OUDERSCHAP

Waarom ik geen borstvoeding geef

1 oktober 2014

logo wereld borstvoeding week

Van 27 september tot en met 5 oktober is het Wereld Borstvoeding Week (WBW). De week waarin borstvoeding extra aandacht krijgt. Zoals velen van jullie weten, heeft Lise vrijwel vanaf het begin flesvoeding gekregen. Om aandacht te besteden aan de Wereld Borstvoeding Week, leek het me wel toepasselijk om juist deze week een artikel te schrijven met uitleg waarom ik Lise geen borstvoeding maar flesvoeding geef.

Voordat ik zwanger raakte ging ik er eigenlijk altijd vanuit dat mijn kindje(s) borstvoeding zouden krijgen. Het leek me niet meer dan logisch. Toen ik zwanger raakte van Lise werd me die vraag meerdere malen gesteld, niet alleen door de verloskundige, maar ook door familie en vriendinnen die al mama waren. Blijkbaar was dat nogal een ding, wel of geen borstvoeding geven.

Informatie over borstvoeding

Ik sprak tijdens de zwangerschap de wens uit borstvoeding te willen geven, als dat mogelijk was. Want dat dat niet vanzelfsprekend was, had ik inmiddels ook geleerd. Ik ging naar een informatieavond verzorgd door de lokale GGD. Ook las ik hier en daar wat informatie over borstvoeding op internet en in boeken.

En toen kwam daar het grote moment: de bevalling. Ik had in mijn bevallingsplan opgenomen dat ik wilde dat Lise na de geboorte snel aan mijn borst werd gelegd. Ik had gelezen dat dat weleens belangrijk kon zijn voor het op gang komen van de melkproductie. Het was alleen nogal een hectische bedoeling in het ziekenhuis. Lise werd in mijn ogen nogal laat (te laat?) op mijn borst gelegd en ik werd niet meteen geholpen met aanleggen. Ik zag haar wel happende bewegingen maken en het frustreerde me dat niemand me even hielp. Meer dan ik op dat moment liet merken, bedenk ik me achteraf.

Uiteindelijk werd ik geholpen en Lise dronk zowaar uit mijn borst. Een geweldig gevoel! Helaas was het aanleggen een stuk minder makkelijk dan ik had verwacht en had ik al na enkele pogingen flink pijn aan mijn tepels. Lise had ook duidelijk meer honger dan waarin ik op dat moment kon voorzien. Daarom voedden we haar bij met kunstvoeding via een plastic cupje.

Aanleggen, flesje, kolven en nog eens aanleggen

Eenmaal thuis ging ik er nog steeds vanuit dat die borstvoeding uiteindelijk wel op gang zou komen. Om Lise’s schreeuwende honger te stillen moest M de eerste nacht wel naar de nachtapotheek voor kunstvoeding. ‘Doe maar de kleinste verpakking die ze hebben’, riep ik toen nog. Ik kreeg een kolf om de borstvoeding te stimuleren, maar na dagen kolven werd het nauwelijks meer. Ik voelde me trouwens behoorlijk onder druk staan door de kraamhulp die er af en toe nogal botte opmerkingen over maakte (‘goh, ik heb dit nog nooit zo meegemaakt!’). Ik geloof, of weet eigenlijk wel zeker, dat dat ook niet echt heeft geholpen in het hele proces.

Het besluit: ik stopte met borstvoeding

Ik kreeg wat extra uren kraamzorg om te kijken of de borstvoeding nog wat ging worden, maar uiteindelijk besloot ik – na het voorzichtige advies van kraamhulp en verloskundige – ermee te stoppen voor ik eraan onderdoor ging. Op dat moment was het namelijk aanleggen, flesje kunstvoeding, kolven en nog eens proberen aan te leggen. Ik was bijna de hele dag bezig met voeden en dat hield ik gewoonweg niet lang meer vol.

DSC_2847

Helemaal over op kunstvoeding

In het begin vond ik het moeilijk en had ik vaak heimwee naar die spaarzame momentjes dat het even wel goed ging en ik Lise zelf kon voeden. Toch voelde het al snel als een enorme opluchting dat ik niet meer elke drie uur hoefde te kolven en pijn hoefde te lijden tijdens het aanleggen. Ook Lise was een stuk tevredener nu ze gewoon een fles kreeg met de hoeveelheid melk waaraan ze behoefte had. En uiteindelijk is dat natuurlijk het allerbelangrijkste.

We zijn nu ruim tien maanden verder en ik heb me er volledig bij neergelegd dat flesvoeding prima is. Dat ik zie en weet dat Lise goed groeit, nauwelijks ziek is en een blij en tevreden meisje is, draagt zeker bij aan dat besef. Ik vind het wel lastig dat je van alle kanten wordt doodgegooid met informatie hoe geweldig borstvoeding wel niet is en dat zelfs op de pakken kunstvoeding staat dat borstvoeding de beste voeding is voor je kindje. Alsof je je kindje niet het beste gunt als je bewust kiest voor kunstvoeding of gewoonweg geen andere keus hebt.

De volgende keer…

Wat ik bij een eventueel volgend kindje ga doen? Ik ga zeker weer proberen borstvoeding te geven, maar weet nu dat het niet vanzelfsprekend is en zal mijn pogingen misschien eerder staken als ik merk dat het niet gaat. Welzijn van moeder en kind zijn immers het belangrijkst en ik weet nu dat de fles daarin niet onder hoeft te doen voor de borst.

Edit: tijdens mijn tweede zwangerschap schreef ik of ik van plan was mijn tweede kind wel borstvoeding te geven. En toen hij, Quinn, eenmaal geboren was, schreef ik mijn borstvoedingsverhaal.

Geef jij je kindje borstvoeding of krijgt hij of zij de fles en waarom? En wat vind jij met de manier waarop borstvoeding wordt aangeprezen als de beste voeding voor je kindje? Ik weet dat het een controversieel onderwerp is, dus wil je bij deze vragen respectvol te reageren en ook reacties van anderen met respect te behandelen. Dankjewel!

35 Comments

 • Reply iooon 1 oktober 2014 at 06:36

  Ik ben maandag in het ziekenhuis geweest waar een stand was over borstvoeding. Daar vroeg ik of ik een cursus moest volgen wat me rondom aangeraden werd.

  Dat hoefde niet volgens de vrijwilliger die me te woord stond. Maar wat ze me vooral op het hart drukte was om een lactatiedeskundige in te schakelen bij pijn, want dan gaat het aanleggen niet goed zei ze.

  En hoewel ze in het ziekenhuis wel wat weten over borstvoeding en de kraamzorg ook, het is niet hun eerste prioriteit. Dus haar advies ga ik ter harte nemen en niet schromen om een professional in te schakelen als het moet.

  Maar desondanks deel ik je mening dat het niet vanzelfsprekend is. En lukt het niet, dan niet en is er gelukkig een goed alternatief in flesvoeding waar menig Hollands kindje groot en gezond mee geworden is.

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:36

   Een lactatiekundige is zeker een goeie ja. Goed dat je daar al op gewezen bent!

 • Reply Kelly 1 oktober 2014 at 09:02

  Ben zo blij dat jij die mening deelt dat je wordt gebombardeerd met het feit dat BV het aller-allerbeste is. Ik ben best wel anti BV. IK vind het echt helemaal niets. Ik wist al vanaf dag 1 dat ik fles zou geven. Daarentegen vind ik wel dat iedereen gewoon moet doen wat ie wil, en dat ik het ook respecteer als iemand wel borst wil geven. Maar die druk van de maatschappij dat je geen goede mama bent als je geen borst wilt geven vind ik wel terrible… en idd ook dat hele “het is echt een ding” onder moeders ben ik wel wat zat….

  • Reply Kelly 1 oktober 2014 at 09:03

   Vind ik trouwens ook weer met dit… Wereld borstvoeding Week… Het word je gewoon opgelegd…

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 23:04

   Inderdaad, zolang we zelf doen wat we het liefst willen en andermans keuze respecteren zijn we al een heel stuk verder…

  • Reply Nicolien 16 december 2015 at 18:18

   Helemaal mee eens!

 • Reply Asha 1 oktober 2014 at 09:07

  Ik geef Renske nu al ruim een jaar borstvoeding, maar ik ben me er bewust van dat dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Eigenlijk ging het vanaf het begin al zo makkelijk dat ik nooit voor ‘moeilijke’ keuzes heb gestaan.

  Het belangrijkste vind ik dat een kind gelukkig is en dat lukt alleen als de moeder dat ook is. Flesvoeding is prima (en mooi dat er een alternatief bestaat). En in mijn ogen is borst of fles voeden ook echt een vrije keuze. Niet iets waarop je afgebrand moet worden.

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:39

   Helemaal mee eens! Wat fijn dat je al een jaar borstvoeding geeft en het al vanaf het begin zo makkelijk ging 🙂

 • Reply Joyce 1 oktober 2014 at 09:28

  Heel herkenbaar, ik heb vlakke tepels en daardoor is borstvoeding geven ook geen makkie. Bij Aron 6 weekjes volgehouden en bij 2.0 probeer ik het weer, maar ga mezelf minder pushen. Als het niet lukt, dan lukt het niet.

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:39

   Goede instelling lijkt me. Ik hoop er ook zo mee om te gaan bij een eventuele tweede!

 • Reply Anamaria 1 oktober 2014 at 10:45

  Ik geef mijn zoontje ook borstvoeding en geloof me niet alleen moeders die hun kinderen kunstvoeding geven krijgen de raarste opmerkingen naar hun hoofd geslingerd.

  In mijn ogen is borstvoeding niet de beste voeding. Het is wel voeding die het beste is afgestemd op de behoeften van het kind. Maar voor moeders die geen borstvoeding kunnen of willen geven ben ik heel blij dat er een alternatief bestaat.

  Het moet gewoon een keer gedaan zijn met die haat en nijd onderling. Geef je borstvoeding dan ben je goed bezig en geef je kunstvoeding dan ben je ook goed bezig.

  Ik vind de Wereld Borstvoeding Week juist een heel leuk initiatief. Deze week is niet in het leven geroepen om moeders die kunstvoeding geven een naar gevoel te geven of borstvoeding door je strot heen te drukken.

  Ik vind dat je dit artikel heel mooi hebt geschreven zonder iemand te vooroordelen!

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:41

   Bedankt voor je compliment Anamaria! En ik deel je mening dat de WBW juist een leuk en goed initiatief is. Juist ook omdat het je aan het denken zet over wat je belangrijk vindt.

 • Reply Marianne 1 oktober 2014 at 13:35

  Fijn dat je hier wat aandacht aan hebt besteedt. Heftig begin zeg. Balen dat je zo slecht begeleidt bent in het begin.

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook heel weinig begeleiding kreeg wat BV betreft: ik deed maar gewoon wat en Googlede het een ander…. Maar echt hulp was er niet. Nu ging het bij mij allemaal wel goed maar toch… Zoveel vragen!

  Ik vind deze week ook een heel leuk initiatief. Jammer dat sommige mensen het zo negatief ervaren; maar die ervaring het woord BV geloof ik al als dwingend….

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:43

   Zeker balen. Ik hoop de volgende keer op betere begeleiding en anders eventueel een lactatiekundige. En dat laatste… tja, dat klopt, maar zo heb je ook weer mensen die van het woord kunstvoeding uitslag krijgen 😉 Het zou zo mooi zijn als iedereen er wat relaxter mee om kon gaan!

 • Reply Mariël 1 oktober 2014 at 14:38

  Beide meiden met veel plezier en liefde respectievelijk 4 en 9 maanden borstvoeding gegeven. En uiteraard is het het gezondst voor je kindje, maar als het niet lukt dan heb je geen andere keuze toch? Wel is het zo dat veel vrouwen denken /verwachten dat het allemaal vanzelf gaat. Je moet het samen leren en daar echt de tijd voor nemen. Met de oudste heeft het zeker een week of vier geduurt voordat het lekker liep. Ik heb een jaar gewerkt op de kraamafdeling en verloskamers en het viel op dat men vaak erg slecht geïnformeerd was en snel opgaf. Persoonlijk vind ik dat erg jammer.

 • Reply Marianne 1 oktober 2014 at 15:30

  Ik geef borstvoeding maar vond het in het begin helemaal niet zo leuk als gedacht. Ik geloof dat borstvoeding de beste keuze is voor je kindje maar dat flesvoeding geven je niet meteen een slechte moeder maakt. Het is een persoonlijke keuze natuurlijk. Ik vind het wel goed dat er aandacht wordt gegeven aan borstvoeding. Maar dat vrouwen raar worden aangekeken omdat ze flesvoeding geven vind ik flauw.

 • Reply Anita 1 oktober 2014 at 16:43

  Heel herkenbaar! Ik heb uiteindelijk geen spijt gehad van mijn beslissing en heb alles gedaan om de borstvoeding te laten lukken, maar ook bij mij lukte het niet! Bij mij ging de knop om toen 1 van de meisjes huilde en ik er niet naar toe kon omdat ik weer een poging deed tot kolven! Ik heb het apparaat aan de kant gesmeten en ben opgestaan rn heb haar huilend vastgepakt! Nooit spijt gehad! Stoer dat ook jij de beslissing hebt genomen tot hier en niet verder! Dikke kus

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:47

   Wat mooi dat ook bij jou de knop om ging toen je merkte dat het niet langer ging. Met een tweeling lijkt het me nog eens extra lastig, zeker als het moeilijk op gang komt. Sowieso petje af voor hoe je het doet hoor!

   • Reply Anita 1 oktober 2014 at 22:55

    Dank je wel, x

 • Reply Mieke 1 oktober 2014 at 17:50

  Jammer dat het bij jou mis is gelopen op de begeleiding. En welke kraamverzorgster maakt nou zo’n opmerking tegen een nieuwbakken moeder..?!
  Bij mijn oudste is de borstvoeding ook niet gelukt. Bij de jongste liep het juist als een.. Tiet!
  Een vriendin van mij koos bewust om geen borstvoeding te geven maar een fles. Wat voor reacties die soms kreeg wil je niet weten.
  Wat mij betreft moet iedereen voor zichzelf weten wat goed voelt. Kijk naar jezelf en kijk naar je kind. Doe wat bij je past en wat goed voelt. Jammer dat het zo’n gevoelig onderwerp is en goed dat jij het zo respectvol onder de aandacht brengt!

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:49

   Ja die van ons dus, haha! Ik dacht toen dat het de hormonen waren dat ik het zo kwetsend vond, maar ik vind het nog steeds. Super om te lezen dat het bij jou de tweede keer wel als een tiet (leuke woordspeling) liep! En je verwoord het precies goed, niks aan toe te voegen!

 • Reply Josy 1 oktober 2014 at 20:02

  Fijn om te lezen dat er ook meiden zijn die ‘durven’ te schrijven over hun voorkeur voor flesvoeding. Bij mn eerste zoontje had ik van te voren al besloten om geen borstvoeding te geven. Ik had het gevoel er niet bij en dat is na de bevalling ook niet gekomen. Nooit geen spijt van gehad en om me heen vond iedereen het wel best. Nu bij nummer twee sta ik er wel voor open en zie het nu als een nieuwe uitdaging, ik ga dr voor! Maar…..ik weet ook, als het niet lukt dan is het ook oké. Ik haal gewoon een pak en flesje in huis 😉

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:52

   Spannend zeg, ben heel benieuwd hoe het zal gaan bij nummer twee! Het lijkt me heerijk om er zo relaxed in te staan, daar ga ik de volgende keer ook voor. En super slim om de fles en voeding voor de zekerheid gewoon in huis te halen. Scheelt je misschien een ritje naar de nachtapotheek 😉

 • Reply Jessica 1 oktober 2014 at 21:12

  De gehele zwangerschap heb ik geweigerd erover na te denken. Blijkbaar was ik enorm hormonaal (ik had er geen last van hoor, de rest van de wereld wel hehehe) en ik vloog tegen de muur als iemand mij vroeg hoe ik mijn kind wilde gaan voeden. Pas de laatste maand ben ik een beetje gaan lezen en navragen bij bekenden. Op dat moment waren er weinig positieve ervaringen om mij heen, en mede hierdoor heb ik bewust voor kunstvoeding gekozen. Ik heb er overigens tot op de dag van vandaag geen spijt van.

  Maar inmiddels heb ik ook positieve verhalen gehoord en gezien bij dames die na mij zijn bevallen. Dus misschien dat ik bij een tweede wel kies voor borstvoeding.

  Ik blijf van mening dat dit een persoonlijke keuze is en moet blijven. Een ander heeft er helemaal niets mee te maken en als flessenmoeder werd ik soms doodmoe als mensen mij vroegen ‘waarom’? Ik vraag aan een bv moeder ook niet waarom ze ervoor gekozen heeft. Mijn lijf, mijn baby, mijn keuze. De druk die er vanuit de maatschappij op gelegd wordt (weinig concrete info te vinden over kunstvoeding, dat mag wettelijk niet) en van sommige moeders ook weinig begrip.

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:56

   Je slaat wat mij betreft de spijker op z’n kop met die waarom-vraag. Ik werd er ook mee doodgegooid. En vroegen ze het niet letterlijk, dan zorgde hun non-verbale communicatie er wel voor dat ik er iets achteraan mompelde in de trant van ‘ja borstvoeding wel geprobeerd, niet gelukt helaas’. Stom eigenlijk!

 • Reply Seline 1 oktober 2014 at 21:23

  Ikzelf geef flesvoeding aan onze tweeling en heb hier bewust voor gekozen. Ik zag het echt niet zitten om met 2 baby’s borstvoeding te gaan geven. Ik had geen zin om een melkkoe te spelen en de hele dag bezig te zijn met voeden. Dit had ik ook eerlijk aan mijn gynaecoloog verteld en aan meerdere mensen die al moeder waren. 9 vd 10 konden het niet begrijpen. Ik heb ook geen idee of het wel of niet gelukt zou zijn maar ik vind het soms werkelijk idioot hoe borstvoeding de hemel in geprezen word. Is het het beste voor je kindje? Ja natuurlijk.. Dat geloof ik maar al te goed. Maar kunstvoeding is echt zo slecht nog niet, anders had het nooit verkocht mogen worden. Ik ben echt trots op alle moeders die het volhouden en blij voor de moeders waar het wel allemaal goed lukt. Maar vind het soms zwaar kwetsend hoe vrouwen er over kunnen doen ‘ik ben zo blij dat ik wel borstvoeding geef’ bijvoorbeeld. En dat Nutrilon niet eens informatie geeft over flesvoedingvoor 6 maanden want ze gaan er maar vanuit dat iedereen bv geeft.. Mijn kinderen groeien prima en komen genoeg aan op kunstvoeding!

  • Reply moonoloog 1 oktober 2014 at 22:58

   Wat goed dat je toch gewoon je eigen gevoel hebt gevolgd, ondanks het onbegrip om je heen. Ik begrijp je wel hoor, volkomen! 🙂

 • Reply Maike 1 oktober 2014 at 21:32

  Ik geef inmiddels allebei naar volle tevredenheid. Ik respecteer absoluut elke keuze. Jammer dat de begeleiding niet goed was bij je. Ik had gelukkig een hele fijne, goede kraamzorg waar ik veel van heb geleerd.

 • Reply Linda 1 oktober 2014 at 23:57

  (Ik drukte perongelijk 3 keer op het duimpje omlaag wat niet te bedoeling was, sorry) wat jammer dat je niet de juiste begeleiding hebt gehad tijdens jullie borstvoedingsstart. Wie weet was het dan wel geslaagd. Je krijgt nogal niet wat voor je kiezen als nieuwbakken mama! Maar idd net wat je zegt. Je moet er niet aan onderdoor gaan!

 • Reply Bernardine 2 oktober 2014 at 00:04

  Je hebt het mooi beschreven en zoals velen voor mij, vind ik dat een ieder moet doen wat bij haar past en wat ze prettig vindt. Als het kindje maar groeit! Gelukkig leven we in een wereld waar je een keuze hebt. Mijn oma was min, dat betekende dat zij na de borstvoeding van haar eigen kind, ook nog dat van de buurvrouw voedde, want die had niet genoeg en de buurbaby dreigde uit te drogen in een tijd dat kunstvoeding nog niet ontwikkeld was. Dat waren nog eens andere tijden….

 • Reply chantal 2 oktober 2014 at 03:23

  Geef nu al bijna 11 maanden borstvoeding ivm mogelijke allergieen we weten simpelweg niet of ze andere voeding lan verdragen omdat mijn mam zwaar allergisch is dus zitten nu in een traject om daar achter te komen. Mijn dochter drinkt al vanaf haar geboorte niet goed uit de borst waardoor ik al ruim 10 maanden fulltime kolf.. en dat betekend om de 3 uur en soms wel een uur per sessie als het niet wil. Toen ze een paar maand was wou ze door reflux niet drinken en brulde bij elke fles moord en brand. Ik was dus eerst een uur aan het kolven en toen anderhalf uur aan het voeden en dan had ik nog een half uur voor de volgebde kolfsessie. Nu ze minder melk nodig heeft en inmiddels beter drinkt is het al wat makkelijker maar nog steeds 6 x per dag gem een uur per sessie kolven. Vind het enorm zwaar en pijnlijk maar tot ze wat anders kan hebben nog even doorzetten

 • Reply Nadine 6 oktober 2014 at 12:34

  Ik herken mezelf zo in jouw verhaal!!

  • Reply Monique 7 oktober 2014 at 16:10

   Leuk om te lezen Nadine!

 • Reply Kimske 8 oktober 2014 at 21:07

  Ik geef borstvoeding. Ik ben erg van overtuigd dat dat het beste is voor je kindje, máár dat de fles een goed alternatief is. De manier waarop sommigen omgaan met moeders die de fles geven vind ik schokkend: iedere moeder doet wat haar het beste lijkt. Of dat nou fles, borst, potje, vers, rapley, gastouder, kinderdagverblijf, thuisblijfmoeder is…. iedereen heeft volgens mij hetzelfde doel: je kind het beste geven. En dat wordt weleens vergeten.

 • Reply “I support fed babies” | Alweer een nieuwe moeder blog 30 augustus 2015 at 10:32

  […] Waarom ik geen borstvoeding geef (door Monique van Moonoloog) […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.