OPVOEDING OUDERSCHAP

Opvoeding | Consequent zijn

25 augustus 2015

peuterpuberteit

Opvoeden. Als je voor het eerst mama (of papa) wordt, lijkt het nog niet echt aan de orde. Ja, een baby heeft op tijd eten en een schone luier nodig. Maar hem of haar terecht wijzen of regels bijbrengen. Nee, daar hoef je je voorlopig nog niet druk om te maken. Toch komt dat moment sneller dan je denkt. Hier is het, met een dreumes van 21 maanden, inmiddels toch echt wel nodig.

Ik bedoel overigens niet dat Lise lastig is of continu dingen doet die niet mogen. Nee, wat dat betreft mogen we (tot nu toe) in onze handjes knijpen. De peuterpuberteit lijkt hier nog niet echt te zijn begonnen. Maar of ze haar grenzen aan het verkennen is? Jazeker! En dat is goed. Maar het is dan natuurlijk wel belangrijk om die grenzen duidelijk aan te geven en daarin consequent te zijn. En dat is af en toe knap lastig!

Ik heb soms het gevoel alsof ik de hele dag ‘nee’ tegen mijn dochter zeg. Vooral als we buitenshuis zijn en ze van alles wil wat niet kan of ze (nog) niet mag. ‘Ben ik te voorzichtig?’ en ‘Verbied ik haar teveel?’, zijn vragen die regelmatig door mijn hoofd spoken. Ik doe dit ook maar voor het eerst en volg meestal gewoon mijn gevoel in wat ik denk dat de juiste manier is.

Om me heen zie ik het zo vaak misgaan, dat ik er misschien een klein beetje in ben doogeslagen. Dan zie ik bijvoorbeeld ouders die drie keer ‘nee’ zeggen als hun kind vraagt om een extra koekje en de vierde keer toch overstag gaan. In feite leren ze hun kind dus door te drammen, omdat ze op een zeker moment toch wel zullen toegeven.

Ik heb makkelijk praten van een afstandje. Dat weet ik. En ik weet ook dat het soms gewoon even makkelijk is om toe te geven en niet de correcte ouder te blijven. Maar toch denk ik dat veel staat of valt met hoe consequent je bent in het uitdragen van je boodschap. Weet je kind dat ‘nee’ ook echt ‘nee’ betekent? Dan zal het weten dat doordrammen geen zin heeft.

Ben jij consequent in de opvoeding en hoe reageert je kind daarop?

9 Comments

 • Reply Tamara 25 augustus 2015 at 07:10

  Ik probeer altijd heel erg consequent te zijn in de opvoeding, maar soms lukt dat niet bekemaal! Haha!

 • Reply Barbara 25 augustus 2015 at 08:23

  Consequent zijn is echt nodig, hoe ouder je kind wordt hoe moeilijker je het krijgt als je na aandringen toch overstag gaat, ze hebben dat sneller door dan je lief is. Dus volhouden!

 • Reply Geertje - Stay At Home Mama 25 augustus 2015 at 10:17

  Ik ben aardig consequent, maar kan bij sommige kleine dingen ook wel overstag gaan. dan denk ik vaak , waarom eigenlijk niet! Maar nee zeggen gebeurd hier ook vaak hoor… Voel me soms net zo’n politieagent!

 • Reply Vlijtig Liesje 25 augustus 2015 at 11:03

  Ik probeer het wel te zijn, maar het lukt niet altijd. Consequent zijn valt echt niet altijd mee.

 • Reply ilsa 25 augustus 2015 at 11:35

  We proberen hier heel consequent te zijn, maar falen er af en toe ook wel in. Maar dat zal waarschijnlijk bij de meeste ouders wel zo zijn.
  Vooral als meneer iets uithaalt wat niet mag en ik weer eens in de lach schiet omdat het dan stiekem toch wel heel grappig is.
  Over het algemeen is nee ook nee, maar we willen ook weleens op kleine (voor ons onbelangrijke) puntjes toegeven. We denken dat hij op die manier ook leert dat zijn mening er toe doet. Dit doen we dan door hem een keuze te geven. Hij krijgt zijn zin, maar wel met iets dat door ons is uitgekozen

 • Reply Pauline 25 augustus 2015 at 14:08

  Ik ben zeer consequent in het inconsequent zijn 😉

  • Reply Monique 25 augustus 2015 at 14:21

   Haha! Heb je dat al op een tegeltje staan? Ik vind ‘m briljant 🙂

 • Reply saskia 25 augustus 2015 at 16:32

  Ik probeer het wel maar na een lange dag 100 keer nee gezegd te hebben ben ik er soms ook wel een beetje klaar mee 🙂

 • Reply iooon 25 augustus 2015 at 17:38

  Bij ons is het nee pas net begonnen maar ik probeer er wel consequent in te zijn. Er wordt natuurlijk nog niet gezeurd om lekkers of speelgoed maar hij wil wel aan dingen zitten waar hij niet aan mag komen. En we hebben hier een volhoudertje wat dat betreft. Gelukkig kan ik goed streng zijn. 😉

  Het laat me wel nadenken soms of ik niet te streng ben. Na de 100e keer nee ga ik toch nadenken of mijn nee echt zo belangrijk is. Waarom is het een nee. Maar vaak is de nee toch echt gegrond (stopcontacten, kabels, telefoons, tablets).

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.