OUDERSCHAP

Vier manieren om de geboorte van je kind aan te kondigen *

1 februari 2021

Hoera! Er is een kindje geboren! Als je na negen maanden zwangerschap dan eindelijk dat kleine wondertje op de wereld hebt gezet wil je ook dat de hele wereld (of in elk geval iedereen die voor jou belangrijk is) het weet. Een manier om mensen van dit mooie nieuws op de hoogte te brengen is het doen van een geboorteaankondiging. Dat kan op verschillende manieren en hangt helemaal af van jouw wensen, je (woon)situatie en wie je allemaal op de hoogte wilt stellen. Ik deel in dit artikel vier verschillende manieren om de geboorte van je kind aan te kondigen.

Geboortebord in de tuin

Als eerste een mooie klassieker: het geboortebord voor in de tuin. Ik gok dat deze al bestaat sinds mensen een huis en een (voor)tuin hebben. Maar hij blijft enorm leuk. Bovendien zijn er ontelbaar veel soorten geboorteborden, dus er is voor alle kersverse ouders wel een mooi geboortebord te vinden. Heel leuk vind ik de ‘wegwijzer’ met op de verschillende pijlen o.a. de naam en geboortedatum van de baby. Je kun een geboortebord helemaal zelf maken – leuk klusje tijdens je verlof – maar je kunt ook een geboortebord naar wens laten maken en kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld bij Geboorteplein. Ondanks dat wij wel een klein voortuintje hadden, hebben wij nooit een geboortebord geplaatst. Wat we dan wel hebben gedaan? Daar kom ik zo op.

Geboorteaankondiging op het raam

Heb je geen voortuin, of kies je liever niet voor een geboortebord, dan kan een geboorteaankondiging op het raam een optie zijn. Je denkt dan misschien direct aan een raamsticker – dat is de variant waarvoor wij beide keren hebben gekozen – maar er zijn ook andere mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een raambord? Je kent ze misschien wel van makelaars. Zo’n dubbelgevouwen bord dat aan twee kanten aan het raam geplakt zit. Een andere optie is een mooie stoffen slinger. En wil je echt dat niemand om de geboorte van jouw kleintje heen kan, dan kies je voor de 3D-raamooievaar. Je weet wel, zodat het net lijkt of de vogel dwars door jouw ruit is gevlogen om de baby af te geven.

Geboortekaartje

Of je nu je huis wel of niet helemaal feestelijk aankleedt met borden, stickers en slingers, ik denk dat de meeste mensen er sowieso voor kiezen om een geboortekaartje te sturen. Zo weten ook de mensen die niet bij je in de buurt wonen en niet direct al op bezoek komen dat de baby is geboren. Vaak is zo’n kaartje ook meteen een uitnodiging voor een kraambezoek. Op het gebied van geboortekaartjes kun je helemaal los gaan. Er zijn ontelbare standaard ontwerpen, maar je kunt ook helemaal zelf een kaartje ontwerpen. Zelf vond ik het schrijven van de teksten voor de kaartjes het allerleukst om te doen. Ik was weken bezig om het kaartje helemaal naar onze zin te maken en ben er nog steeds erg blij mee.

Geboorteaankondiging op sociale media

De meeste ouders zullen het grote nieuws ook op sociale media bekend willen maken. Het is altijd belangrijk en goed om te weten dat je dit echt aan de ouders zelf over moet laten en niet als trotse oma/opa/tante/oom een foto van de spruit op Facebook zet voordat de ouders dat hebben gedaan. Je weet immers niet eens of ze dat wel willen… Het handige van een geboorteaankondiging via sociale media is dat je er veel mensen mee bereikt. Ook die mensen die niet langs je huis rijden en het geboortebord in de tuin zien staan, of die je een geboortekaartje stuurt. Zo is direct je hele omgeving op de hoogte van het mooie nieuws dat er een kindje is geboren.

Naar welke manier(en) gaat jouw voorkeur uit? Of welke heb jij gebruikt voor de geboorte van je kids?

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply Marij 1 februari 2021 at 18:53

    Wij hebben een raambord hangen deze hadden we al twee weken voor de geboorte besteld. Voor het geval er door deze corona tijd langere levertijd op zat. Toch twee dagen later al in huis. En mijn moeder had een geboortebord gemaakt met een leuke giraffe. Geboortekaartjes ook verstuurd tevens uitnodiging inderdaad voor kraamvisite maar nu met deze coronaregels zijn er een stuk minder mensen die vragen langs te komen of ze wachten misschien tot de regels wat worden aangepast. Is nu ook niet makkelijk natuurlijk met maar 1 persoon bezoek per dag.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.