ER OP UIT OUDERSCHAP

Tips voor peuter-uitjes bij slecht weer

28 februari 2020
peuter-uitjes bij slecht weer

Je kijkt naar buiten en je ziet het meteen. Hondenweer. Kou, harde wind en regen. Heel veel regen. Niet bepaald het ideale weer om lekker met je peuter naar buiten te gaan. Maar peuters zijn actieve wezens en hebben het soms gewoon echt nodig om er even uit te zijn. Gelukkig zijn er ook bij slecht weer heus wel mogelijkheden om er even met je peuter op uit te gaan. Ik verzamelde een aantal leuke peuter-uitjes bij slecht weer.

Peuter-uitjes bij slecht weer: De binnenspeeltuin

Een van de meest voor de hand liggende opties is wat mij betreft de indoor speeltuin. Zo heb je de vestigingen van Ballorig en Monkey Town, maar er zijn ook kleinschaligere, op zichzelf staande, binnenspeeltuinen. Zo gaan wij graag naar de speelschuur van de Brandevoortse Hoeve, op slechts een kwartiertje rijden vanaf Eindhoven.

binnenspeeltuin, peuter-uitje bij slecht weer

In een binnenspeeltuin kunnen kinderen zich met van alles vermaken. Zo is er vaak een ballenbak, zijn er klimrekken waar flink in geklauterd kan worden en kunnen kinderen van de glijbaan. Vaak zijn er ook loopfietsjes waarmee ze rond kunnen rijden. Voor de ouders is er voldoende ruimte om aan een tafeltje te zitten en bij vrijwel alle binnenspeeltuinen is het ook mogelijk eten en drinken te kopen.

Het fijne vind ik dat de meeste binnenspeeltuinen een apart gedeelte hebben voor de jongste kinderen tot vier jaar. Vaak is dit gedeelte omheind, zodat de kleintjes niet zomaar weg kunnen kruipen of lopen. En ze worden ook niet onder de voet gelopen door de grotere kinderen. Een prima uitje dus, waarbij kinderen echt even hun energie kwijt kunnen!

Geen binnenspeeltuin in de buurt of je kinderen binnenshuis lekker laten ravotten? Denk dan eens na over een ballenbad in je woon- of speelkamer.

Peuter-uitjes bij slecht weer: Het zwembad

zwembad, peuter-uitje bij slecht weer

Is je kind een waterratje, dan is een uitstapje naar een overdekt zwembad altijd een goed idee. Zo zijn wij eens tijdens een weekendje in Zuid-Limburg naar subtropisch zwemparadijs Mosaqua geweest. Vlak over de grens in België in Pelt vind je LAGO Pelt Dommelslag, een heel tof zwembad voor jong en oud waar je kleintje zich moeiteloos urenlang kan vermaken. Wij zijn er geweest en ik schreef er een uitgebreid verslag over. Ook veel vakantieparken hebben mooie subtropische zwembaden waar je naartoe kunt, ook al verblijf je niet op het park. Een zwembad met apart peutergedeelte, glijbanen en een stroomversnelling is super voor kleine kinderen. Zorg natuurlijk wel dat je je peuter zwembandjes om doet en verlies hem/haar niet uit het oog!

Peuter-uitjes bij slecht weer: De bioscoop

Of de bioscoop al een optie is voor je peuter kun je denk ik het beste zelf inschatten. Toen mijn kinderen nog heel klein waren hadden ze er nog vrij veel moeite mee lang stil te blijven zitten, maar vanaf een jaar of drie konden ze allebei best anderhalf uur naar een leuke film kijken. Zo zijn we eens naar de film van Woezel & Pip geweest en naar die van Buurman & Buurman. Voordeel bij zo’n typische kinderfilm is trouwens ook dat er veel kleine kinderen aanwezig zijn en niemand zich zal storen aan het feit dat je kind wat geluid maakt of even wil lopen. In veel bioscopen kun je trouwens ook naar een zogenaamde Kleuterbios gaan. Er wordt dan een film gedraaid, speciaal voor de allerjongsten (peuters en kleuters), waarbij het geluid wat minder hard staat en het licht een klein beetje aan blijft. Ik vond dat voor mijn kinderen een fijne eerste kennismaking met de bioscoop.

Peuter-uitjes bij slecht weer: Het museum

Nijntjemuseum, peuter-uitje bij slecht weer

Heb je ook al eens aan een museum gedacht? Waarschijnlijk is dat niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan een activiteit voor je peuter, maar er zijn wel degelijk musea waar je prima met je peuter of kleuter heen kunt. Wat denk je bijvoorbeeld van het Nijntje museum? We zijn er jaren geleden al een keer met Lise geweest. Maar aangezien ook Quinn (nog steeds) weg is van Nijntje, wil ik eigenlijk ook heel graag nog eens met hem gaan. Ook het Kinderboekenmuseum in Den Haag schijnt een aanrader te zijn voor de allerkleinsten. En voor kleine treinfans is een bezoek aan het Spoorwegmuseum natuurlijk het perfecte uitstapje. Leuk om dat meteen te combineren met een treinreisje er naartoe trouwens. Voor veel kleintjes al een avontuur op zich!

Peuter-uitjes bij slecht weer: De playdate

Mochten de vier bovenstaande opties om de een of andere reden toch net niet binnen je mogelijkheden liggen, dan is er nog altijd de playdate. Word je peuter het alleen (of met jou) binnenspelen een beetje beu, dan is het tijd om de hulp van een speelvriendje of -vriendinnetje in te roepen. Spreek met een gezellige moeder (of vader) en hun kind(eren) af, gewoon bij een van jullie thuis. De kindjes kunnen lekker spelen en jullie doen mee, of gaan lekker koffie- of theeleuten. En ben je de ene keer bij de een thuis geweest, dan kun je de volgende keer eens bij jou thuis afspreken.

Heb jij nog leuke ideeën voor peuter-uitjes bij slecht weer?

1 reactie

  • Reply Het is winter, dus wij gaan buiten spelen! • Pink Press 9 december 2022 at 10:13

    […] Tip 1! Het allerleukste buitenspeelgoed voor kinderen van alle leeftijden Tip 2! Tips bij buitenspelen in de regen […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.