Niet zo lang geleden schreef ik in een artikel hoe belangrijk ik het vind dat mijn kinderen veel buitenspelen. Dat ik graag wil dat ze zich kunnen vermaken zonder afhankelijk te zijn van schermen. Maar als online ondernemende moeder zit ik natuurlijk zelf wel veel achter een scherm. Is dat dan niet een beetje krom? Misschien wel. Bovendien vind ik het óók belangrijk dat mijn kinderen juist leren hoe ze nuttig gebruik kunnen maken van de technologie en dat er geen digitale kloof ontstaat. Toch denk ik dat dit best naast elkaar kan bestaan.
Een digitale kloof, wat is dat?
Met de term digitale kloof wordt het verschil bedoeld tussen mensen die profiteren van digitale technologie en mensen die dat niet doen. Laatst las ik toevallig een artikel over het feit dat veel basisschool-leerlingen in groep 8 niet ‘mediawijs’ zijn. Ze zijn minder digitaal vaardig dan ze zelf denken. Veel kinderen en jongeren hebben bovendien moeite met het inschatten van betrouwbare informatie en hebben daardoor moeite met het herkennen van nepnieuws. Hier is dus eigenlijk al sprake van een digitale kloof. Hoewel ik niet de illusie heb dat dit betekent dat alle volwassenen wel mediawijs zijn, denk ik dat het heel belangrijk is dat juist de jongste generatie leert hoe je digitale media effectief kunt gebruiken. Zodat ze er hun hele latere leven nog profijt van hebben.
Omgaan met technologie in de opvoeding
Wie denkt dat kinderen die opgroeien in een digitaal tijdperk er op school wel alles over zullen leren heeft het in veel gevallen mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat school op dit moment slechts een summiere rol speelt in het digitaal wijzer maken van leerlingen (bron). Vooral de sociale omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien blijkt een grote rol te spelen bij het opdoen van digitale vaardigheden. En daarmee is het een onderwerp dat ook in de opvoeding een belangrijke plek zou moeten hebben.
Nu zijn mijn kinderen nog klein, maar ik ben ervan overtuigd dat ze ook nu al veel kunnen opsteken over digitale media. Gedoseerd weliswaar, want ik blijf bij mijn standpunt dat schermtijd grenzen moet hebben. Grenzen die jij als ouder stelt en waar je je zelf dan ook aan moet houden. Zeggen dat je kind nu even zelf moet gaan spelen en er dan zelf met je telefoon naast gaan zitten is niet oké. Dat voel je zelf vast wel aan als je het zo leest, maar ik maak me er (onbewust) zelf ook weleens schuldig aan. Dus nee: technologie is geen verboden terrein voor mijn kinderen, maar ik wil als ouder wel kunnen monitoren wat ze ermee doen en hoeveel ze ermee bezig zijn. Want ik denk ook juist dat er veel van te leren valt.
Uittip: Het #IBTS (Influencers Behind The Scenes) Event
Vind jij dit onderwerp net zo interessant en belangrijk als ik, dan heb ik een toffe uittip voor je. COMM (het museum en broedplek voor communicatie) organiseert vanaf 6 oktober namelijk 16 weken lang een Influencers Behind The Scenes event (#IBTS). Een event waarbij ieder weekend bekende influencers workshops en trainingen organiseren gericht aan ouders én opgroeiende kinderen. Er is tevens een tentoonstelling ingericht speciaal voor het thema.
Het doel van het museum is om de digitale kloof tussen ouders en kinderen te dichten door het onderwerp interactief bespreekbaar te maken. Hoe ga je als ouder om met schermtijd? Maak je je zorgen om de digitalisering van je kind? In de #IBTS route in het museum vind je unieke video-content van populaire Influencers. Hoe communiceren zij? Is het serious business?
Enthousiast? Van COMM mag ik een kortingscode met jullie delen. Met de code IBTSBLOG25 krijg je 25% korting op tickets voor het Influencers Behind The Scenes event.
Natuurlijk heeft ieder een andere kijk op dit onderwerp. Ik zou het dan ook super vinden als je me laat weten hoe jij over de onderwerpen digitale kloof en schermtijd denkt. Dat mag hier, onder het artikel, of onder de bijbehorende post op Instagram.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met COMM.
Afbeelding schermtijd afkomstig van Shutterstock.
2 Comments
Hier ook nog jonge kinderen, maar vind het een heel interessant onderwerp. Ben ook benieuwd hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.
Liefs
Dank voor je reactie Tineke. Ik vind het zelf ook heel interessant! En inderdaad, wat zou de toekomst nog gaan brengen?