OUDERSCHAP

Portret van een moeder | Monique

15 mei 2017

Gisteren was het Moederdag. De dag waarop alle moeders even extra in het zonnetje worden gezet. Ik vind het mooi dat er op die dag bewust wordt stilgestaan bij alle mama’s. Meteen rees bij mij de vraag: hoe zie jij jezelf eigenlijk als moeder? Waar ben je trots op, wat vind je leuk, wat gaat je minder goed af of waarover ben je onzeker? Aan de hand van een aantal vragen wil ik verschillende moeders aan het woord laten hier op mijn blog. Vandaag trap ik zelf af!

Wie noemt jou ‘mama’?

Ik heb twee kinderen. Lise, mijn dochter, is momenteel 3,5 jaar oud. En sinds kort is ons gezinnetje uitgebreid met zoon Quinn, die nu 6 maanden oud is.

Heb je altijd een kinderwens gehad?

Dat denk ik wel, maar ik ben toen ik jonger was nooit bewust mee bezig geweest. Ik zag het altijd als iets dat ‘als ik groot zou zijn’ vast wel ooit zou gaan gebeuren. Toen ik M net leerde kennen was ik 23 en voelde ik duidelijk dat ik nog niet toe was aan het moederschap. Toen ik 26 was trouwden we en daarna begon ik het langzaam voor me te zien. De weg naar zwanger worden bleek uiteindelijk langer dan verwacht, maar op mijn 28e raakte ik voor het eerst zwanger en werd na een fijne zwangerschap Lise geboren.

Hoe veranderde je leven toen je moeder werd?

Hoewel ik intens genoot van Lise’s komst, vond ik het ook een enorme verandering. Ik voelde opeens een mega verantwoordelijkheid en had vooral de eerste weken weleens het gevoel nooit meer tijd voor mezelf te hebben. Gelukkig bleek Lise een super vrolijke en makkelijke baby en kon ik gelukkig enorm genieten van het moederschap en alle nieuwe dingen die ik daarin tegenkwam.

Welke uitdagingen kom je tegen sinds je moeder bent?

Plannen en vooruitdenken zijn de dingen waar ik echt aan moest wennen toen Lise net geboren was. En dan vooral aan het idee dat ik niet even spontaan de deur uit kon lopen om een snelle boodschap te doen. Of spontaan kon beslissen een hapje buiten de deur te eten of met een vriendin af te spreken. Naarmate Lise groter werd kwam de flexibiliteit weer een beetje terug, maar met de komst van Quinn kreeg het weer een heel andere dimensie. Al ben ik wel echt vele malen makkelijker dan toen Lise een baby was. Moet ik met Lise de deur uit dan gaat Quinn gewoon mee. Ik houd me niet meer zo panisch aan vaste eet- en slaaptijden (globaal natuurlijk wel, maar je snapt wat ik bedoel) en sta er zelf ook veel relaxter in.

Een andere uitdaging kwam toen Lise een beetje begon te ‘puberen’. ‘Nu moeten we echt gaan opvoeden’, zeiden M en ik toen tegen elkaar. En hoewel ook dat een leerproces is waar ik steeds beter in word, zit ik heus nog weleens met de handen in het haar. Lise weet namelijk precies wat ze wil en op welke manier en dat komt niet altijd overeen met de manier die ik zelf voor ogen heb.

En de uitdaging die veel moeders vast ook wel zullen herkennen is die van het in de lucht houden van alle balletjes. Naast moeder zijn wil ik immers ook een leuke vrouw zijn voor M, een studie afmaken (en daarna aan het werk), een leuk sociaal leven leiden, de nodige sport en ontspanning én een leefbaar (lees: schoon en opgeruimd) huis.

Wat is jouw ultieme manier van relaxen als je even tijd voor jezelf hebt?

Sinds beide kinderen zo’n beetje rond dezelfde tijd naar bed gaan, heb ik de meeste avonden van de week voor mezelf. Als ik niet studeer of iets in het huishouden doe breng ik die het liefst door met bloggen, sporten, in bad gaan of een goede serie of film kijken. Lezen is iets dat ik ook heel graag doe, maar het komt er in de praktijk helaas nauwelijks van.

Welke dingen kunnen jou als moeder onzeker maken?

Wat me in de babytijd enorm onzeker kan maken zijn momenten dat de baby in kwestie duidelijk niet happy is en ik niet weet waaraan dat ligt en hem/haar dus niet stil krijg. Gelukkig hebben zowel Lise als Quinn die momenten maar weinig (gehad), maar vooral de eerste weken van hun leven heeft dat toch voor wat onzekere momentjes gezorgd. Bij beide kinderen heb ik echt even moeten leren hoe ze ‘werken’. Pas toen ik ze beter leerde kennen, wist ik ook beter in te spelen op hun behoeftes.

Iets anders dat me onzeker heeft gemaakt zijn de issues die ik had met het geven van borstvoeding. Bij Lise heb ik de pogingen al tijdens de kraamweek gestaakt. Bij Quinn was ik vastberaden het opnieuw een kans te geven. Dat heeft behoorlijk wat doorzettingsvermogen en onzekere momenten gekost en het feit dat het me daarna weliswaar wel lukte borstvoeding te geven, maar niet volledig, maakte me ook weleens onzeker. Inmiddels zijn we eigenlijk volledig op kunstvoeding overgegaan en leg ik Quinn alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds voor hij naar bed gaat nog even aan de borst.

Wat vind je absoluut het allerleukst aan het moederschap?

Dat zijn meerdere dingen. Allereerst de positieve manier waarop kinderen in het leven staan. Dat hoe rot je dag ook is ze altijd binnen no time een glimlach op je gezicht toveren. Dat elke fase weer andere mooie en leuke dingen met zich meebrengt. Je de wereld ziet door de ogen van je kind(eren), als ze spelen, verwachtingsvol op Sinterklaas wachten, uitkijken naar een verjaardag of vakantie. Zelf herbeleef je die gevoelens ook. En tot slot natuurlijk de onvoorwaardelijke liefde die je van je kinderen krijgt, maar ook zelf aan je kinderen geeft. Vanaf het moment dat ze er zijn, zijn zij het belangrijkst in je leven. Je kostbaarste bezit en grootste trots!

Wil je meewerken aan ‘Portret van een moeder’? Dat kan zowel met naam (en linkvermelding naar je blog, als je die hebt) als anoniem. Laat even een reactie achter als je interesse hebt, dan stuur ik je per mail de nodige informatie toe.

6 Comments

 • Reply Essma 15 mei 2017 at 08:40

  Dag Monique. Leuk dit! Lijkt me heel leuk om ook zoiets in te vullen! Ik doe graag mee.

 • Reply Gerdi 15 mei 2017 at 14:14

  Wat leuk! Ik doe graag mee..

 • Reply Nicole 15 mei 2017 at 14:42

  Wat een mooi portret en fijne vragen. Lijkt me mooi om te mogen lezen ook van andere moeders. Ik wil ook wel mee doen, maar dan als straks de kleine man er is…

 • Reply Nicole 15 mei 2017 at 14:55

  Wat leuk! Ik doe graag mee! 🙂

 • Reply Janske 15 mei 2017 at 16:52

  Super leuk!Ik doe graag mee!

 • Reply Simone 16 mei 2017 at 09:27

  Leuk! Ik wil ook wel een keertje meedoen 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.