OUDERSCHAP

Zindelijkheidstraining – hoe begin je?

19 juni 2015

zindelijkheidstraining

Zindelijk worden. Een grote mijlpaal in het leven van je kind en ook in dat van jezelf. De luiers kunnen immers de deur uit! Maar hoe weet je of hij of zij eraan toe is? En stel je wilt met zindelijkheidstraining beginnen, wáár begin je dan? Ik ging op onderzoek uit.

Signalen

Bepalen of je kind eraan toe is zindelijk te worden is natuurlijk stap 1. Het duidelijkste signaal is wanneer het kind zelf aangeeft te moeten plassen of poepen. Maar veel, zo niet de meeste, kindjes kunnen dat nog niet wanneer ze in deze fase zitten. Gelukkig zijn er andere signalen waaraan je kunt merken dat je kind wellicht toe is aan zindelijk worden. Regelmatig gedurende langere tijd (bijvoorbeeld twee uur) een droge luier, merken dat het kind plast of poept doordat het zich terugtrekt, gaat zitten, of juist gaat staan en dus merkt dat het moet plassen/poepen. En je kunt het merken aan een groeiende interesse voor alles dat met zindelijkheid te maken heeft: de wc, het potje, de inhoud van de luier, etc.

Voorbereidingen

Stel, de signalen zijn er en je besluit te beginnen met zindelijkheidstraining. Stap 1 is dan het op een duidelijke plaats neerzetten van een potje. Een potje is laag bij de grond en voor een klein kind vaak wat minder ‘eng’ dan een grote wc. Je kunt de interesse van het kind wekken door te laten zien dat je zelf naar de wc gaat en hoe je deze doorspoelt. Zijn er oudere kindjes in huis, dan kun je het hen voor laten doen. Er zijn ook speciale boekjes over zindelijk worden die je kunt voorlezen, zoals deze en deze.

Onderbroekje

Omdat de (wegwerp)luiers van tegenwoordig vocht zo goed absorberen, kunnen kindjes zelf slecht voelen wanneer ze geplast hebben. Het kind zonder luier in een onderbroekje laten rondlopen kan een oplossing zijn om hem of haar dit gevoel wel te laten ervaren. En dat gaat natuurlijk het makkelijkst in de zomer.

Het is tijdens zindelijkheidstraining sowieso aan te raden je kleintje kleding aan te doen die hij/zij zelf gemakkelijk uit of omlaag kan trekken wanneer het aandrang voelt. Doorgaans kan een kind het in deze fase nog maar heel kort ophouden en gedoe met kleding kan dan net te lang duren.

Op het potje/op de wc

Zet je kind een aantal keer per dag zelf op het potje of op de wc. Bijvoorbeeld net na het eten. De spijsvertering is dan gestimuleerd, wat de kans op een geslaagde poging vergroot. Zo’n geslaagde poging is trouwens enorm belangrijk. Het stimuleert het kind namelijk dit nog eens voor elkaar te krijgen. Helemaal als het ook nog eens merkt dat een natte onderbroek niet prettig voelt en het doorkrijgt dat het net daarvoor iets merkte (aandrang).

Hoe pak jij de zindelijkheidstraining aan, of hoe heb je dat gedaan?

4 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 19 juni 2015 at 13:19

    In de zomer je kind thuis met een onderbroek laten lopen werkte bij ons goed.

  • Reply Lilian 19 juni 2015 at 14:47

    Een vriendin van mij die had haar kind voor 2 jaar al zindelijk. Dus ik ben rond die tijd ook begonnen, maar toen snapte ze het eerst gewoon niet en had ze geen interesse. Na een paar maanden nog eens geprobeerd en toen vond ze het zelf heel interessant en had ze dus volgens mij de leeftijd er voor.

    Had haar inderdaad ook gewoon buiten lopen zonder luier. Volgens mij heb ik zo’n 5/10 keer de vloer moeten dweilen en toen was ze zindelijk 🙂

  • Reply Nathalie 19 juni 2015 at 14:57

    Ik ben benieuwd wanneer dit bij ons van toepassing gaat zijn…

  • Reply Janske 20 juni 2015 at 09:35

    Hier voorlopig nog niet aan de orde. .. Maar ik ben benieuwd hoe dat zal gaan!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.