OUDERSCHAP

Thuiswerken met kinderen – 7 tips!

18 maart 2020
thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen om me heen. Ik probeer het normaliter zoveel mogelijk te voorkomen. Heel af en toe een mailtje sturen of iets administratiefs doen zie ik nog door de vingers, maar uitgebreid gaan zitten schrijven met mijn kinderen die aandacht nodig hebben, vind ik niet oké. En toen ging Nederland op slot. Vanwege het coronavirus ligt het openbare leven grotendeels stil. Mensen wordt opgeroepen waar mogelijk thuis te werken en alle scholen en kinderopvangcentra zijn dicht. We ontkomen dus bijna niet aan thuiswerken met kinderen in de buurt. Aangezien ik al jaren vanuit huis werk, leek het me nuttig eens wat tips op een rij te zetten. Hoe komt er nog wel wat uit je mouwen, maar hou je het toch gezellig voor iedereen?

Thuiswerken met kinderen

Leg uit dat mama/papa (ook) moet werken

Voor (kleine) kinderen is deze hele situatie natuurlijk onbegrijpelijk. Ik kan zelf maar nauwelijks bevatten wat er gaande is. Verwacht dus ook niet van ze dat ze uit zichzelf aanvoelen dat jij gewoon door moet werken, al is het dan niet op kantoor maar thuis. Probeer wel rustig uit te leggen dat je niet naar kantoor kunt en daarom thuis zult moeten werken. Dat er ook tijd is om met hen samen dingen te doen, maar dat ze af en toe zichzelf moeten zien te vermaken. Ieder moet zijn steentje bijdragen. Het kan naar mijn idee geen kwaad ook je kinderen zich daar bewust van te maken.

Wissel aandacht af met zelfspeeltijd

Kinderen die al op school zitten krijgen vaak vanuit hun school (online) werkmateriaal aangereikt. Omdat het nu eenmaal geen vakantie is, is het belangrijk hier thuis mee aan de slag te gaan. Een beetje afhankelijk van het leerjaar waarin je kind zit besteed je daar elke dag de nodige tijd aan. Hoewel Lise nog in de kleuterklas zit, vindt ze het heel leuk om samen aan de slag te gaan met taal of rekenen. Ook proberen we elke dag een proefje te doen en wat te knutselen.

Aangezien je geen tijd en waarschijnlijk ook geen zin hebt om de hele dag samen met je kind dingen te ondernemen, is het belangrijk om ook zelfspeeltijd in te plannen. Geen uren achter elkaar natuurlijk, maar een kind kan zich prima een half uur tot een uur zelf vermaken. Nu hebben we het geluk dat het de afgelopen paar dagen mooi weer was, dus de kinderen zijn hier vooral lekker buiten gaan spelen. Dat heeft ook weer als voordeel dat het dan binnen lekker rustig is waardoor je even wat meters kunt maken.

Maak een dagplanning

Ik lees berichten van moeders die acuut in de stress schieten nu ze bij anderen hele dagschema’s voorbij zien komen. Wees gerust. Je hoeft je echt niet opeens als juf (of meester) te ontpoppen. Laat je ook niet gek maken door ouders die dat wel doen en daar heel blij van worden. Ieder z’n ding toch? Wel kan het voor jezelf én voor je kind prettig zijn als je een grof dagschema maakt. Hierin neem je de momenten op dat je samen iets onderneemt maar ook de zelfspeeltijd en eetmomenten. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil. Het gaat erom dat jullie iets hebben om op terug te vallen en het dagritme toch min of meer in stand gehouden wordt.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Wees niet te streng voor jezelf. Niemand heeft gezegd dat je even productief bent als wanneer je gewoon op kantoor zit te werken. Wie het niet gewend is om thuis te werken zal daar echt wel even zijn draai in moeten vinden. Helemaal als de kinderen ook continu thuis zijn. Maak realistische verwachtingen en probeer jezelf daaraan te houden. Prioriteer je taken en begin met de belangrijkste, zodat je die in elk geval kunt afvinken aan het einde van de dag. Alles wat je daarna nog extra kunt doen is mooi meegenomen. Probeer een manier van werken te vinden die voor jou werkt en combineer dat indien nodig met de zorg en aandacht voor je kinderen. Het is even roeien met de riemen die je hebt. Maar gelukkig geldt dat in deze tijd voor heel veel mensen.

Creëer een prettige werkplek

De huidige maatregelen gelden in elk geval tot en met 6 april. Dat is drie weken. Niemand weet of ze daarna verlengd worden, maar dat we deze drie weken met z’n allen zoveel mogelijk thuis zullen werken is duidelijk. Ga daarom niet met je laptop tussen de rommel aan de eettafel zitten, maar probeer als het enigszins mogelijk is een fatsoenlijke werkplek te creëren. Dat helpt bij je focus en uiteindelijk ook bij wat er uit je vingers komt. Zorg ook voor een goede stoel en een dito werkhouding.

Verschuif werk naar de avonduren

Kom je overdag echt niet of in elk geval te weinig aan je werk toe, dan is er altijd nog de avond. Liggen de kinderen in bed, dan kun je vast nog wat tijd vinden om wat taken af te ronden of wat mail weg te werken. Het is niet ideaal en na een dag met de kinderen wil je waarschijnlijk niets liever dan op de bank ploffen met je favoriete serie, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. Even doorpakken en daarna lekker relaxen, want dat is ook belangrijk!

Werk in shifts

Anneke liet weten dat zij en haar man in shifts van twee uur werken. Eerst werkt zij twee uur en ontfermt haar man zich over hun dochtertje. Na die twee uur wisselen ze de rollen om. Je komt zo qua uren natuurlijk niet zo makkelijk aan een volledige werkdag, maar het is in elk geval een eerlijke verdeling. Bovendien is het voor kinderen leuk als ze afwisselend aandacht van papa en van mama krijgen.

Ben jij ook aan het thuiswerken met kinderen in huis? Heb jij misschien nog een bruikbare, aanvullende tip om hier voor iedereen het beste van te maken?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.