PERSOONLIJK ZWANGERSCHAP

Ik begin nu toch wel ongeduldig te worden…

25 oktober 2016

ongeduldig

Als ik terugkijk is mijn tweede zwangerschap in een vrij normaal tempo voorbij gegaan. Ik heb niet het gevoel dat de tijd vloog en ik er onvoldoende bij stil heb kunnen staan, maar het duurde ook zeker geen eeuwigheid. Toch begin ik sinds een week of anderhalf behoorlijk ongeduldig te worden…

Op het moment dat je een positieve test in handen hebt, weet je dat je als alles goed gaat ongeveer negen maanden later zult bevallen. Het eerste trimester staat vooral in het teken van wennen aan het idee, de spanning of alles goed gaat en helaas soms ook de nodige misselijkheid. In het tweede trimester kom je dan meestal in wat rustiger vaarwater terecht. Als je eenmaal de 20-wekenecho hebt gehad en daar niets zorgwekkends uit naar voren komt, kan het grote genieten beginnen. Vaak weet je inmiddels ook het geslacht en kun je lekker gaan shoppen!

Een bevalling lijkt die eerste 20 weken nog ver weg. En is dat natuurlijk als het goed is ook. Vanaf een week of 30 begint je buik aardig in de weg te zitten. Althans, bij mij was dat zo. Het slapen wordt lastiger en je kunt last krijgen van kwaaltjes uit het eerste trimester of er dienen zich compleet nieuwe ongemakken aan. Maar, stiekem komt ook de eindstreep al een klein beetje in zicht…

Mijn eerste zwangerschap

Mijn zwangerschap van Lise verliep vrijwel probleemloos. Tot ik bij 36 weken en 1 dag midden in de nacht wakker werd van iets dat verdacht veel op (voor)weeën leek. Na controle in het ziekenhuis bleek ik een blaasontsteking te hebben en toen de weeën afzwakten mochten we gewoon weer naar huis met de boodschap ‘het kan best nog vier weken duren’. Maar Lise besloot dat 36+3 een mooie termijn was om geboren te worden en zo kon ik haar al twee dagen na die eerste krampen in mijn armen sluiten. Het echt hoogzwanger zijn en naderen van de uitgerekende datum heb ik dus nooit ervaren. Ik was immers uitgerekend op 14 december en Lise kwam 19 november al.

Mijn tweede zwangerschap

Toen ik deze zwangerschap bij 36 weken precies opnieuw midden in de nacht wakker werd met soortgelijke (voor)weeën gingen natuurlijk alle alarmbellen af. Eenmaal in het ziekenhuis hield ik er rekening mee dat het zomaar weer eens zo snel zou kunnen gaan. Ik baalde wel dat ik weer niet die belangrijke 37 wekengrens had gehaald, want dat wilde ik zo graag. Maar als ons zoontje het tijd vond om de wereld te gaan ontdekken, dan was dat maar zo.

“Eigenlijk voelt het voor mij al sinds ik de 37 weken gepasseerd ben of ik overtijd ben, terwijl ik de uitgerekende datum nog niet eens gehaald heb.”

Alleen liep het dit keer dus anders en weten we allemaal dat ik inmiddels ‘gewoon’ ruim 39 weken zwanger ben. Super fijn natuurlijk dat de baby nu theoretisch gezien ‘af’ is en veilig ter wereld mag komen. Daar ben ik echt dankbaar voor! Maar ik moet zeggen dat het toch verdomde lang duurt als je eerste ruim vóór de uitgerekende datum geboren is. Eigenlijk voelt het voor mij al sinds ik de 37 weken gepasseerd ben of ik overtijd ben, terwijl ik de uitgerekende datum nog niet eens gehaald heb.

Ik doe echt mijn best er niet teveel aan te denken. Nog te genieten van de (vrije) tijd en slaap die ik heb en de extra klusjes in huis waar nu opeens toch tijd voor is vrij gekomen. Maar ik kan niet ontkennen dat ik een paar keer per dag word overvallen door een enorm gevoel van ongeduld. Ik wil die kleine man zo graag ontmoeten!

Bij welke termijn ben jij de eerste keer bevallen? En bij een volgende zwangerschap?

22 Comments

 • Reply Nicole 25 oktober 2016 at 07:12

  Ik kan me er iets bij voorstellen. In mijn geval koos m’n dochter er helemaal niet voor om te komen maar werd ze gedwongen. Maar ik denk dat ik hetzelfde gevoel zou hebben een volgende keer. Want dat blijft gewoon een gek gevoel.. de uitgerekende datum halen.. en misschien nog wel 2 weken extra. Ik duim met je mee dat hij zich eerder laat zien al 😉

  • Reply Monique 25 oktober 2016 at 08:21

   Ja het is zo dubbel he, want het is juist mooi als het allemaal natuurlijk op gang komt. We wachten gewoon ongeduldig af 😉

 • Reply Loes Johanna 25 oktober 2016 at 07:39

  Ik kan me het heel goed voorstellen, aangezien Lise al vroeger kwam, en je dit keer bij de 36 weken weer de eerste signalen kreeg! Ben heel benieuwd hoe het bij onze eerste kleine zal gaan. Hoop in ieder geval voor jou dat jullie kleine man niet te lang meer op zich laat wachten!

  • Reply Monique 25 oktober 2016 at 08:22

   Als je je in elk geval instelt op de uitgerekende datum hoef je ‘maar’ maximaal twee weken te wachten. Tip van mij, hihi.

 • Reply Charlotte 25 oktober 2016 at 08:03

  Ik kan me je gevoel wel voorstellen ja! Ik was toen ook zo ongeduldig en zo blij toen de bevalling uiteindelijk begon. Ik hoop voor jou dat het niet lang meer duurt (en dat je gewoon stiekem vannacht al bent bevallen 😉 )

  • Reply Monique 25 oktober 2016 at 08:23

   Haha helaas, hij zit nog gewoon waar hij zit!

 • Reply Janke 25 oktober 2016 at 08:50

  De bevalling van mijn dochtertje begon met 37,2 weken en ze is geboren met 37,5 weken. Helaas zal hier om medische redenen geen tweede komen.

  Heel veel succes met de laatste loodjes

 • Reply Tamara 25 oktober 2016 at 09:03

  Ik herken het ongeduldige gevoel. Ik had altijd het idee dat ik eerder zou bevallen maar ging overtijd tot 41 weken. Hopelijk komt de kleine man snel!

 • Reply Vlijtig Liesje 25 oktober 2016 at 09:14

  Op het laatst wil je gewoon graag dat het gebeurt, dat had ik ook altijd! Hopelijk hoef je niet meer lang te wachten.

 • Reply Jodi - liefthuis 25 oktober 2016 at 10:00

  Met de bevalling van lise in je achterhoofd snap ik het heel goed. En ook met het zelfde begin bij 36 weken. Hopelijk mag jij hem snel in je armen sluiten

 • Reply Jessica 25 oktober 2016 at 12:25

  Ik kan me goed voorstellen dat je het nu voelt alsof je overtijd bent. Nog even en dan hebben jullie en mooi mannetje in jullie armen. Een broertje voor Lise.

 • Reply Sabrina 25 oktober 2016 at 13:38

  aftellen, dat omvat alles 🙂

 • Reply Laura 25 oktober 2016 at 16:19

  40 weken bij de eerste, 35 weken bij de tweede. Inmiddels 39 weken en 4 dagen zwanger van de derde dus ik ben benieuwd…

 • Reply Bianca van Dalen 25 oktober 2016 at 16:30

  De eerste kwam op de uitgerekende dag, de tweede een dag erna. Allebei dus eigenlijk keurig volgens het boekje! Hoop voor je dat je niet te lang meer hoeft te wachten!

 • Reply Jeske 25 oktober 2016 at 16:49

  Wat spannend! Beide keren met 37w2dagen. Lijkt me zo gek om over die 39 wkn te gaan. Hopelijk is het wachten snel afgelopen.

 • Reply Simone 25 oktober 2016 at 21:05

  Oh ik kan het me heel goed indenken… ik had ook na 37 weken al het gevoel dat het zo lang duurde. Op de een of andere manier heb ik steeds naar die magische grens toegeleefd in plaats van naar de 40 weken grens.

 • Reply Elsbeth 25 oktober 2016 at 21:33

  38+4 hier en ook ongeduldig. Ik slaap heel slecht doordat baby op mn blaas drukt. Ik probeer me niet blind te staren op de uitgerekende datum maar ik wil echt niet denken aan strippen of inleiden over 3,5 wk. Hoop dat het bij ons allebei niet zo ver komt!

 • Reply Fritske 26 oktober 2016 at 06:53

  39+2 en 39+3. Maar bij de 2e al een tijdje voorweeen dus ik was ook zó ongeduldig. Tot ik op het einde écht niet meer kon, toen kwam ze! Succes met de laatste loodjes. Geniet ook nog maar even van jullie 1op1 tijd met Lise. Die momentjes zullen spaarzaam zijn straks!

 • Reply Jolanda 26 oktober 2016 at 09:55

  Onze oudste zoon kwam met 39+6 weken onze oudste dochter met precies 40 weken en jongste dochter met 40+1 weken. Dus toen ik zwanger was van onze jongste zoon was ik er van overtuigd dat hij de mooie volgorde zou aanhouden… helaas… hij vond 41+1 weken een mooie dag, op de verjaardag van zijn opa.

 • Reply Sandra 27 oktober 2016 at 15:51

  Oooh ik kan het geloven dat je ongeduldig begint te worden! Zeker doordat Lise er zo plots was en je het nu ook al eens voelen rommelen hebt.
  Hier kwam onze eerste kleine man met 35 weken en 6 dagen, ik hoop dus dat als er ooit nog een broertje of zusje komt hij of zij ook wat langer blijft zitten maar ik denk dat ik ook best ongeduldig zal zijn eens we de magische 37 weken voorbij zijn!
  Aftellen maar, ik ben ook razend benieuwd wanneer jullie kleine man zich zal laten zien :D!

 • Reply Saskia 30 oktober 2016 at 09:57

  Kan me voorstellen dat je ongeduldig wordt.. Succes met de laatste loodjes 🙂

 • Reply Felicia 24 april 2017 at 10:55

  ik had bij de tweede en derde echt het gevoel van blijf maar zo lang mogelijk zitten
  ik genoot ervan dat ze nog bij mij zat ondanks het maagzuur en andere ongemakken
  mijn man had vooral bij de derde geen geduld haha mijn eerste twee kwamen eerder dan de uitgerekende datum
  de eerste kwam 14 dagen eerder en de tweede 8 dagen eerder
  maar dit meisje besloot langer te blijven zitten en daar was ik blij om ik had haar graag zo dicht mogelijk nog bij me
  ze kwam 1 week later dan uitgerekend
  mijn man wilde maar dat ik bittere lemon nam en meer ging wandelen hij dacht zo dat ons meisje op die manier eerder zou komen haha
  maar stiekem heb ik al die dingen niet gedaan ik vond ze komt als ze er zelf klaar voor is.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.