BOEKEN OPVOEDING OUDERSCHAP

Papa mag vaker voorlezen

23 januari 2015

voorlezen

Wist je dat de helft van de ouders in Nederland helemaal niet voorleest? En dat in de gezinnen waar wel voorgelezen wordt, de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene is die dit het vaakst doet? Uit onderzoek blijkt dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen.

Ik besteed aandacht aan dit onderwerp, omdat ik het heel belangrijk vind én omdat momenteel de Nationale Voorleesdagen plaatsvinden. Van 21 tot en met 31 januari besteden kinderdagverblijven, scholen en bibliotheken extra aandacht aan voorlezen. Dit jaar is alweer de twaalfde editie en afgelopen woensdag ging die van start met het Nationaal Voorleesontbijt. Het Voorleesontbijt speelt dit jaar in op de campagne ‘Vaders voor Lezen’, omdat vaders (zoals ik al schreef) het minst vaak voorlezen. Spijtig, want het vaderlijk leesvoorbeeld blijkt het grootste effect te hebben op het leesgedrag van kinderen!

M en ik vinden voorlezen allebei belangrijk en gelukkig ook heel leuk om te doen! We zijn ermee begonnen toen Lise drie maanden was. Hoewel ze er toen nog niets van leek te snappen, schijnt het toch goed voor kindjes te zijn om naar je stem en intonatie te luisteren en (als ze een klein beetje ouder zijn) naar de plaatjes te kijken.

BoekStart

Zodra het kon meldden we Lise (gratis) aan bij de bibliotheek, via het programma BoekStart. Ze ontving toen niet alleen een biebpasje, maar ook een klein koffertje met een paar leuke voorleesboekjes erin! Voor haar verjaardag en met Sinterklaas heeft Lise ook wat leuke boekjes gekregen. Haar absolute favoriet op dit moment is Mama Kwijt van Chris Haughton. Een super lief boekje met het schattigste uiltje dat je ooit gezien hebt. Een grote aanrader!

mamakwijt

Elke avond voor het slapengaan lezen we Lise een verhaaltje voor. En ik moet zeggen dat de verdeling bij ons bijna 50/50 is. Als M druk is doe ik het en als ik een avondje ga sporten of koorrepetitie heb, doet M het. En soms doen we het zelfs samen! In die zin is M, vergeleken bij de rest van de Nederlandse papa’s, dus erg betrokken bij het voorlezen. Iets waar ik erg blij mee ben.

insta_last

De Nationale Voorleesdagen zijn een initiatief van Stichting Lezen. De campagne heeft als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.

Lees jij je kindje elke avond een verhaaltje voor? En hoe zit het met de papa’s?

12 Comments

 • Reply Daantje 23 januari 2015 at 08:29

  Ik lees wel regelmatig voor, maar niet ’s avonds voor het slapen gaan. Dan draait Tobias zich namelijk direct op zijn buik en ligt vaak binnen 2 tellen te knorren 😉

  Maar tussendoor wordt hier wel veel voorgelezen. 🙂

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:11

   Ahh wat lief dat hij dan zo snel gaat slapen! Wij hebben een schommelstoel in Lise’s kamertje staan en daar gaan we altijd eerst even zitten om voor te lezen. Pas daarna leggen we haar in bed. Maar overdag voorlezen kan ook prima!

 • Reply iooon 23 januari 2015 at 09:59

  Bij ons werd vroeger veel voorgelezen en mij staat vooral bij dat mijn vader het deed. Je kunt bij ons ook merken dat dat onze liefde voor boeken aangewakkerd heeft.

  Ik wil nu ook gaan beginnen met voorlezen. Maar ik vind dat echt een mannentaak. Komt vast door mijn vader.

  • Reply zomersproetje 23 januari 2015 at 10:24

   Momenteel ben ik het meestal die boekjes ‘voorleest’ (nog niet voor het slapen gaan). Hoop dat Ruud dat in de toekomst ook gaat doen.

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:12

   Wat bijzonder dat jij juist herinneringen hebt aan je vader die voorlas. En wat fijn dat het jullie liefde voor boeken heeft aangewakkerd! Is je vriend een beetje van het voorlezen? 🙂

 • Reply Vlijtig Liesje 23 januari 2015 at 11:09

  Ik las ze heel vaak voor. Op een gegeven moment kende ik sommige boeken zelfs uit mijn hoofd!

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:13

   Haha ja dat herken ik wel. Sommige Nijntje-boekjes ken ik ook al uit mijn hoofd.

 • Reply angelique 23 januari 2015 at 17:53

  Keano’s vader las inderdaad ook nooit voor. Terwijl zijn stiefvader er de hand niet voor om draait. Keano vind het heerlijk om voorgelezen te worden maar ook andersom, hij vind het ook geweldig om een boekje door te bladeren en mama ‘voor te lezen’

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:13

   Wat heerlijk! En och, dat is echt super lief… voorgelezen worden door je kindje! Kan niet wachten tot Lise dat ook gaat doen 🙂

 • Reply Mieke 23 januari 2015 at 20:00

  Voorlezen is hier ook een favoriete activiteit. Meestal leest R voor bij het naar bed brengen terwijl ik vaak overdag voorlees. Onze meiden vragen heel vaak om televisie of de iPad, maar als dat niet mag is een boekje voorlezen ook vaak goed. Veel gezelliger dan maar apathisch naar een scherm kijken.
  Als je Mama Kwijt leuk vind, is Stoute Hond (van dezelfde schrijver) ook een aanrader. Die is hier echt favoriet bij beide dochters.

  • Reply Monique 24 januari 2015 at 00:21

   Prima verdeling lijkt me 🙂 Fijn dat ze ook tevreden zijn met een boekje. Inderdaad een super gezellig momentje. Bedankt voor de boekentip!

 • Reply Linda 24 januari 2015 at 08:19

  Hier leest manlief het meeste voor. In ieder geval voor het slapen gaan. gisteravond was hij zelfs drie kwartier bezig. Er werden steeds nieuwe boeken aangesleept, en geloof het of niet de kinderbijbel met dierenverhalen is het meest populair bij onze dochter. Die blijft ze uitkiezen. Overdag lees ik ook regelmatig voor. dat vinden ze zo fijn.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.