BASISSCHOOL PERSOONLIJK

Basisschool update: hoe gaat het met Lise?

8 november 2018

basisschool update

Over anderhalve week wordt Lise vijf. Dat ik dat een bizar gegeven vind en niet snap waar de afgelopen vijf jaar zijn gebleven ga ik nu niet bespreken. Wel het feit dat mevrouw dus bijna een jaar op de basisschool zit. Het lijkt me een mooi moment voor een update. Hoe heeft Lise het gedaan het afgelopen jaar? En hoe is het mij als moeder vergaan dat eerste jaar op het schoolplein?

Voor het eerst naar de basisschool

Ik weet nog dat we Lise met zijn allen voor het eerst naar school brachten vorig jaar. Ik had een knoop in mijn maag. En gemengde gevoelens. Want ik vond het spannend, maar tegelijkertijd heel leuk. Ik wist namelijk dat ze eraan toe was. Dat ze meer uitdaging nodig had en vooral behoefte aan wat meer ritme. Zijzelf vond het vooral spannend. Ze kende nog niemand uit haar nieuwe klas, omdat de peuterspeelzaal waar ze vandaan komt bij een andere school in het gebouw zit. Maar we hebben vol overtuiging voor deze Montessorischool gekozen en ik vertrouwde erop dat ze snel genoeg nieuwe vriendjes zou maken.

Hoewel we zelf redelijk goed voorbereid waren, verliep de start vanuit school niet heel soepel. Zo kregen we pas heel laat bericht dat Lise mocht komen wennen. Dat was in de week voorafgaand aan haar eerste echte schooldag. Dat wennen ging goed, maar ik merkte dat ze toch een soort van opgelucht was als zo’n ochtend er weer op zat. En het is natuurlijk ook niet niks. Allemaal nieuwe gezichten en indrukken.

Toen ze een week later gewoon elke dag naar school ging, merkte ik dat dat vooral wennen was voor haar. Ze vroeg vaak welke dag het was, of het een korte of een lange dag zou worden (op woensdagmiddag is ze vrij) en hoeveel dagen het dan nog duurt tot het weekend. Gelukkig had ze al wel snel een vriendje en hoorden we bij het startgesprek na zes weken van de meester dat het allemaal goed ging en ze goed meedeed met alles.

Zelf had ze wat meer gemengde gevoelens in het begin. Ze voelde zich wat geïntimideerd  de grotere jongens in haar klas. En buitenspelen vond ze niet leuk omdat ze nog niet zo hard kon rennen als de rest. Daardoor gaf ze soms aan niet naar school te willen en heeft M (die haar altijd wegbrengt) haar vooral in het eerste half jaar regelmatig verdrietig moeten achterlaten. En dat is niet leuk natuurlijk. Wel had Lise inmiddels een aantal vriendjes waar ze graag mee speelde en na school afsprak.

Het nieuwe schooljaar

Na een half jaartje school was het natuurlijk zomervakantie. Lise had eerst niet in de gaten dat een zomervakantie zo lang duurt. En omdat we direct bij de start zelf op vakantie gingen hadden we nog heel wat weken vakantie thuis. Maar dat vonden we eigenlijk allemaal best fijn. Toen het nieuwe schooljaar in zicht kwam was ik benieuwd met wat voor gevoel ze weer naar school zou gaan. Gelukkig had ze er weer zin in en ging het eigenlijk vanaf dag één helemaal goed. De grootste kinderen uit de klas waren naar groep 3 gegaan en ik denk dat dat heeft gemaakt dat Lise nu echt haar plekje in de klas heeft gevonden.

Ze gaat elke dag met plezier naar school en komt enthousiast naar me toe gerend als ik haar opwacht op het schoolplein. Ze tekent en knutselt erop los en komt bijna dagelijks met een tas vol kunstwerken thuis. Het schrijven in het schriftje vond ze in het begin niet leuk omdat ze het spannend vond. Maar inmiddels vindt ze het ‘makkie’ en vertelt ze trots welke letter ze nu weer heeft geleerd.

En ik ben, naast een super trotse mama, natuurlijk heel blij met een kind dat nog net niet staat te springen om naar school te gaan ’s morgens en superblij de school uit komt gerend. Overigens betekent dat niet dat ze niet graag thuis is hoor. Want als ze weet dat de laatste dag van de week erop zit en het weekend is, dan is ze daar ook heel blij mee.

Helaas is de meester inmiddels langdurig thuis vanwege hartklachten. Dat vond ik wel even heftig om te horen. Mede dankzij hem heeft Lise haar plekje in de klas gevonden. Ook wilde ik net een afspraak met hem maken om het te hebben over de keuze Lise langer te laten kleuteren omdat ze in de herfst jarig is. Gelukkig heeft ze twee lieve invaljuffen met wie dat vast ook te bespreken is, dus dat gaan we binnenkort maar eens doen.

Hebben jullie ook kinderen op de basisschool? Hoe was hun eerste jaar daar? Was het zoals bij Lise een beetje wennen in het begin of hadden ze er meteen hun draai gevonden?

1 reactie

  • Reply Danielle 10 november 2018 at 15:10

    Volgens mij heb ik toendertijd gelezen dat lise naar de montessori school gaat. Ik zit zelf te denken onze zoon ook naar deze school te laten gaan. Waarom hebben jullie toendertijd hier voor gekozen en wat bevalt nu wel niet aan de school en vonden jullie dat je moest kijken of het bij je kind past?

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.