‘Mama, mag ik iets leuks kijken?’, vraagt Lise vrij regelmatig. En soms mag dat van mij, maar soms ook niet. Ik ben helemaal niet anti televisiekijken, maar vind wel dat er een goede balans moet zijn tussen actief spelen en passief naar een filmpje kijken. Hoe belangrijk die balans precies is voor de gezondheid van het kind weet ik sinds vorige week en daar vertel ik je graag wat meer over.
Wist je bijvoorbeeld dat recent onderzoek aantoont dat bijziendheid in rap tempo toeneemt? De verwachting is zelfs dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. En dat komt onder andere door een tekort aan natuurlijk daglicht. Tegenwoordig vormen de schermpjes van tablets en smartphones een extra risicofactor. Kinderen turen er urenlang naar en ook nog eens van een heel korte afstand. Lise en Quinn zijn daar nog niet zo mee bezig, maar ik weet dat ook zij daar over een tijdje meer en meer interesse in gaan krijgen.
Advies: twee uur per dag buitenspelen!
Om het risico op oogproblemen te verkleinen wordt geadviseerd om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. Dat klinkt misschien lang, maar denk eraan dat buitenspelen onder schooltijd hier ook onder valt. Net als dat ritje met de kinderwagen naar de supermarkt. Gebleken is dat kinderen die veel buiten zijn minder vaak bijziend worden dan leeftijdgenoten die dat niet of minder doen. Wat ik persoonlijk een interessant advies vind is om elke twintig minuten het dichtbij en ver weg kijken af te wisselen. Dus maximaal 20 minuten op een schermpje en dan weer even wat anders doen. Dat ga ik zelf ook maar eens proberen toe te passen! Want het gaat hier dan wel voornamelijk over kinderogen, maar wij volwassenen kunnen er natuurlijk ook een belangrijke les uit trekken. Hoe vaak hoor je immers niet ouders klagen over het beeldschermgebruik van hun kinderen terwijl ze zelf de godganse dag op hun telefoon zitten?
Buiten de Pixels
Samen met Lise was ik woensdag te gast op het door Pearle georganiseerde ‘Buiten de Pixels’ event in het Amsterdamse Bos. Speciaal voor die gelegenheid schreef kinderboekenschrijver Marco Kunst het boekje ‘Buiten de Pixels’ dat kinderen stimuleert vaker en langer naar buiten te gaan. Er is daar zoveel te zien en te beleven!
In het boekje zit hoofdrolspeler Finn lekker te gamen. Opeens crasht zijn tablet en raakt hij volledig in paniek. Ineens worden de woorden “volg de ogen” gevormd, en zo wordt Finn in het boek meegenomen op een avontuurlijke speurtocht. Het boekje is geillustreerd door Anne Roos Kleiss en is gedurende de Kinderboekenweek (3-14 oktober) en ook nog daarna gratis op te halen bij een Pearle-vestiging bij jou in de buurt (op=op).
Wij beleefden vorige week een 3D-versie van het verhaal. Gewapend met een velletje met opdrachten gingen we het bos in. We moesten de borden met oogjes erop volgen en kwamen zo bij verschillende opdrachten uit. Bijvoorbeeld oogjes tellen die in de struiken verstopt lagen, met een verrekijker naar letters zoeken hoog in de bomen, stickertjes plakken op mega grote letters en kijken hoe mooi de wolken eigenlijk zijn en welke figuren je daar allemaal in kunt herkennen.
Lise had er een halve dag school op zitten en een reis naar Amsterdam, dus ze was een beetje moe. Maar ik merkte dat de buitenlucht haar goed deed. Ze vond het een groot avontuur om de borden met oogjes te volgen en telkens een nieuwe opdracht uit te voeren. Toen er na afloop taart en limonade voor haar klaarstond kon de middag helemaal niet meer stuk.
Ga lekker naar buiten!
We hebben het wel altijd over onze kinderen die moeten buitenspelen, maar ik vind dat wij als ouders net zo goed meer buiten moeten zijn. Ik merk dat ik enorm tot rust kom als ik in de natuur ben. En kan zelfs van een rondje door het park achter mijn huis helemaal opknappen. Heeft je kind dus geen zin om in de achtertuin te spelen, ga dan lekker samen buiten de pixels en wat leuks doen. Gezellig naar de kinderboerderij bijvoorbeeld, of even naar de speeltuin. Even een frisse neus halen en daarna thuis een lekker kopje thee drinken. Door je kind te laten zien dat ook jij geniet van buiten zijn geef je het goede voorbeeld en heb je meteen de nodige quality time te pakken. Ik genoot er in elk geval erg van om vorige week samen met Lise die speurtocht te doen!
Hoe zorg jij voor een goede balans binnen en buiten de pixels en buitenspelen?
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pearle.
Geen reacties