OUDERSCHAP

Nieuw: YouTube Kids – Veilig kinderfilmpjes kijken

12 februari 2019
kinderen kijken kinderfilmpjes op tablet en telefoon

De tijd dat je als kind moest wachten tot je favoriete kinderserie eindelijk op televisie kwam, ligt ver achter ons. Ik weet nog dat ik zelf op zaterdagochtend altijd zat te wachten tot Telekids begon! Inmiddels is zo’n beetje alles ‘on demand’ en vindt iedereen zijn of haar favoriete filmpjes via streaming diensten als Netflix, of via YouTube. Ook kinderen weten deze apps feilloos te bedienen. En dat is niet zonder gevaar. Niet alle filmpjes zijn immers even kidsproof. Gelukkig lanceerde YouTube vorige week in Nederland ‘YouTube Kids’, een variant op het gewone Youtube om het kijken van video’s voor hen veiliger te maken.

Zo rond de klok van half acht ’s ochtends hoor ik voetstapjes op de overloop. En daarna op de trap naar beneden. Lise weet inmiddels dat ze beneden tv mag kijken als ze wakker is en de rest nog slaapt (of gewoon nog even wil blijven liggen). Op wat ze dan precies kijkt hebben we op dat moment geen invloed. Is dat erg? In eerste instantie dacht ik van niet, maar soms komen er toch wel heel vreemde filmpjes voorbij… Collega-blogger Niels heeft zijn zoon zelfs eens moeten geruststellen toen hij per ongeluk een horrorversie van een bekende kinderserie via YouTube had opgezet.

Natuurlijk heeft YouTube richtlijnen en wordt verboden inhoud geblokkeerd. Maar veel dingen die in de ogen van volwassenen onschuldig lijken, kunnen kinderen angstig maken of zijn gewoonweg niet geschikt voor hen. Op Netflix kun je een speciaal kinderaccount instellen. Via dat account heb je enkel toegang tot de voor kinderen goedgekeurde films en series. Het is dan ook vooral het kijken van filmpjes via YouTube dat me de laatste tijd wat zorgen baart. Ik ben dus heel blij met de komst van een speciale kindervariant op het normale YouTube: YouTube Kids!

YouTube Kids

Youtube Kids is in 2015 gelanceerd en sinds vorige week dus ook beschikbaar in Nederland. Het is een app voor iOS en Android. Inmiddels is de app in 44 landen te gebruiken. Je kunt hem gratis installeren op je smartphone, tablet en/of Smart TV.

Hoe werkt het?

Download de gratis YouTube Kids app in de App Store of Google Play Store.

Log in met je eigen Google-account om gebruik te maken van alle opties voor ouderlijk toezicht en een profiel aan te maken.

Per kind kun je een profiel aanmaken, waarbij je voornaam en leeftijd opgeeft. Ook kun je per profiel een plaatje of foto selecteren. Zo zijn de profielen ook herkenbaar voor kinderen die nog niet kunnen lezen en het ziet er natuurlijk gezellig uit.

Bij het instellen van profielen wordt je gevraagd of de zoekfunctie in- of uit wilt schakelen. Als de zoekfunctie is ingeschakeld, kan je kind zelf zoeken in de database met goedgekeurde video’s. Schakel je de zoekfunctie uit, dan wordt het aanbod beperkt tot een kleinere groep video’s. Ik heb de zoekfunctie voor beide kinderen ingeschakeld. Ze kunnen beide nog niet lezen en schrijven en kunnen er dus zelf niets mee, maar als ze graag een specifiek filmpje willen zien vind ik het wel makkelijk dat ik dat voor hen via de zoekfunctie kan opzoeken.

Toch blijven opletten…

Kijken via de YouTube Kids app is zeker weten stukken veiliger dan via het normale YouTube. Toch waarschuwt de app dat deze is ontworpen om content die ongeschikt is voor kinderen uit te sluiten, maar dat er geen handmatige controle van alle video’s plaatsvindt. Hierdoor kan het dus voorkomen dat je kind een video vindt, waarvan jij als ouder liever niet hebt dat het deze bekijkt. Het blijft dus toch een beetje opletten. Als ouder kun je ongewenste video’s blokkeren of aan YouTube melden door de drie zwarte bolletjes bij de video te selecteren.

Kijken jullie kinderen graag filmpjes via Netflix en YouTube? En kende je Youtube Kids al?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.