PERSOONLIJK ZWANGERSCHAP ZWANGERSCHAP VAN WEEK TOT WEEK

16 weken zwanger

3 juli 2013

Hoe ver ben ik?

16 weken! Eigenlijk alweer 16 weken en 3 dagen als ik dit schrijf, want ik ben deze week wat later in verband met onze vakantie. Ik vind het een bizar idee dat we over drie weken al weten of er een jongetje of meisje in mijn buik zit. Kan niet wachten… 🙂

 

Totale gewichtstoename

Ik heb me deze week nog niet gewogen, want een weegschaal meenemen op vakantie vind ik persoonlijk wat ver gaan. Maar ik gok dat ik nu op ongeveer 5,5 kilo zit. De afgelopen weken is er relatief weinig bijgekomen en daar ben ik blij mee. Overigens ben ik zeker nu ik op vakantie ben niet te streng voor mezelf en verwacht ik dat er over 2 weken heus wat meer kilootjes aan zullen zitten. Maar we zullen zien!

 

Zwangerschapskleding?

Gewone kleding pas ik nog steeds, alleen krijg ik de knoop van mijn broeken niet meer lekker dicht. Ik heb een aantal keer een normale broek met buikband gedragen, maar vind een speciale zwangerschapsbroek toch stukken fijner zitten. Ik heb ze daarom ook allemaal maar meegenomen op vakantie. Ik vind het wat betreft bovenkleding nog steeds heel leuk om dingen te dragen die mijn buikje mooi uit laten komen. Vooralsnog zijn dat t-shirts en tops die ik voor de zwangerschap ook droeg. (Nog) geen speciale zwangerschapsshirts dus.

 

Zwangerschapsstriemen?

Nog niet gelukkig! Ik blijf gewoon smeren met de buikbalsem van Zwitsal en hoop dat ze dan nog heel lang wegblijven. Of gewoon helemaal niet de kop opsteken natuurlijk!

 

Slaap

De eerste nachten in de caravan waren een beetje wennen, maar ik slaap steeds beter. Ik merk dat ik het niet fijn meer vind om lang op mijn rug te liggen. Ik heb nog niet het advies van de verloskundige gekregen om niet meer op mijn rug te gaan liggen, maar merk zelf al dat dat niet heel comfortabel ligt. Gelukkig slaap ik over het algemeen op mijn zij en dat gaat prima.

 

Favoriete moment deze week

De controle bij de verloskundige op de dag voordat we op vakantie zouden gaan. M was erbij en we hebben het hartje luid en duidelijk gehoord. Dat was zo’n mooi moment! En natuurlijk ook heel fijn om weer even die bevestiging te hebben dat alles goed gaat met die kleine daar binnen.

 

Mis ik iets?

Ik had laatst heel veel zin in gerookte zalm, maar om nou te zeggen dat ik dat echt mis… Nee. Haring mag ik gelukkig gewoon eten en ik heb navraag gedaan bij de verloskundige over mosselen en ook dat is gewoon veilig om te eten. Dat gaat er deze vakantie zeker nog wel van komen! Helaas zonder wit wijntje erbij, maar ook dat overleef ik wel.

 

Beweging

Geen duidelijke tekenen van beweging de afgelopen week. Dat plopperige heb ik af en toe nog wel, maar ik vind het te onduidelijk om zeker te kunnen zeggen dat het de baby is. Maar vanaf nu zou je het zo ongeveer moeten gaan voelen, dus ik blijf alert als ik rustig op de bank zit of lig. Het lijkt me geweldig om de baby te voelen bewegen!

 

Eten en drinken

Gisteren dronk ik mijn eerste koffie in vier maanden. Nou ja, koffie… Het was een latte macchiato, dus meer melk dan koffie. Maar het smaakte me goed en ik had er ook echt zin in. Of ik nu ook meteen aan de zwarte koffie ga weet ik niet. Die behoefte lijkt er nog niet echt te zijn en dat is prima. Ik heb de 50/50 fruitdrank van Roosvicee ontdekt en daar ben ik nu, naast gewoon water, echt verslaafd aan. Het is redelijk laag in calorieën en bevat geen zoetstoffen, ideaal! Wat eten betreft zijn er eigenlijk geen bijzonderheden. Ik moet wat vaker eten dan normaal, maar eet geen overdreven grote porties.

 

Sekse

Over drie weken zullen we het weten! Ik heb me nu een beetje ingesteld op een jongen. Gisteren hadden we bezoek hier op de camping, een vriendin van me met haar zoontje van drie. Hij zei heel stellig dat er een jongetje in mijn buik zat. Waarschijnlijk omdat het hem wel een leuk idee leek om er een speelkameraadje bij te hebben, maar toen hij dat zei klonk me dat heel logisch in de oren. Ach… ik ga niet meer gokken. We horen het vanzelf!

 

Kwaaltjes

Hoofdpijn heb ik nauwelijks meer gehad gelukkig. Dorst heb ik nog steeds veel, maar ik drink voor mijn gevoel voldoende. Af en toe heb ik nog wat krampjes onderin mijn buik, maar niet zo erg dat ik me zorgen ga maken. Ik heb gelukkig weer een heleboel energie terug. We hebben vandaag (met pauzes uiteraard) 25 km gefietst!

 

Navel in of uit?

In. En dat zal nog wel even zo blijven vermoed ik 😉

 

Trouwring om of af?

Om! Geen last van vocht vasthouden (nog niet tenminste).

 

Humeur

Over het algemeen heel vrolijk en blij, behalve als ik moe ben of als dingen niet lukken. Ik merk dat ik duidelijk wat minder stabiel ben dan voor de zwangerschap, maar ook dat hoort erbij!

 

Ik kijk uit naar:

De 20-wekenecho! Hoewel dat natuurlijk een medische echo is en daarom ook heel spannend, kijk ik er wel naar uit. Het selecteren van leuke namen en nadenken over de babykamer kan daarna echt beginnen en ook daar verheug ik me heel erg op. Maar eerst gaan we lekker nog anderhalve week genieten van onze welverdiende vakantie in Zeeland. Duimen jullie voor mooi weer?

Uiteraard heb ik ook weer een nieuwe YouTube-video opgenomen. Bekijk ‘m hieronder!

1 reactie

  • Reply Mieke 4 juli 2013 at 07:21

    Zestien weken alweer, dat schiet al op.
    Veel plezier nog deze week in Zeeland. Vanaf vandaag wordt het mooi weer als het goed is!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.