OUDERSCHAP

Twee = Nee – Wanneer zou het beginnen?

16 mei 2015

twee = nee

‘Twee = Nee’, een algemene uitspraak die natuurlijk niet zomaar ergens vandaan komt. Als je kind zijn eerste verjaardag heeft gevierd, komt er een fase dat hij het grootste deel van de vragen die jij hem stelt met ‘nee’ gaan beantwoorden. Tot op heden heb ik bij Lise nog weinig van deze fase gemerkt, al isย ze natuurlijk nog geen twee. Ik vraag me daarom af wanneer het zou beginnen… Ik schrijf dit artikel zodat ik er, als het eenmaal zover is, even naar terug kan verwijzen om mezelf eraan te herinneren dat een fase echt een fase is en er dus vast weer betere tijden komen.

De fase waar ik het net over had staat ook wel bekend als ‘peuterpuberteit’. Het is de periode dat je kind zijn (of haar) eigen ego ontwikkelt en daarmee een eigen persoonlijkheid. Als baby was hij natuurlijk compleet van jou afhankelijk. Nu ontdekt hij dat hij zelfstandig keuzes en beslissingen kan maken. Hij verzet zich daarom tegen jouw autoriteit, kijkt hoe ver hij kan gaan en waar je grenzen liggen.

In een boek dat ik voor mijn studie heb moeten bestuderen, De Ontwikkeling van het Kind, wordt de nee-fase of peuterpuberteit niet als zodanig genoemd. Wel wordt er wat gezegd over de rol van ouders tijdens de peuterfase:

Het kind heeft behoefte aan hulp en aanmoediging, maar evenzo heeft het behoefte aan duidelijkheid over wat wel en niet mag. Van belang is de algehele sfeer waarin ouders aanmoedigen en grenzen stellen. Vooral voorspelbaarheid en consistentie in het gedrag van ouders hebben een positief effect op het kind.

Volgens Erikson, een vooraanstaand psycholoog, is de peutertijd van belang voor de ontwikkeling van het zelfbeeld van het kind. Dat in deze fase met zijn streven naar autonomie in conflict komt met de grenzen die ouders stellen. Als gevolg ontstaat er of een positief zelfbeeld van onafhankelijkheid en competentie, of er ontstaan gevoelens van schaamte en twijfel.

Ik vind ontwikkelingspsychologie een van de interessantste vakken van mijn studie en vind het aan de ene kant ook behoorlijk interessant dat ik dit soort dingen straks in Lise’s ontwikkeling ga merken. Aan de andere kant zie ik er ook wel een klein beetje tegenop. Hopelijk herinner ik me op dat moment dit artikel en kan ik relativeren. Me beseffen dat het echt een fase is, die ook weer gewoon voorbijgaat.

Hoe denk jij over de peuterpuberteit?

4 Comments

 • Reply Daantje 16 mei 2015 at 10:50

  Ik ben er nog niet zo mee bezig ๐Ÿ˜‰ Ik zie het wel als het gebeurt, we groeien er vanzelf in ๐Ÿ™‚

 • Reply MamaSandra 16 mei 2015 at 11:13

  Ik snap je punt. Mijm dochter is 16 maanden en ik zit er ook niet in maar erover lezen en leren doe ik wel. Goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze. En ja peutertijd is erg belangrijk voor het zelfbeeld van het kind dus moeten we als ouders veel bewuster zijn van ons eigen gedrag maar ook hoe we op het kind reageren. Schade (onzekerheid) is snel aangericht.

 • Reply Miranda 16 mei 2015 at 13:58

  Nou het is hier al met 1,5 jaar begonnen hoor ๐Ÿ™ Hopelijk is het ook eerder over dan ๐Ÿ˜‰ Maar ik houd ook in mijn achterhoofd dat het een fase is. Verder is het over het algemeen goed te doen bij ons. Succes alvast voor als Lise erin komt.

 • Reply angelique 17 mei 2015 at 08:52

  Keano heeft het op latere leeftijd pas gehad en man wat werd ik er soms gefrustreerd van! Goed voorbereiden kan dus echt geen kwaad want ze gaan je echt uitproberen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.