PERSOONLIJK WERK

9 vragen over het ondernemerschap – de ondernemerstag

22 januari 2019

“O ja Moon, ik heb je trouwens getagd voor de Ondernemerstag”, vertelde Charlotte me gisteren in de auto toen we op weg waren naar een event. Deze tag bevat vragen over het ondernemerschap (joh, verrassend) en is bedacht door mede-online-onderneemster Kimberly. Ik was blij dat Charlotte dat zei, want ik had voor vandaag nog geen blog geschreven en ik had wel zin om weer eens een tag in te vullen. De vragen heb ik meteen (deels) in de auto beantwoord. Hier komen ze!

1 Hoe heet je bedrijf en wat doe je?

Strikt genomen heb ik twee bedrijven. Het eerste is mijn blog Moonoloog. Dat bestaat al sinds 2009, maar heb ik in oktober 2017 officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik schrijf er vijf dagen per week persoonlijke verhalen over onder andere ouderschap, gezinsleven, mode, uitstapjes, lifestyle en interieur. Mijn blog groeit als het ware mee met mijn leven en interesses. En dat maakt dat het nooit verveelt en er altijd inspiratie blijft voor nieuwe verhalen.

Hoe leuk ik het bloggen ook vind, ik heb altijd geweten dat dat niet het enige is dat ik wil doen. Om mezelf nog meer uit te dagen ook over andere onderwerpen en voor andere doelgroepen te schrijven, ben ik eind 2018 Tekstalent begonnen. Als freelance tekstschrijver schrijf ik teksten in opdracht. Ik ben nog druk bezig met het ontwikkelen van mijn website en huisstijl en het in de markt zetten van mijn tekstbureau. Ik hoop in de loop van dit jaar veel leuke klussen binnen te halen!

2 Hoeveel uur per week werk je?

Dat verschilt erg per week, maar gemiddeld kom ik denk ik op zo’n 30 uur per week uit. Ik werk veel als de kinderen op school en de opvang zitten, maar ook ‘s avonds en in het weekend. Al probeer ik dat laatste zo min mogelijk te doen. Sinds ik ben afgestudeerd is er meer ruimte gekomen om overdag te werken en de avonden en weekenden te benutten waarvoor ze bedoeld zijn. Me time en quality time met mijn gezin en vriend(inn)en.

3 Wat is jouw manier van ondernemen?

Ik ben een ontzettende planner. Ik word rustig van het maken van lijstjes en het op papier uitwerken van ideeën. Overigens vind ik mezelf geen rasechte ondernemer. Ik ben denk ik niet gehaaid genoeg om altijd de juiste kansen te zien en daar vol voor te gaan. Ik vind het vooral belangrijk dat ik voor 100% sta achter de dingen die ik doe. Dat ik blij word van het schrijven en het contact met (potentiële) klanten. Dat ik uitgedaagd blijf en mezelf verder kan blijven ontwikkelen. En natuurlijk dat mensen tevreden zijn over het werk dat ik aflever en ik op die manier een mooi netwerk weet op te bouwen.

4 Wat vind jij het grootste voordeel aan het ondernemen?

De vrijheid om flexibel mijn tijd in te kunnen delen. Met twee kleine kinderen waarvan er een nog niet op school zit, is dat ideaal. Ik kan werken op de momenten dat ze er niet zijn en leg mijn werk weg zodra het tijd is om ze op te halen. En ben er dan ook volledig voor hen. Ik vind het belangrijk veel met en bij hen te zijn. Ze zijn maar zo kort klein en daar wil ik zoveel mogelijk van meemaken. Ik realiseer me dat ik het geluk heb dat die mogelijkheid er is en ben daar dan ook heel dankbaar voor.

5 Wat vind jij het grootste nadeel aan het ondernemen?

De onzekerheid die het toch ook wel met zich meebrengt. Zitten mensen eigenlijk wel te wachten op wat ik doe? Ben ik er wel echt goed in? En haal ik deze maand wel het aantal opdrachten dat ik van plan was binnen te halen? We zijn gelukkig niet van mijn inkomen afhankelijk, maar ik draag financieel natuurlijk ook graag mijn steentje bij aan ons huishouden. Ik heb nu eenmaal geen vast maandsalaris, maar moet elke maand weer zorgen dat ik opdrachten krijg en er dus geld binnenkomt.

Verder wil ik voldoening blijven halen uit dat wat ik doe. Mezelf kunnen blijven uitdagen en groeien. In loondienst is het natuurlijk ook geen gegeven dat je die uitdaging blijft voelen, maar als je ondernemer bent ligt de bal eigenlijk alleen bij jezelf. Je hebt geen werkgever die je de mogelijkheid kan bieden eens wat anders te proberen of je grenzen te verleggen. Daar zul je zelf de kansen voor moeten zoeken. En dat is, vind ik, nog niet zo makkelijk.

6 Waar loop je tegenaan in het ondernemen?

Concurrentie speelt natuurlijk een rol. Je moet ervoor zien te zorgen dat je interessant genoeg bent (en blijft) waardoor bezoekers jou willen lezen (als het om het blog gaat) en willen inhuren (als tekstschrijver). Het is mij soms volkomen onduidelijk waarom een bepaalde blogger zoveel meer unieke bezoekers heeft dan ik, of volgers op social media. Hoe je het ook wendt of keert, cijfers zijn belangrijk in ‘het wereldje’. Ze kunnen ervoor zorgen dat je die ene opdracht niet krijgt en bepalen voor een groot deel het tarief dat je kunt vragen. Maar ik probeer me er niet blind op te staren en dicht bij mezelf te blijven met mijn blogs en social media-posts. Dat voelt voor mij het prettigst.

Wat mijn tekstbureau betreft loop ik er vooral tegenaan dat het best even duurt om mijn naam te vestigen. Om er überhaupt voor te zorgen dat mensen Tekstalent kennen, voordat ze me kunnen inhuren voor een klus. Dat heeft tijd nodig natuurlijk, maar ik merk dat dat me weleens onzeker kan maken.

7 Waar wil je graag in groeien als ondernemer?

Poeh, zoveel! Ik zou graag op momenten wat meer commercieel willen durven denken. Ik voel de waarde van mijn blog wel, maar weet dat nog niet altijd op de juiste manier aan klanten over te brengen. Als iemand vraagt wat ik doe kan ik best onzeker overkomen, terwijl ik gewoon wil durven staan voor wat ik doe. Vakinhoudelijk wil ik zoveel mogelijk leren over SEO (zoekmachineoptimalisatie) en nog beter (overtuigend) leren schrijven. Om uiteindelijk misschien zelf mensen te gaan coachen met het schrijven van hun eigen teksten. Ja, dromen heb ik genoeg!

8 Welke verandering heeft het ondernemen je persoonlijk gebracht?

Rust, maar ook onrust. Tegenstrijdig he? Ik heb meer rust doordat ik echt doe wat ik leuk vind en op de tijden dat het mij uitkomt. Voel ik me een dag niet lekker, is mijn kind ziek, of is het te mooi weer om binnen te gaan zitten werken dan hoef ik (mits ik geen deadline heb) aan niemand te verantwoorden waarom mijn laptop die dag dicht blijft. Aan de andere kant is je werk als ondernemer natuurlijk nooit ‘klaar’. En daar zit meteen een valkuil, want als ik niet oppas zit ik elk vrij uurtje met mijn laptop op schoot. En vaak voelt dat als een beetje hobbymatig ‘rommelen’, maar het maakt me ook vaak onrustig. Vandaar ook dat ik meer en meer op vaste dagen probeer te werken en minder of niet in de avonden en het weekend.

9 Welke doelen heb je voor het komende jaar?

Mijn hoofddoel is mijn tekstbureau Tekstalent (beter) op de kaart zetten. Bekendheid genereren, zowel online als offline. Ik kom ook graag in contact met collega-tekstschrijvers om ervaringen uit te wisselen en te leren van hoe zij dingen aanpakken. Een cursus copywriting staat ook op mijn wensenlijstje. Wat mijn blog betreft zou ik natuurlijk graag willen blijven groeien. En op social media wil ik graag meer volgers, maar helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik hoop gewoon dat ik dit jaar met veel plezier mag blijven schrijven over dat wat me bezighoudt. En dat ik plezier houd in het maken en delen van foto’s die mensen een kijkje in ons leven geven, maar ook voor een stukje herkenning zorgen.

Ben je ook ondernemer (of gewoon heel fanatiek blogger) en lijkt het je leuk deze tag over te nemen? Be my guest 🙂 Ik lees graag jouw antwoorden op bovenstaande vragen!

1 reactie

  • Reply Kimberly 22 januari 2019 at 07:02

    Wat leuk Moon dat je m’n tag hebt overgenomen! Ik herken mezelf erg in je antwoorden, het zoeken naar balans en neerzetten van je bedrijf is lastig maar zo ontzettend belangrijk. Leuk om je antwoorden te lezen.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.