OPVOEDING OUDERSCHAP PSYCHE VIDEO

Papaliefde

7 maart 2015

rp_papavertelt-300x300.png

Als je als vrouw een kindje krijgt en dus mama wordt is dat een hele transformatie. Je krijgt er immers een heel mooie en belangrijke rol bij. Als vader word je natuurlijk papa. En ik kan natuurlijk niet vergelijken, maar ik weet bijna zeker dat dat toch een ander gevoel is. M schreef er al eens over. Over het feit dat je als man gedurende de zwangerschap van de vrouw toch een beetje ‘vanaf de zijlijn toekijkt’ en dat het papagevoel pas begint te groeien zodra je kindje geboren is.

Maar dat er zoiets bestaat als papaliefde en dat die net zo groot kan zijn als de liefde die een moeder voor haar kind voelt, weet ik zeker. Als ik M bezig zie met Lise vind ik dat zo mooi. Op de een of andere manier ontroert het me ook altijd een beetje. Als ik ze boven hoor ‘kletsen’ als hij haar luier verschoont, of als hij met haar op pad is en me een foto appt van wat ze aan het doen zijn. Bovendien is het fijn te weten dat je er als ouder niet alleen voor staat. Ik heb dan ook enorm veel respect en bewondering voor mama’s (en papa’s) die het in hun eentje doen.

Hieronder deel ik een filmpje dat de band tussen vader en dochter prachtig illustreert. Ik zag het voor het eerst bij een bijeenkomst van de Kindertelefoon over rouwverwerking en krijg er nog steeds een brok van in mijn keel… Bekijk het maar eens, want het is echt de moeite waard.

Aan de mama’s: hoe is de band tussen jouw vriend/man en jullie kindje(s)?

5 Comments

 • Reply angelique 7 maart 2015 at 12:57

  Ik herken het jammer genoeg niet dat de echte vader van mijn zoontje zo is met zijn zoon. Maar mijn vriend en mijn zoontje daar in tegen zijn twee handen op 1 buik. Geweldig om te zien! DNA zegt dus niet altijd iets over vader/kind band.

 • Reply Daantje 7 maart 2015 at 17:29

  Mijn man is heel lief met Tobias, maar de band die ik met Tobias heb is toch weer heel anders dan die ik met hem heb. Ik heb meer geduld, maar mijn man heeft dan weer veel meer energie om heel veel spelletjes met hem te spelen 😛 Dus ja, denk dat we elkaar heel mooi aanvullen. 🙂

 • Reply Patricia Gerritsen 7 maart 2015 at 22:26

  Video doet het helaas niet.

 • Reply Whitney ♡ Whtnysworld 7 maart 2015 at 22:30

  Ik kan ook erg genieten van mijn twee mannen. Ik spiek mee op de babyfoon als hij hem uit bed haalt. Of als hij een keertje wakker wordt in de nacht. Hoe druk ze met elkaar kunnen stoeien. Echt prachtig.

 • Reply Renee 8 maart 2015 at 13:46

  Heel bijzonder! Wij zijn sinds 6 december 2014 ouders van een prachtige dochter. Mijn man was tijdens de zwangerschap bijna meer op de hoogte van allerlei weetjes dan ik. Het moment dat hij mij na de bevalling, met tranen in zijn ogen en over zijn wangen, aankeek en zei; “We hebben een dochter. Het is een meisje. Het is Alicia.” Ik kan er nog emotioneel van worden. Als ik hem met haar hoor kletsen, terwijl ik nog in bed lig, of als ik uit het raam kijk en hem trots achter de kinderwagen naar de supermarkt zie wandelen, zo mooi!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.