OUDERSCHAP

Taalontwikkeling Dreumes | 12-18 maanden

18 september 2015

taal

In een reeks artikelen bespreek ik de taalontwikkeling van een kind. De vorige keer kon je lezen over de taalontwikkeling van 6 tot 12 maanden. Dit artikel gaat over de taalontwikkeling vanaf de twaalfde tot en met de achttiende maand. De periode dat het ene kindje er al op los brabbelt, terwijl het andere kind nog geen woord zegt. De verschillen zijn dus behoorlijk groot!

Praten begint met de zogenaamde éénwoordfase. Zoals de term al zegt, communiceert je kind dan door middel van het uitspreken van slechts één woord. In het begin van deze fase kent het kind ongeveer 10 tot 20 losse woorden, die meestal verwijzen naar mensen, voorwerpen en gebeurtenissen in het hier en nu die het kind belangrijk en/of interessant vindt. Een woord kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan ‘bal’ bijvoorbeeld betekenen: ‘daar is een bal’, ‘geef me de bal’, of ‘mooie bal!’.

Non-verbale communicatie

Rond deze leeftijd ‘vertelt’ je kind nog heel veel zonder woorden te gebruiken en kan daarin heel duidelijk zijn. Zo kan het naar iets wijzen met de bedoeling ‘dat wil ik hebben’. En als hij/zij het ergens niet mee eens is, schudt het zijn hoofd, of duwt het een voorwerp van zich af. Zwaaien bij het afscheid nemen is ook een goed voorbeeld van een uiting zonder woorden die kindjes rond deze leeftijd goed onder de knie hebben.

koningsdag

Woordbegrip

Ondanks dat het kind slechts enkele, of soms nog helemaal geen, woorden zelf uitspreekt, begrijpt het er al veel en veel meer. Het woordbegrip komt dus altijd voor het woordgebruik. Het kind zal op zijn/haar naam gaan reageren en eenvoudige opdrachten als ‘pak de bal’ begrijpen en uitvoeren.

Wat kun je zelf doen?

Je kind vind het leuk als je varieert met je stem. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken als je voorleest door verschillende figuren in een boek een andere stem te geven. Laat je kindje het plezier van communiceren zien door samen gekke bekken te trekken (bijvoorbeeld voor de spiegel), kiekeboespelletjes te spelen en veel te lachen. Boekjes kijken is een hele goede manier om het woordbegrip van je kindje te vergroten.

Gebruikt(e) jouw kind rond deze leeftijd al veel woordjes?

4 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 18 september 2015 at 12:54

    Ik las mijn kinderen altijd veel voor met in het achterhoofd het idee om zo hun taalontwikkeling te stimuleren. Ik weet eigenlijk niet of het veel geholpen heeft.

  • Reply irene 18 september 2015 at 13:54

    Ik heb geen kinderen, maar ik vind je verhalen heel leuk en interessant om te lezen!!

    Liefs Irene

  • Reply Riz 18 september 2015 at 21:56

    Het eerste woordje van Twan (16 maanden) was idd bal… Maar alles wat rond is, is een bal. Als ik de koelkast open doe, dan roept ie bal. Dan wil hij een mandarijn. 🙂 vorige week is ie begonnen met het woord auto.. Broem en toetoet zegt ie al een tijdje. Super leuk artikel!

  • Reply janske 19 september 2015 at 22:06

    Lola is nu 16 maanden en zegt; papa,mama,opa,oma,Lola,appel,auto,paardje,water,bal,hallo, ja en nee. Dat was het wel geloof ik…nu is het vooral op alles “ja” zeggen en de hele dag “Lola”roepen…hihihi…zoooo schattig! Wij lezen iedere dag voor, sinds haar geboorte…ze vindt dat steeds leuker worden en begrijpt veel meer dan wij denken 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.