OUDERSCHAP

Tips voor rustiger eten met kids aan tafel *

20 december 2019

Zit jij met je gezin elke maaltijd netjes aan tafel? Hebben jullie een goed gesprek waarin jullie de dag doornemen en eet iedereen zijn bordje met smaak helemaal leeg? Waarschijnlijk niet. Een ideaalplaatje hoef je wat mij betreft niet na te streven, maar ik vind het wel belangrijk dat we in alle rust aan tafel zitten. En merk ook dat de kinderen dan rustiger en gezelliger zijn én beter eten. Maar hoe zorg je nu voor die rust aan tafel? Een paar tips.

Creëer een gezellige eethoek

Een eettafel met eetkamerstoelen. Het klinkt standaard, maar je hebt tegenwoordig zulke mooie en betaalbare combinaties dat het alles behalve standaard hoeft te zijn. Onze eettafel bijvoorbeeld is er eentje van IKEA, maar ik heb er al zoveel complimentjes over gehad. Behalve mooi moest de tafel wat mij betreft vooral praktisch zijn. Hiermee hebben we ook rekening gehouden toen we eetkamerstoelen gingen kopen. Geen extreem dure exemplaren van leer, maar betaalbare stoelen van kunstleer die wel degelijk ogen. Een gezellige eethoek waar je met plezier plaatsneemt zorgt automatisch voor gezelligheid aan tafel. En dat wil je als je daar dagelijks met je gezin tijd doorbrengt.

Houd de eettafel opgeruimd

Ik zal eerlijk zijn: in ons huis wordt geleefd. En waar geleefd wordt, wordt rommel gemaakt. Rommel die helaas te vaak op de eettafel belandt en daar dan blijft liggen. We hebben een grote tafel, dus ook al ligt er aan de ene kant een hoop troep, aan de andere kant is er nog genoeg plek voor ons vieren om te zitten. Maar erg fijn is dat natuurlijk niet. Rommel zorgt voor onnodige prikkels en afleiding, waardoor de kinderen (en jullie als ouders zelf ook) waarschijnlijk minder rustig aan tafel zitten. Ruim die tafel dus gewoon dagelijks even op. Leg spullen terug waar ze vandaan kwamen en ruim na het eten de tafel af zodat je ‘m schoon kan maken. Als je jezelf aanwent dit elke dag te doen is het een kleine moeite en ik weet zeker dat het jullie eetmomenten ten goede komt.

Geen televisie aan onder het eten

Het lijkt een open deur, maar ik hoor van zoveel mensen dat ze de televisie aan hebben staan onder het eten. Hier werkt dat dus totaal niet, want de kinderen raken er enorm van afgeleid. Ik vind het juist leuk om een beetje met ze te kletsen onder het eten. Vaak komen er de leukste verhalen uit en hebben we enorm veel lol samen. De televisie mag aan als ik sta te koken en als er na het eten nog tijd is voor een filmpje voor we naar boven gaan. Onder het eten geen tv. Gelukkig is iedereen dat hier in huis helemaal gewend. Eten voor de televisie doen we dus ook maar heel zelden en áls dat dan een keer mag is dat ook echt een feestje.

Ieder zijn of haar vaste plek aan tafel

De kinderen zitten nog op een Tripp Trapp en wij op de eetkamerstoelen. Ze hebben elk een eigen stoel, die altijd op een vaste plek aan de tafel staat. Het geeft rust als een kind weet waar hij hoort te zitten en hier leidt dat ook eigenlijk nooit tot discussie. Alleen als een van de twee kinderen weg is (bijvoorbeeld op school of bij een vriendje) wil de ander nog weleens op zijn/haar plek zitten. Voor die ene keer maakt me dat natuurlijk niet uit. Maar ik geloof echt in de drie r’en: rust, reinheid en regelmaat. En het hebben een vaste plek aan tafel tijdens het eten draagt echt bij aan die rust.

Hoe ziet bij jullie het maaltijdritueel eruit? Is het een rustig momentje met het gezin of levert het nog vaak strijd op? Wat zou je kunnen veranderen om meer rust te krijgen aan tafel?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.