LIJSTJE PERSOONLIJK

10 x wat je nog niet van Lise wist

20 juli 2016

lisetweehalf

Al een, twee, drie keer deelde ik hier op mijn blog een lijstje van feitjes die je nog niet van me wist. Nu zag ik laatst bij Shirley dat ze datzelfde had gedaan, maar dan met feitjes van haar peuter. Wat een leuk idee! Ik bedacht me dat er vast veel dingen zijn die typisch Lise zijn en jullie nog niet van haar weten. Bij deze dus een feitenlijstje van mijn eigen meisje. Ik ben heel benieuwd of jij er dingen van jouw kind in herkent!

Feit 1: Boekjes, boekjes en nog eens boekjes…

Als er iets is waar Lise zich graag mee bezighoudt zijn het wel boekjes. Vaak wil ze voorgelezen worden, wat we sowieso standaard doen voor ze ’s avonds naar bed gaat, maar steeds vaker pakt ze zelf een boekje dat ze op de bank gaat zitten ‘lezen’. Daar ben ik echt zo blij om! Ik schreef al vaker over het belang van voorlezen en we zijn er vroeg mee begonnen, maar dat betekent natuurlijk niet automatisch dat je kindje het ook echt heel leuk gaat vinden. Maar in Lise’s geval dus zeker wel. Naar de bieb gaan om nieuwe boekjes uit te zoeken is voor haar echt een feestje.

Feit 2: Een dag zonder banaan, is een dag niet geleefd

Tja, nummer 1 fruit is en blijft de banaan. We zijn er ooit mee begonnen omdat ze vrij laat tandjes kreeg en een banaan altijd zo makkelijk is om ‘on the go’ te geven. Je gooit ‘m in je tas, pelt ‘m op locatie en je kindje kan meteen toehappen. Er zijn hier dus sindsdien altijd wel bananen in huis en als ze op dreigen te raken halen we snel een voorraadje nieuwe. Overigens heeft Lise inmiddels meerdere fruitsoorten ontdekt die ze erg lekker vindt, waaronder aardbei en ananas, maar de banaan blijft toch echt haar dagelijkse favoriet!

Feit 3: Lampjes zijn er om uitgeblazen te worden

Als onderdeel van haar bedroutine is M er ooit eens mee begonnen Lise haar paddenstoelenlampje te laten ‘uitblazen’. Als in: hij knipt het lampje aan, zij blaast en op dat moment knipt hij het uit. Slaat nergens op, maar is voor haar een belangrijk dingetje geworden voor ze in bed gelegd wordt. Nou, dan gaan we daar dus maar gewoon mee door hè…

Feit 4: Voor je het weet, windt ze je om haar vinger

Hierin zal Lise zeker niet de enige peuter zijn, maar echt… ze is een kei in het om haar vingertje winden van mensen en dan vooral papa en mama. Op de een of andere manier voelt ze feilloos aan dat als ze iets op een heel schattige manier vraagt, ze meer kans heeft dat we (uiteindelijk) ja zullen zeggen. Het lukt haar lang niet altijd hoor, maar ik vind het best knap dat ze dat op deze leeftijd al doorheeft. In plaats van iets dat ze graag wil te vragen, zégt ze het ook weleens gewoon met erachteraan: ‘afgesproken?’. Ik moet dan altijd mijn lach inhouden, want meestal gaat het dan om dingen die echt niet gaan gebeuren 😉

Feit 5: Schone slaapster

Ik voel me altijd een beetje bezwaard als ik het met andere moeders heb over Lise’s slaapritme. Dat ze een dikke twaalf uur slaapt in de nacht (zo ongeveer van 19.30/20.00 uur in de avond tot 8.30 uur de volgende ochtend) en ook ’s middags nog rustig twee uur lang haar ogen sluit. Dat laatst gaat niet altijd meer van harte, maar ik merk toch aan haar dat ze het nog nodig heeft. En ik moet zeggen dat ik, nu ik zwanger ben, extra geniet van dat momentje rust in de middag. Even tijd voor mezelf (en ja, helaas ook voor mijn studie) is toch wel erg fijn!

Feit 6: Jokie en Jet zijn haar beste vriendjes

Zo eens, hooguit twee keer per dag, mag de televisie even aan. Lise mag dan zelf kiezen wat ze wil kijken. En negen van de tien keer zijn dat de avonturen van Jokie en Jet. Ze is er gek op! Naast de ‘verhaaltjes’ van de twee op YouTube, kijkt ze ook graag naar het filmpje van Carnaval Festival in de Efteling. Eigenlijk moeten we er binnenkort gewoon weer eens heen… Ik heb in elk geval geregeld dat Charlotte de CD van Jokie en Jet voor me op de kop heeft getikt, zodat we onderweg naar ons vakantieadres alvast kunnen meezingen met eh… de twee J’s?

Feit 7: Ze heeft al een ‘bestie’ op de peuterspeelzaal

Ze zeggen dat peuters nog vooral naast elkaar spelen en niet zozeer met elkaar. Nou, in veel gevallen zal dat zo zijn, maar Lise heeft echt een speelmaatje gevonden op de peuterspeelzaal. Het meisje is een jaar ouder dan zij en woont recht achter ons, wat natuurlijk super leuk is! De juffen op de peuterspeelzaal zeggen telkens dat ze de hele tijd met elkaar optrekken. Echt dikke vriendinnen dus. Zo lief!

Feit 8: Vakantie = naar het strand gaan

Snijd bij Lise het onderwerp ‘vakantie’ aan en je kunt er zeker van zijn dat ze over het strand begint. Over twee weken viert ze samen met ons alweer voor het derde jaar op rij zomervakantie in Zeeland, dus je kunt ook wel zeggen dat het haar met de paplepel is ingegoten. Geef haar een emmer, een schepje en een gieter en ze is gelukkig. En wij ook!

Feit 9: Gezonde eetlust: check

Naast het goede slapen, is Lise ook nog eens een goede eter. Ze stopt niet (meer) zomaar alles in haar mond wat ik haar voorschotel, maar is wel bereid alles op z’n minst te proeven. En dat vind ik knap! Verder is ze dol op vrijwel alle dingen die M en ik ook graag eten, dus we voeren weinig tot geen strijd aan tafel. Het is eigenlijk gewoon een gezellig rustmomentje als gezin, waarin we zonder afleiding van tv, telefoon of laptop echt even tijd nemen voor elkaar. Ik hoop dat we dat er in kunnen houden!

Feit 10: Safety first!

Of het typisch iets voor meisjes is weet ik niet, maar Lise is uiterst voorzichtig. Ze zal niet snel zomaar ergens vanaf springen, maar eerst om een handje vragen en dan heel behoedzaam afdalen. Ze ‘durft’ ook vaak in eerste instantie niet op klimtoestellen die er maar enigszins als een uitdaging uitzien. Vaak moet ze eerst met hulp van ons ervaren dat ze het kan, om vervolgens alleen te durven (en dan dus wel twintig keer achter elkaar). Dit heeft tot gevolg dat er weinig ongelukken gebeuren hier in en om het huis. Ik hoef ook eigenlijk helemaal niet bang te zijn dat ze zomaar ergens op gaat klimmen. Ik ben benieuwd of onze zoon hier straks wel een uitdaging in gaat zijn 🙂

Welke van deze feitjes herken jij bij je eigen peuter en welke juist totaal niet?

3 Comments

 • Reply Charlotte 20 juli 2016 at 08:48

  Ik herken er heel veel bij Aukje! Helaas is ze op het moment even niet zo dol op boekjes maar hopelijk komt dat wel weer. En Jokie is hier ook groot favoriet!

 • Reply janske 20 juli 2016 at 09:21

  Ik zie ook veel overeenkomsten, behalve het strand, jokie en de veiligheid…ook het slapen gaat nu (hopelijk tijdelijk) iets moeizamer…vooral die laatste is Lola echt een waaghals soms. Ze durft echt veel, maar zal zich niet snel in de problemen werken, dat is wel fijn.

 • Reply Jessica 21 juli 2016 at 22:50

  Haha en dag geen banaan is een dag niet geleefd…. haha ! Wat wijn dat ze zo goed slaapt… Leuke dingen om over haar te weten te komen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.