OUDERSCHAP

Voor het eerst op het potje | Mijn aanpak

6 januari 2016

lisepotje

Afgelopen weekend bereikte Lise een nieuwe grote mijlpaal in haar ontwikkeling: ze heeft voor de eerste keer op het potje geplast! Naast het feit dat ik hier super super super trots op ben – echt, ik had nooit verwacht dat zoiets me zó trots kon maken – en het dus graag wil delen, leek het me interessant wat te schrijven over hoe we dit eigenlijk voor elkaar hebben gekregen.

Een tijdje geleden schreef ik al eens over zindelijkheidstraining. Over hoe je ermee kunt starten. Ik was er toen eigenlijk van overtuigd dat Lise eraan toe was zindelijk te worden. Echter bleek na een paar pogingen dat ze het heus wel leuk vond om af en toe met kleren aan op het potje te gaan zitten, maar er absoluut nog geen zin in had daar ook echt haar behoefte op te doen.

Een tijdlang heb ik het onderwerp daarom even laten rusten. Ik vermoedde dat wanneer ze wel interesse zou krijgen, we dat vanzelf zouden merken. Ondertussen kreeg Lise voor haar verjaardag en Sinterklaas wel twee boekjes over het onderwerp. Die hadden we al in huis en het leek me een fijne, ongedwongen manier om te kijken of het op die manier toch zou kunnen gaan leven voor Lise.

Wij hebben de boekjes Op het potje van Alana Frankel en Liselotje op het potje van Marianne Busser. Ze worden momenteel bijna elke avond voorgelezen, omdat Lise dat wil. Ze vindt het ineens maar wat interessant allemaal!

Maar even terug naar afgelopen weekend. Want wat gebeurde er nu precies? Het was avond en ik zat beneden achter mijn laptop. M was boven Lise aan het omkleden. Ineens riep hij naar beneden of ik even wilde komen en of ik dan het potje mee kon nemen. Ik maakte niet eens veel haast en besefte nog niet dat het Lise was die hem erom vroeg.

Boven gekomen zei M dat Lise zelf aangaf op het potje te willen. Nou, dat mocht natuurlijk! We deden haar luier uit en voor het gemak ook maar even de rest van haar kleren. Toen ze zat maakten we complimenten over het feit dat ze op het potje was gaan zitten en dat ze maar even moest wachten om te kijken of er een plasje zou komen. Ineens hoorden we gekletter en jawel hoor: een flinke plas in het potje! Meteen stond Lise op en keek naar het resultaat. We juichten helemaal, zo trots waren we. Net als in de boekjes zijn we met Lise samen het potje leeg gaan gooien in de wc.

Sindsdien is Lise nog één andere keer op het potje gegaan. Ze ‘moet’ van ons dus niet per se elke dag, maar ik ben wel van plan de regelmaat er te proberen in te houden. En de volgende stap wordt natuurlijk de grote boodschap op het potje. Dat is nog even een brug te ver vermoed ik, maar ook dat gaat lukken. Dat weet ik zeker!

Hoe ben jij te werk gegaan bij het zindelijk maken van je kindje(s)?

8 Comments

 • Reply Milou 6 januari 2016 at 06:22

  Wat leuk dat ze het nu zelf heeft aangegeven! En ja dat trotse gevoel ken ik heel goed, wat geweldig is dat he?
  Dochterlief heeft hier voor haar middagslaap pasgeleden ineens een grote boodschap op het potje gedaan, zo knap! Hierna heeft ze dat niet meer gedaan. Wel wordt er gemiddeld 1 of 2 keer per dag het potje gepakt door haar zelf en gisteravond voordat ze naar bed ging liep ze naar de wc en zei ze ‘plakke’. We zijn toen allebei gaan zitten, wie weet wat dat doet.. ik moest zelf toevallig ook. Er komt steeds meer regelmaat in (vooral voor slaapjes merk ik). Ze doet het helemaal zelf. Ook al een keer een poosje zonder luier gelopen, gezegd dat als ze moest plassen ze het moest aangeven, maar toen ging ze toch zelf weer een luier pakken en aantrekken. Wij hebben hier sinds kort de luierbroekjes van Lidl (ze houden het niet reuzelang), die ze dan makkelijk na een potjesbezoek met behulp van ons kan aantrekken. Om het nog een beetje meer vorm te geven zijn we van het weekend samen onderbroekjes en hemdjes gaan kopen – die ze eerst zelf heeft uitgekozen natuurlijk – voor echte grote meisjes. Bij thuiskomst vol trots aan papa laten zien. Erg leuk, het gaat allemaal snel en we zijn lekker in ontwikkeling!
  Zet hem op Lise!

 • Reply Milou 6 januari 2016 at 06:24

  O ja ik vergeet te vertellen dat na die ene grote boodschap, er niks meer in het potje is gekomen, ook geen plasje. Ze zit alleen op het potje en doet het hele riedeltje met billen afvegen. Ik denk dat als ze het helemaal snapt, ze wel toe is aan een plasje.
  Ik prijs haar om dat ze aangeeft op het potje te willen, niet of er nou wel of niet iets inzit.

 • Reply Nicole 6 januari 2016 at 06:36

  Hier een meisje wat het potje erg interessant vind en die er regelmatig op zit, helemaal uitgekleed en al. Maar daar blijft t bij. Ach ik zie wel wanneer er iets komt.. Zij geeft het aan. Kan me wel voorstellen dat je trots bent!!

 • Reply Natasja keizer 6 januari 2016 at 07:06

  Hier word er alleen maar op het potje gepoept ☺Norah geeft het nog niet aan maar wel Ien het aan der en we zetten haar dan op het potje. En dan is het een groot feest als ze weer iets heeft gedaan .

 • Reply Simone 6 januari 2016 at 07:54

  Wat een mijlpaal! Fijn dat ze er zelf om vroeg zeg. Veel beter dan het potje continue opdringen denk ik.

 • Reply Charlotte 6 januari 2016 at 17:00

  Super goed zeg! Liselotje heb ik ook in huis. Dadelijk maar eens voorlezen!

 • Reply Nicky 6 januari 2016 at 17:42

  Ik had het van de week al op IG gezegd, maar wat knap van Lise!! Ik vind je aanpak ook wel mooi. Ik denk dat ik ook maar een paar boekjes in huis ga halen en kijken of het helpt 🙂 Heb je artikel net gedeeld op mijn FB trouwens 🙂 xx

 • Reply Tamara 8 januari 2016 at 09:49

  Trots kan je zijn het! Hier gaat het met vlagen. Ene keer meer interesse dan de andere keer

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.