schrijfsels zijn vaak heel herkenbaar doordat we in dezelfde fase zitten.
 • Dit is niet echt één artikel in het bijzonder, maar ik hou van de recepten zonder pakjes en zakjes van Geertje. Ik heb er al een aantal gemaakt en ben van plan er nog veel meer uit te proberen.
 • Via Pinterest ontdekte ik de blog van Tarinda. Inmiddels heb ik er al veel nuttige informatie vandaan gehaald. Bijvoorbeeld over 6 veelgemaakte fouten op Pinterest. Erg leerzaam!

Welk artikel vond je het leukst om zelf te schrijven?

Een artikel dat direct in me opkomt is de column die ik schreef als een soort ode aan de moeder van een puberzoon. Zij namen beide plaats naast mij bij Mc Donalds’ en voor ik het wist zat het verhaal in mijn hoofd en niet veel later stond het op (het digitale) papier. En als ik dan nog een artikel moet noemen dat ik leuk vond om te schrijven omdat we het gewoon zo ontzettend fijn hebben gehad is dat het artikel over ons verblijf op Landal Twenhaarsveld. Tijdens het schrijven herbeleefde ik ons lange weekend daar weer helemaal.

Welk artikel is het slechtst gelezen in 2018?

Ik heb geprobeerd het op te zoeken, maar in Analytics krijg ik dan enorm veel preview URL’s te zien die logischerwijs maar 1 keer zijn bezocht (door mijzelf). Het is ook een beetje lastig te beoordelen, want gaat het dan om een artikel dat in 2018 is geschreven of maakt dat niet uit? Ik ben maar opgehouden met zoeken en focus me liever op de volgende (meer positieve) vraag…

Welk artikel is het best gelezen in 2018?

Met stip op één staat een artikel over babyflessen uitkoken en dan vooral het feit dat dat niet (meer) nodig zou zijn. Dat schreef ik in 2017. Als we het hebben over een artikel dat ik ook daadwerkelijk in 2018 schreef, dan wint het artikel over groene onlasting door smurfenijs, naar aanleiding van de ervaring die ik opdeed bij mijn dochter nadat ze in Duitsland een smurfenijsje had gegeten. Blijkbaar wordt hier veel op gezocht in Google. Via social media kreeg ik er ook veel reacties op waaruit bleek dat velen het herkenden.

Wat zou je nog willen leren?

Nog meer over SEO en hoe ik mijn blog zo optimaal mogelijk kan inrichten zonder dat dit ten koste gaat van het (voor mij toch ook heel belangrijke) uiterlijk ervan. En wat meer technische kennis zou ook fijn zijn, al vindt M het nooit erg om me ergens mee te helpen. Een schrijfcursus staat ook op mijn wensenlijstje en ik wil leren werken met de Purpuz Planner.

Welke andere blogger zou je in 2019 (weer) willen ontmoeten?

Naast de vriendinnen die ik via het bloggen heb ontmoet en die ik sowieso wel ga zien in 2019, zou ik Caroline wel weer eens willen ontmoeten, gewoon omdat ze een tof mens is en bovendien heel lief en hulpvaardig. En er zijn bloggers zoals Merel en Kimberly die ik wel regelmatig online ‘spreek’, maar in real life nog niet zo vaak heb gezien of lang heb gesproken. En verder vind ik het altijd leuk om nieuwe mensen (ja, ook bloggers) te ontmoeten. Bloggen lijkt voor de buitenwereld vaak een eenzaam beroep, maar tijdens events en ook via social media leer je echt veel nieuwe mensen kennen en dat is erg tof!

Maakt het bloggen je nog steeds gelukkig?

Zeker weten. Ik zit vrijwel nooit met tegenzin achter mijn laptop en haal er elke dag bakken met energie uit. Ik ben trots op de artikelen die ik publiceer en blij als mensen zeggen dat ze het leuk vinden om me te volgen. Laatst hoorde ik van bekenden dat ze mijn blog bijna elke dag lezen! Een groter compliment kun je als blogger niet krijgen.

Je belangrijkste doel voor 2019?

Natuurlijk wil ik dat mijn blog groeit, maar niet ten koste van de inhoud. Door beter te plannen wil ik zorgen voor artikelen die wat dieper ingaan op bepaalde onderwerpen. Met daar tussendoor natuurlijk gewoon de persoonlijke artikelen en columns zoals je ze gewend bent. Door vooruit te kijken kan ik meer op de actualiteit inspelen en social media op de juiste manier inzetten. Zo hoop ik mijn bezoekersaantallen verder te laten stijgen.

Wat is jouw belangrijkste doel voor 2019?

2 Comments

 • Reply Cindy 31 december 2018 at 22:31

  Heel veel geluk in het nieuwe jaar Monique! Al bijna 5 jaar lees ik jouw blog en doe dat nog steeds heel graag! Ik hoop dat je nog meer gaat groeien en jouw blog natuurlijk ook!

  • Reply Monique 1 januari 2019 at 21:05

   Wow Cindy, wat een mooie woorden! Echt super om te horen dat je mijn blog (en mij dus) al zo lang met plezier volgt. Hopelijk blijf je dat nog heel lang doen. Dankjewel voor je lieve reactie. Dankzij trouwe lezers als jij houd ik het bloggen al zo lang vol!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.