Al rennend over de bovenverdieping probeer je je peuter te vangen. Vervolgens is het de kunst om te zorgen dat hij of zij niet meer wegloopt en ook nog eens een seconde de mond opent zodat jij met de tandenborstel een poging kunt doen tot poetsen. Je wrijft wat heen en weer in de hoop dat de boel een beetje schoon is, want inmiddels is de peuter er alweer klaar mee. Ik denk dat dit voor velen een herkenbare situatie is. Gelukkig zijn er manieren om het tandenpoetsen met je peuter voor jullie allebei wat meer ontspannen te laten verlopen.
Zodra het eerste tandje zichtbaar is, begin je bij je baby met tandenpoetsen. Eén keer per dag (’s avonds voor het slapengaan) is dan voldoende. Is je kind twee jaar dan ga je over van één naar twee keer per dag: ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Gebruik bij voorkeur een tandenborstel met een kleine borstelkop zodat je alle tandjes en kiesjes goed kunt bereiken. Ook is het belangrijk dat de tandenborstel zachte haren heeft. Het tandvlees kan met name bij doorkomende tandjes erg gevoelig zijn.
Poetsen doe je met speciale peutertandpasta. Die is er van zo’n beetje alle bekende tandpastamerken en kan gewoon worden doorgeslikt. Er zit minder fluoride in dan in tandpasta voor volwassenen en het heeft een prettigere smaak. Na het tandenpoetsen hoeft je peuter niet te spoelen. Sterker nog, het is juist goed als er nog wat tandpasta in de mond achterblijft zodat de fluoride goed zijn werk kan doen.
Is tandenpoetsen op z’n zachtst gezegd niet de grootste hobby van je peuter, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Ik bespreek ze hieronder.
Eerst zelf laten poetsen
Mijn peuter Quinn is heel erg van het ‘zelluf doen’. Bij hem werkt het het beste als we hem eerst de tandenborstel geven zodat hij zelf zijn tanden kan poetsen. Vervolgens doen we een poging de tandenborstel van hem over te nemen en zijn tanden en kiezen nog even na te poetsen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit de ene keer beter gaat dan de andere.
Liedje zingen
Er zijn verschillende liedjes en filmpjes die je kunt afspelen of zingen om het tandenpoetsen leuk te maken voor je peuter. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat het zomaar eens een succes kan zijn. Vooral als je een kind hebt dat van zingen en dansen houdt.
Lees ook: Voor het eerst naar de tandarts
Poets voor de spiegel
Het is nogal wat om je mond te openen waarna er tegen je wil een borsteltje naar binnen wordt geduwd met een pasta erop die maar vreemd smaakt. Is het allemaal wat spannend, dan kan het helpen een spiegeltje te gebruiken. Zo kan je peuter meekijken wat er gebeurt en ziet hij hopelijk dat er niets is om bang voor te zijn.
Vasthouden aan een routine
Zoals zo’n beetje met alles rondom opvoeding: regelmaat is key. Probeer elke ochtend en avond een min of meer vaste routine aan te houden waarvan tandenpoetsen een vast onderdeel is. Hoe vervelend je kind het misschien ook vindt, tandenpoetsen hoort erbij en uiteindelijk zul je zien dat de aanhouder wint. Onze kleuter Lise bijvoorbeeld, heeft inmiddels een eigen elektrische tandenborstel en poetst haar tanden (meestal zonder mopperen) helemaal zelf.
Hoe gaat het tandenpoetsen bij jouw kind(eren)? Heb jij nog trucs die je inzet om het soepeler te laten verlopen?
Afbeelding tandenpoetsen afkomstig van Shutterstock.
Geen reacties