Op een dag is het moment daar dat je je kind zijn of haar eerste mobiele telefoon geeft. Meestal is dit rond het moment dat het wat meer zelfstandigheid krijgt. Het is dan niet alleen belangrijk, maar ook heel handig dat je elkaar kunt bereiken als het nodig is. Ben je op zoek naar een smartphone voor je zoon of dochter, dan is het verstandig met een aantal zaken rekening te houden. Waar moet een smartphone voor kinderen in elk geval aan voldoen en waar kun je nog meer op letten?
Stevigheid
Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij de aanschaf van een smartphone voor je kind is de stevigheid van het toestel. Kinderen zijn kinderen en een toestel dat bijvoorbeeld aan beide zijden een glasplaat heeft, is binnen no time kapot. Kies daarom bij voorkeur voor een toestel met aan de achterzijde kunststof of metaal. Met een (eventueel transparant) hoesje om de smartphone heen zorg je voor extra bescherming.
Prijs
Koop geen toestel van duizend euro voor je kind. Ten eerste is er altijd een risico dat de telefoon kwijt raakt of kapot gaat. Ten tweede zijn er echt prima toestellen die veel minder geld kosten. En er is nog steeds genoeg keus, ook in de lagere prijsklasse. Kies trouwens ook niet voor de allergoedkoopste smartphones. Goedkoop is in dat geval vaak duurkoop, omdat deze toestellen vaak enorm traag zijn en al snel beginnen te haperen. Voor een goede prijs-kwaliteit kun je het beste een toestel van minimaal 120 tot 150 euro kiezen. Dat is nog steeds vrij voordelig als je het vergelijkt met de allerduurste smartphones en je schaft daarmee een toestel aan waar je kind even mee vooruit kan. Met vlotte hardware, een goede accu en langdurige software-ondersteuning.
Het lijkt misschien slim om je kind een oud toestel van jezelf te geven. Toch is dat niet altijd even slim. Oudere toestellen worden vaak niet meer ondersteund door fabrikanten en lopen daardoor op verouderde software. Dat maakt ze kwetsbaarder voor malware en onveilige apps. Koop je een nieuwe smartphone in een lagere prijsklasse, dan is er die ondersteuning wel. Bovendien is de accu van een nieuw toestel over het algemeen sterker dan die van een toestel dat al enkele jaren oud is.
Prepaid of Sim only?
Heb je de beste smartphone voor je kind gekozen, dan kun je er natuurlijk nog niet mee bellen. Om de kosten niet de pan uit te laten rijzen kun je kiezen voor Prepaid. Maar ook een Sim Only samenstellen bij Simyo kan voor een voordelig maandbedrag. Je kind belt dan via het vertrouwde netwerk van KPN en je bepaalt als ouder zelf welke bundels je toevoegt. Wil je dat je kind alleen kan internetten bij een (gratis) Wifi-verbinding, of wil je ook een (kleine) 4G internetbundel toevoegen? Voor het bellen kun je kiezen tussen een bundel van 200 belminuten/sms’jes, of je kunt voor een klein extra bedrag onbeperkt bellen instellen. Wil je na een tijdje bundels toevoegen of opzeggen? Je kunt ze maandelijks gratis aanpassen, ook omlaag. Bovendien is Sim Only maandelijks opzegbaar, dus je zit nergens voor lange tijd aan vast.
Wanneer krijgt jouw kind een eigen smartphone en welke eisen stel jij aan het toestel en aan een eventueel abonnement?
Geen reacties