OUDERSCHAP

Wanneer laat je je kleuter zelf naar school fietsen? *

24 augustus 2019
kleuter fietst zelf naar school

‘Mag ik met mijn eigen fiets naar school? Ah, alsjeblieft?’ Steeds vaker vroeg Lise (5,5 jaar) de laatste maanden voor de zomervakantie of ze zelf naar school mocht fietsen. Eerst was het antwoord steevast ‘nee’, maar toen we wat vaker met haar op de weg hadden geoefend, durfde M het wel aan om haar een keer zelf te laten fietsen. En eigenlijk gaat het best goed, al vind ik het best spannend. Wanneer is een kleuter er eigenlijk klaar voor om zelf naar school te fietsen?

Met z’n drieën op de fiets

M fietst op weg naar kantoor zo’n beetje langs de school van Lise. In principe brengt hij haar dus elke dag en haal ik haar weer op. Op de dagen dat Quinn naar gastouder of peuterspeelzaal moet, neemt M hem ’s ochtends ook mee. Normaal gesproken zitten ze dan met z’n drieën op één fiets. Ook alle middagen dat ik Lise uit school ga halen is dat het geval.

Bij M zit Quinn achterop en Lise op een zadeltje voorop. Op mijn fiets zit Quinn nog in het fietszitje voor en zit Lise achterop. Deze constructie gaat alleen niet heel lang meer passen ben ik bang. Dat met z’n drietjes op de fiets is natuurlijk wel gezellig en zo, maar wordt ook steeds zwaarder. Eigenlijk best fijn dus, dat Lise zin heeft om zelf te fietsen. Maar is ze er al wel klaar voor? Is het niet te druk op straat in de ochtendspits?

Goed kunnen fietsen

Ik denk dat het allereerst belangrijk is dat het kind goed kan fietsen. Uiteraard zonder zijwieltjes. Dingen als wegfietsen, sturen en afremmen moeten soepel gaan. Als je als ouder naast het kind fietst, kun je hem of haar daar immers niet bij helpen. We hebben Lise vorig jaar zomer veel laten oefenen met fietsen, dus ik durf wel te stellen dat zij dat nu voldoende onder de knie heeft. Ze fietst trouwens nu nog op een 16 inch fiets van Popal, maar stapt binnenkort over op een groter model. Binnenkort komt haar 20 inch fiets van Fietsenopfietsen.nl binnen, waar ze dan weer een paar jaar op vooruit kan.

Je kleuter in het verkeer

En dan komt natuurlijk de deelname aan het verkeer om de hoek kijken. Ik vind het in de stad, zeker in de drukke ochtendspits, veel te druk en onoverzichtelijk voor een kleuter om op straat te fietsen. Op een paar fietspaden na fietst Lise daarom voorlopig op de stoep naast M (die wel op de weg fietst). Ze leert steeds beter kijken en anticiperen en op deze manier kan ze dat op een redelijk veilige manier oefenen.

Ik ben wel benieuwd of jullie kleuter al zelf naar school fietst (met jou ernaast uiteraard) of dat je daar nog even mee wacht?

1 reactie

  • Reply Marieke 24 augustus 2019 at 11:17

    Onze dochter wordt in oktober 6 en wij wonen ook in de stad. Gezien haar fietsskills en gevaarlijke kruispunten durven wij haar nog niet zelf te laten fietsen. Eerst nog meer oefenen op minder drukke plekken.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.