OUDERSCHAP

Welke sport of hobby na de zwemles? *

20 februari 2020

We zijn nu ruim een jaar bezig. Of, beter gezegd, Lise is nu ruim een jaar bezig. Met zwemles dus. Het einde lijkt nog niet in zicht, maar toch ben ik al een beetje aan het nadenken over een eventuele sport of hobby voor daarna. Want ik wil dat ze eerst haar zwemdiploma’s op zak heeft voor we andere dingen gaan doen. Natuurlijk mag ze binnen redelijke grenzen zelf iets kiezen wat haar leuk lijkt, maar misschien is het goed om alvast wat mogelijkheden op een rij te zetten. Zodat ze een beetje weet wat er kan en ook wat er niet kan. Ik blik even terug op mijn eigen hobby’s en de sporten die ik deed toen ik nog een klein Moniqueje was. En verken voorzichtig wat opties voor Lise. Wat zijn jullie kinderen gaan doen voor sport of hobby toen ze klaar waren met zwemmen?

Mijn eigen hobby’s in mijn kindertijd

Zelf heb ik rond mijn vijfde een tijdje op jazzballet gezeten. Al viel dat volgens mij nog meer in de categorie ‘bewegen op muziek’. Leuk vond ik het wel hoor, voor zover ik me kan herinneren. Daarna ben ik overgestapt op turnen. Wederom erg leuk, maar ik was er niet voor in de wieg gelegd. Waar sommigen van de groep op wedstrijdniveau turnden, kon ik alleen maar vol bewondering toekijken hoe ze radslagen maakten op de balk en rondzwierden aan de brug met ongelijke leggers. Nee, een geboren turntalent was ik niet.

Tennis heb ik ook een hele tijd gedaan, ik denk van mijn tiende tot mijn vijftiende. Toen ik in de twintig was heb ik dat weer opgepakt en ik ben er zo’n beetje mee gestopt toen we aan kinderen begonnen. Inmiddels toch ook alweer een jaar of zeven geleden. Helaas kan ik me niet meer precies herinneren wat ik wanneer deed, maar ik kan me niet voorstellen dat ik van mijn ouders meerdere sporten én muziek tegelijk mocht doen. Wat ik in elk geval zeker weet is dat ik van turnen ben overgestapt op volleybal. En dat ik dat heb gedaan tot ik van de middelbare school naar de universiteit ging. Ik vond het een heel toffe sport, maar de wekelijks verplichte wedstrijden in het weekend vond ik toch minder fijn. Zeker toen ik een wat drukker sociaal leven kreeg en ook graag op stap wilde in het weekend. Sindsdien sport ik eigenlijk alleen nog maar twee keer per week in de sportschool. Wat natuurlijk helemaal naar eigen behoefte is in te plannen.

Op de muziekschool ben ik begonnen met Algemene Muzikale Vorming (AMV) en daarna ben ik op pianoles gegaan, wat ik combineerde met het zingen in een kinderkoor (ik geloof dat je dat er gratis bij mocht doen als je lessen afnam op die muziekschool). Pianoles voelde helaas vooral als een ‘moetje’, terwijl ik het zingen wel heel leuk vond. Misschien is dat de reden dat ik momenteel wel weer in een koor zit, maar geen noot meer kan spelen op de piano (oké dat is niet waar, maar je begrijpt wat ik bedoel).

Paardenmeisje of ballerina?

Lise zie ik eerlijk gezegd nog niet in een balletpakje en een tutu dansjes doen. Een wat ‘stoerdere’ dansvorm vindt ze misschien wel weer leuk. Of een teamsport als hockey of voetbal. Een paardenmeisje is ze trouwens niet. Dus spullen als een paardrijbroek en paardendekens hoeven we waarschijnlijk niet in te slaan. Wat ik haar dan wel weer zie doen is zingen. Maar dat komt ook omdat ze altijd als ik naar koorrepetitie ga, zegt dat zij later ook bij een koor wil. Nu zijn er hele leuke kinderkoren in de omgeving. Zelf heb ik in de periode dat ik op pianoles zat – dat moet ook ergens in mijn basisschooltijd zijn geweest – bij een kinderkoor gezongen. Ik vond dat enorm leuk, dus misschien moeten we dat ook maar als een serieuze optie beschouwen.

Proefles

De keuze is reuze en we kunnen natuurlijk onmogelijk alle opties verkennen. Het is in elk geval goed om te weten dat je bij de meeste sportclubs en muziekscholen een proefles kunt volgen of gewoon een keer kunt komen kijken om te zien en ervaren of het iets voor je (kind) is. Ik denk dat we op die manier snel iets vinden dat Lise leuk vindt. En zit er op dat moment niets tussen wat ze heel graag wil, dan wachten we er gewoon een tijdje mee. Helemaal niet erg!

Welke hobby/sport/muziekles volgt jouw kind? En hoe zijn jullie tot die keuze gekomen?

5 Comments

 • Reply Tips voor Papa's 20 februari 2020 at 06:48

  Wij zitten precies in dezelfde situatie. Over een klein maandje gaat J (hopelijk) afzwemmen voor zijn B diploma en daarna mag hij een andere sport gaan doen. Gezien zijn aanleg zou het goed zijn om te gaan voetballen, maar er zitten weinig ‘fatsoenlijke’ clubs in de buurt… daarnaast vindt hij boxen en rugby heel interessant, maar daar heeft zijn moeder dan weer wat meer moeite mee hahaha. Ik ga er nog maar eens goed over nadenken!

 • Reply MarjonS 20 februari 2020 at 07:06

  In ons eigen dorp is niet veel keuze, maar wel veel in de buurt. Onze dochter deed wat langer over zwemmen (a&b meer dan 1,5jaar). Tegen de tijd dat ze oefende voor B mocht ze op dansles. Dat deed ze van 6 jaar tot bijna 9 jaar. Daarna gewisseld naar hiphop (nog steeds dans). Dat doet ze nu 2 maanden.

  Onze zoon is nu 9 maanden op zwemles en bezig met laatste bandje. Dan nog B. Hij geeft zelf aan breakdance (gezien op YouTube) of tennis (doet papa).

  Zelf jaren handbal gespeeld, dat is hier niet in de buurt en past ook niet bij onze dochter, had ik wel leuk gevonden.

 • Reply Judith 20 februari 2020 at 07:22

  Onze zoons zitten al vanaf zwlmies op scouting. Ze zijn nu 12 en 14 jaar. Ze vinden het nog steeds heel leuk. Nu denk je misschien scouting is geen sport. Dat is het natuurlijk ook niet. .Maar ze bewegen er wel heel veel op een speelse manier. Ze doen bosspEllen. Spellen op de fiets enz. Ze gaan op kamp met de fiets. Daarbij worden ze heel zelfstandig van scouting. Nu ze ouder zijn koken ze namelijk ook zelf op de kampen. Wel onder begeleiding. Maar ze doen dan echt alles zelf van groente snijden tot koken en afwassen. Zetten zelf de tenten op enz. En ze vinden het zo leuk dat ze er al zo lang bij zijn.

 • Reply Jolanda W 20 februari 2020 at 21:44

  Hier zijn ze beide tijdens de zwemles met iets anders begonnen. Zoon heeft 1,5 jaar judo gedaan, dacht om hem wat weerbaarder te maken, maar hij is heel tenger en niet fel, dus daar mee gestopt. Nu alweer 2 jaar met plezier aan het tennissen.
  Dochter zit nu 2 jaar op streetdance. Ook geen balletmeisje. Dit past heel goed bij haar qua dansvorm. Mooi om te zien.
  Gewoon wat uitproberen.

 • Reply Marjolijn de Jong 26 februari 2020 at 12:26

  Onze zoon is meteen gaan voetballen, weinig anders dat hem leuk leek. Onze dochter ging paardrijden en turnen. Turnen was ze na een jaar alweer zat en nu zit ze ook op voetbal. Dat doet ze nu nog met veel plezier. Voetbalmeisje en paardenmeisje, kan prima samen 😉

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.