OUDERSCHAP

Waarom zijn kindermenu’s bijna altijd ongezond?

6 oktober 2018

kindermenu

Friet met frikandel, friet met kipnuggets, of… een pannenkoek. Dat is wat ik vaak op de menukaart van een restaurant zie staan onder het kopje ‘Voor de kleintjes’. Heel lekker natuurlijk, maar verre van gezond en ook niet erg voedzaam. En waarom? Er zijn toch genoeg gezonde opties die de meeste kinderen ook heerlijk vinden? 

Ik snap heus wel dat kinderen niet staan te springen om spruitjes met gekookte aardappelen als ze uit eten gaan. Dat doe ik zelf ook niet. Maar ik vind het altijd zo’n teleurstelling als een kinderkaart maar zo’n beperkte keuze heeft. Wat wij dan vaak doen is een extra bijgerecht bestellen, of – als we weten dat het restaurant ruime porties serveert – de kinderen gewoon van ons bord mee laten eten. Daar wordt gelukkig nooit moeilijk over gedaan.

Het klassieke kindermenu verdient een make-over

Nu vooral Lise een leeftijd bereikt heeft dat ze gewoon zelf wat te eten wil kiezen van de kaart wordt dat mee-eten al lastiger. Gelukkig ken ik inmiddels een aantal restaurants die wél lekkere maar gezonde gerechten voor de kindjes op de kaart hebben staan. Een met groente en kip gevulde tortilla bij de Mexicaan bijvoorbeeld. Lise’s lievelingseten!

De restaurants die nog met de klassieke kindermenu’s werken mogen wat mij betreft hun kaart weleens aanpassen. Dat ik niet de enige ben met die mening blijkt uit een onderzoek dat Sligro nog niet zo lang geleden heeft uitgevoerd. Bijna driekwart (70%) van alle ondervraagde ouders vindt de kindermenu’s niet zo gezond en 65% is net als ik van mening dat de horeca meer kan inspelen op de trend van gezonde voeding.

Kindermenu 2.0

Maar ja, hoe dan? Ik gok dat veel restauranteigenaren er gewoon geen kaas van hebben gegeten wat ze dan wel op de kinderkaart zouden moeten zetten. Maar Sligro helpt hen op weg. Met de nieuwe website Kleine Gasten biedt de groothandel inspiratie met speciale recepten voor gezonde kindermenu’s en tips voor een speelse en aantrekkelijke opmaak van het bord. Het (kinder)oog wil immers ook wat! Bovendien onderscheid je je als restaurant wel van de rest en onthouden kinderen dat ze juist bij dat restaurant iets anders kregen en willen ze er vast graag nog eens terug.

Een top initiatief als je het mij vraagt. En nu maar afwachten of die verschuiving er inderdaad komt en de kids ook eens voor een lekker visje, groentepannetje of gezonde pasta kunnen kiezen.

Neem jij je kind(eren) vaak mee uit eten en wat vind jij van de gerechten op de kinderkaart?

3 Comments

 • Reply Erica 6 oktober 2018 at 08:43

  Helemaal mee eens! Het kan ook echt anders 🙂
  Wat dat betreft is van der valk een aanrader, zij hebben een aparte kinderkaart met veel variatie. De porties waren voor 3 en 4 jarigen wel veeel te groot, dat is nog een puntje van verbetering. Maar verder alleen lof.

 • Reply Ilse 6 oktober 2018 at 11:47

  Ik ben het helemaal met je eens! Het mag soms best, maar wat meer keuze en gezondere keuzes zouden niet verkeerd zijn!

 • Reply Saskia 9 oktober 2018 at 06:29

  Ook ik ben het helemaal met je eens. De keuze voor onze dochter zou ook makkelijker worden als er meer gezonde maaltijden op de kinderkaart zouden komen. De gezonde gerechten (groenten en aardappelen) bevatten namelijk meestal geen gluten. Sinds 3 maanden weten we dat onze dochter deze niet mag eten en oh, oh, wat beperkt dat de keuze in restaurants!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.