OUDERSCHAP

Wanneer haal je de box weg?

30 mei 2018

Quinn is momenteel bijna 19 maanden en afgelopen weekend besloten we dat de tijd nu toch echt gekomen is. De box gaat eruit! Nu zat hij er eerlijk gezegd al maanden nauwelijks meer in, maar er zijn twee redenen waarom we de box nog niet eerder hadden weggehaald. Daar ga ik zo nog wat dieper op in. En ik heb ook even uitgezocht welke leeftijd ouders gemiddeld genomen vaarwel zeggen tegen de box.

Waarom de box er tot voor kort nog stond

In tegenstelling tot Lise, die vrij rustig en voorzichtig was als baby en dreumes, is Quinn erg ondernemend. Ik schreef eerder al eens over zijn klauterpraktijken. Voor ons was dat lange tijd een heel goede reden om de box te laten staan waar ‘ie stond. Moest ik even naar boven om iets te halen, eten koken, of stond er iemand aan de deur, dan kon ik Quinn tenminste even in de box zetten wetende dat hij daar veilig zat. Dat ging overigens negen van de tien keer gepaard met hevig protest, maar als hij er dan eenmaal in zat ging hij uiteindelijk toch spelen.

Een andere reden dat de box tot afgelopen week nog in onze woonkamer prijkte is een emotionele. Ik vind het blijkbaar toch best een ding dat mijn kleinste groter wordt. En sneller dan me lief is bovendien. Die box in de kamer is toch een soort bewijs dat er nog een kleintje in huis is. Al hou ik mezelf daar natuurlijk gewoon mee voor de gek en vind ik, nu ik het zo zit te typen, eigenlijk nergens op slaan.

M is wat dat betreft een stuk nuchterder (en praktischer) ingesteld. Van hem had de box maanden geleden al weg gemogen. Dus toen ik voorzichtig een balletje opgooide over het wegdoen ervan kopte hij hem heel snel in. Ik had me nog niet omgedraaid of hij stond al schroefjes los te draaien. En eigenlijk is het naast even slikken ook gewoon fijn dat we er weer een vierkante meter woonkamer voor terugkrijgen.

Bij welke leeftijd de box weghalen?

Iedere ouder bepaalt natuurlijk voor zich wanneer het tijd is om de box weg te halen. Ik ben eens wat gaan zoeken op het web en leeftijden die ik het meest tegenkom zijn 12 tot 18 maanden. Maar er zijn ook ouders die al vóór de eerste verjaardag van hun kind besluiten dat de box niet meer nodig is.

Ik denk dat zolang je kindje het leuk vindt om in de box te spelen en jij als ouder het handig (of misschien zelfs noodzakelijk) vindt om hem/haar daar af en toe in te zetten, je de box prima tot anderhalf jaar of nog net wat langer kunt gebruiken. Op een gegeven moment zul je merken dat je kind een betere motoriek krijgt en je spullen die hij/zij niet mag vastpakken buiten bereik legt. Ons huis is op dit moment best dreumes-proof moet ik zeggen. Op de kleine onderdeeltjes van Lise’s speelgoed na dan. Daar is het wel opletten mee geblazen. Maar als je eenmaal weet dat je kindje veilig kan rondlopen of -kruipen in de woonkamer zul je hem/haar automatisch minder vaak in de box zetten. En dan komt vanzelf dat moment dat je je realiseert dat de box er eigenlijk alleen maar staat voor de sier of als speelgoedopslag. En dan is het net zo fijn om hem lekker weg te halen. Hoe moeilijk dat misschien ook is… 😉

Hoe oud was jouw kindje toen je de box weghaalde?

3 Comments

 • Reply Danielle 30 mei 2018 at 06:44

  Onze dochter is nu 10 maanden en eigenlijk hebben wij de box alleen gebruikt toen ze nog veel sliep. We lieten haar dan daar slapen zodat kraamvisite haar kon zien. Wij hebben de box er vorige week uitgehaald en daar ben ik super blij mee.

 • Reply Miranda 30 mei 2018 at 08:14

  Bij de oudste ging de box eruit toen ze 14 maanden was. Hij was nog geen 2 maanden weg en toen was ik zwanger van de 2e,dus een half jaar later kom bij weer op. Toen heeft de box iets van 22 maanden bestaan. Om de redenen die jij ook heeft. Zoontje is ook erg ondernemend en het was de ideale plek om hem in te bivakkeren als ik even naar boven moest, aan het koken was of er iemand aan de deur stond.

 • Reply Erica 30 mei 2018 at 15:27

  Ik gebruikte de box vooral om te voorkomen dat de oudste wat met de jongste zou uitspoken als ik even niet op kon letten. Alleen de eerste maanden, want daarna wist de oudste wel wat wel en niet kon.
  Komende zomer zal de box weer verschijnen als nr 3 komt. Benieuwd hoe dat nu zal gaan.

  Sterkte met afscheid nemen van de baby tijd 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.