OUDERSCHAP

Volgens Papa – 5 favoriete activiteiten van mijn dreumes

30 mei 2015

papa

Lise is net anderhalf jaar geworden en dus staat haar verandering niet stil! Elke dag heeft ze weer wat geleerd en lijkt ze weer een stukje wijzer. En dat betekent dus ook dat haar eisenpakket wat hoger is wat betreft de activiteiten die ze onderneemt. Was ze in het begin nog tevreden als je een beetje met haar brabbelde, nu verwacht ze een compleet dagprogramma! Vandaar dat ik voor jullie een top 5 van Lise’s favoriete activiteiten op een rijtje heb gezet.

1. Buiten wandelen

De laatste tijd lijkt Lise helemaal in de ban van lopen… en dan het liefste buiten. Als je haar ’s ochtends uit bed haalt, is het eerste wat ze zegt: “Papaaaa!!”… meteen gevolgd door: “… lopen!!! Buiten!!”. Het heeft even geduurd voor ze het onder de knie had, maar nu ze het eenmaal goed kan, doet ze niets liever dan lekker buiten dartelen. Waar ze een paar weken geleden alleen nog maar wilde lopen aan de hand, wil ze nu het liefste meteen zelf naar buiten toe rennen. Niets is leuker om buiten te wandelen, terwijl je dat kleine handje vasthoudt en ze gezellig naast je loopt te kletsen over alles wat ze om zich heen ziet.

2. Boekjes lezen/woordjes leren

Lise heeft een grote woordenschat, althans als we het consultatiebureau mogen geloven. Daar werd gevraagd of Lise naast ‘mama’ en ‘papa’ nog 3 andere woordjes kon zeggen. 3??? Wel 30! We zijn met Lise al begonnen met voorlezen toen ze een paar maanden oud was. En dat hebben we tot op de dag van vandaag volgehouden als onderdeel van haar slaaproutine. Elke avond krijgt ze een boekje voorgeschoteld, waarbij Kikker en Nijntje op dit moment met stip op 1 staan. Nu kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen of haar grote woordenschat het directe resultaat is van het vele voorlezen, maar wij geloven erin en dus gaan we er vrolijk mee door. Ze vindt het zelfs zo leuk dat ze nu ook overdag met haar boekjes op me afkomt en roept: “Zitten!!”. Papa moet dan op de grond zitten, zodat Lise dan op papa’s schoot kan zitten met haar favoriete boekje ‘Nijntje’. Samen bekijken we dan alle plaatjes, oefenen alle woordjes en maken we lolletjes!

3. Spelen

Lise is gek op spelen… maar liever niet alleen! Ze heeft op dit moment nogal wat moeite om zichzelf bezig te houden en dat merken we goed. Continu staat ze aan ons been te trekken om mee te spelen of een boekje te lezen. Als ik thuiskom van m’n werk doe ik natuurlijk niets liever dan dat, maar je kan natuurlijk niet de hele dag toegeven. Ze zal ook moeten leren om zichzelf te vermaken. Maar als ze eenmaal in de gaten heeft dat we enigzins in de buurt zijn en aandacht geven, dan gaat ze haar gang en speelt ze lekker met haar Little People en stapelbekertjes.

4. Stoeien

Met een kleine baby moet je voorzichtig zijn. En ze blijven zo lang klein… Tot je op een dag met een frisse blik naar je dochter kijkt (meestal na een logeerpartijtje bij opa en oma) en je ziet hoe groot ze wel niet geworden is. Aan de ene kant is het jammer dat je dat kleine hummeltje kwijt bent, maar je hebt er een lieve, nieuwsgierige, mooie dreumes voor teruggekregen. En met kleine meisjes, kun je eindeloos ravotten! De leukste schaterlachjes komen tevoorschijn als je je kleine trakteert op de kieteldood, of als je haar hoog in de lucht gooit (en natuurlijk ook weer veilig opvangt).

5.  Nieuwe dingen ontdekken

Dit is toch wel een van mijn persoonlijke favorieten op dit moment. Alles is nieuw voor Lise… en dat zie je. Die grote ogen wanneer ze iets voor het eerst ziet, die glimlach op haar gezicht wanneer ze een nieuw woordje heeft geleerd of de complete vreugde wanneer ze iets lekkers proeft wat ze nog niet kent. Hierin blijken alle clichés waarheid: je bekijkt de wereld opnieuw, maar dan door de ogen van je dochter…

Wat is de favoriete activiteit van jouw kind? Heb je een vraag voor M, stel ‘m dan gerust hieronder in de comments. Wie weet beantwoordt hij hem dan een volgende keer!

3 Comments

 • Reply janske 30 mei 2015 at 13:30

  leuk hè…zo genieten van je kleine meisje wat iedere dag groter en slimmer wordt. heel herkenbaar! hier zijn er pas een paar woordjes hoor (maar Lola is ook 6 maanden jonger dan Lise) en dat lopen doen we ook nog niet…maar de andere puntjes wel…en dat is echt genieten 🙂

 • Reply Daantje 30 mei 2015 at 13:58

  Wij zijn ook dol op stoeien! En Tobias vindt pakkertje heel erg leuk. Ik moet hem dan vangen en op de bank neerzetten en dan net doen alsof ik niet zie dat hij ontsnapt… En hem dan weer gaan pakken 😛 Dat kan hij echt uuuuuren volhouden 😀

 • Reply marjon 30 mei 2015 at 21:53

  Hier vindt papa het ook leuk om met de kinderen buiten te spelen /lopen en stoeien. Dat stoeien doe ik nl niet 😉 Ik ben meer van het creatieve met de kinderen. Al is papa de bakkoning samen met dochterlief

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.