PERSOONLIJK

7 snelle tips voor de voorjaarsschoonmaak

31 januari 2017

Heb je het gemerkt? De dagen worden weer langer! En hoewel het nog even duurt leef ik toch al toe naar het voorjaar. Omdat je het meest geniet van een nieuwe lente met een fris en opgeruimd huis, heb ik vandaag 7 snelle tips voor de voorjaarsschoonmaak. 

1. Eén ruimte tegelijk

Een grote valkuil waar ook ik keer op keer in loop is dat ik ongestructureerd te werk ga. Ik ruim in de ene ruimte wat op, begin met schoonmaken in de andere ruimte en plof daarna weer op de bank. Door bijvoorbeeld kamer voor kamer af te gaan sla je niets over en is de totale klus makkelijk in stukjes te hakken. Als drukke mama is het realistischer te verwachten dat je één ruimte per dag kunt aanpakken dan een heel huis.

2. Houden, weggeven, weggooien

Bij elke ruimte die je opruimt zet je drie dozen of kratten klaar. Een voor de spullen die je wilt houden, een voor de dingen die je niet meer nodig hebt maar kunt weggeven en een derde voor alles dat weggegooid mag worden. Op die manier haal je bijvoorbeeld een kast leeg. Je maakt de kast schoon en zet alleen de spulletjes terug die je in de ‘houden’ doos hebt gedaan.

3. Administratie op orde

Ken je dat? Stapeltje papieren hier, bakje met paperassen daar, om over je ‘rommella’ maar niet te spreken. Voor je het weet is je administratie een chaos. Schaf ordners aan en reserveer voor elk onderwerp een aparte ordner. Bijvoorbeeld ‘huis’, ‘zorgverzekering’, ‘belasting’, ‘rekeningen’, enzovoort. Ga vervolgens alle stapeltjes na. Gooi weg wat weg kan, betaal rekeningen en stop ze vervolgens in de juiste ordner.

4. Maak keukenapparatuur grondig schoon

Je keukenapparatuur maak je waarschijnlijk wel oppervlakkig schoon, maar zo nu en dan is een uitgebreide schoonmaakbeurt nodig. De (combi)magnetron maak je gemakkelijk vetvrij schoon door er een bakje water met een halve citroen in op te warmen. Daarna veeg je het vet zo weg met een vochtige doek. Heb je een vaatwasser, haal het filter onderin er dan eens uit en spoel het af. Hier blijven vaak oude voedselresten in hangen.

5. Deel kasten logisch in

Als je de kasten en lades toch hebt leeggemaakt om spullen te selecteren die mogen blijven en wegmoeten en om schoon te kunnen maken, besteed dan ook wat tijd aan een logische indeling als je ze weer gaat inruimen. Gaandeweg heb je vast allerlei spullen opgeborgen op plaatsen waar ze eigenlijk niet thuishoren. Nu is je kans om alles weer een logische plek te geven.

6. Houd het bij

Heb je alle ruimtes gehad, dan mag je trots zijn op jezelf! Alleen is het zo zonde als alles binnen een paar maanden weer teniet is gedaan. Toch? Voorkom dat de klad er in komt en houd het bij. Koppel de verschillende ruimtes in je huis bijvoorbeeld aan een vaste dag in de week. Door steeds kleine beetjes op te ruimen en schoon te maken ben je weinig tijd kwijt en geniet je langer van je schone en opgeruimde huis.

7. Geniet van je schone, opgeruimde huis!

En dat is dan meteen mijn laatste tip. Steek een geurkaarsje aan, zet je favoriete kopje thee, grijp een reep Tony mee en duik met een fijn boek op de bank. Om te vieren dat je huis schoon is én de lente eraan komt.

Wat is jouw beste (voorjaars)schoonmaaktip?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

8 Comments

 • Reply Patricia 31 januari 2017 at 06:09

  Doe het samen! Dat maakt het veel gezelliger. Loopt de één ook niet te mopperen op de ander en als beloning van jezelf natuurlijk die avond eten wat je nu echt wilt.

 • Reply Nicole 31 januari 2017 at 07:15

  Handig!

 • Reply Charlotte 31 januari 2017 at 08:09

  Ik heb geen tips maar ben zelf nu volop met de grote schoonmaak bezig (iets met nesteldrang haha) en probeer vooral veel weg te gooien. Wat een zooi verzamel je in de loop der tijd zeg!

 • Reply Essma 31 januari 2017 at 08:56

  De meeste rommel maakt onze dochter van 5 altijd nog. 😄 Die 3 kratten ga ik haar eens geven denk ik! Een andere fijne tip is dat je op speelgoedboxen van je kind d.m.v. symbolen of andere voor haar herkenbare tekens/plaatjes kunt bevestigen zodat alles overzichtelijk en opgeruimd blijft…juist voor de jongste gezinsleden!

 • Reply Vlijtig Liesje 31 januari 2017 at 11:22

  Ehm, gewoon doen. Zoals ze bij Nike zeggen: ‘Just do it!’

 • Reply Jessica 31 januari 2017 at 11:29

  Handige tips, ik heb voor mezelf het doel gesteld dat ik de komende weken 1 ruimte per week echt heel grondige ga opruimen. En heel veel ga weggooien dat is mijn doel haha

 • Reply Marije 31 januari 2017 at 14:39

  Oh ik heb zo’n verschrikkelijke hekel aan opruimen en schoonmaken haha. Ik zou daar echt wel iemand voor in moeten huren, maar dat is onzin, dus ik heb zeker wat aan deze tips! Thanks! 🙂

 • Reply Jodi - liefthuis 31 januari 2017 at 19:17

  Ik heb soms ineens van die bevliegingen. Maar vooral houdt het bij…..vaak lukt dit even heel goed maar verslonst het langzamaan

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.