OUDERSCHAP

Portret van een moeder | Merel

5 juni 2017

De vorige keer konden jullie het portret van Silvy lezen. Dit keer is het de beurt aan Merel, die samen met Marije op Mommyinbalance.nl blogt over moeder zijn, de struggles en alle ballen die we in de lucht moeten houden.

Wie noemt jou ‘mama’?

Floris, mijn zoontje van 2. Ik weet nog zo goed toen hij mij voor het eerst Mama noemde. Wat was ik trots!

Heb je altijd een kinderwens gehad?

Jazeker, ik wist al heel jong dat ik moeder wilde worden. Gelukkig heb ik een broertje en een zusje, over wie ik mij altijd heb ontfermd. Mijn arme broertje, 7 jaar jonger, was echt een levende pop. Toen ik ging studeren heb ik altijd veel opgepast, ook hele weekenden. Op mijn 25e kwam ik David tegen, en een jaar later was ik zwanger. Ik wist zeker: dit is de vader van mijn kinderen! 

Hoe veranderde je leven toen je moeder werd?

Alles veranderde. Ik vond het prima dat mijn leven opeens om Floris draaide en hij op nummer 1 stond. Waar ik het meest aan moest wennen was de verantwoordelijkheid en de zorgen. Dat kende ik helemaal niet van het oppassen. Daar overhandig je de kindjes ’s avonds aan de ouders, nu hadden wij opeens de eindverantwoordelijkheid. Nu Floris wat zelfstandiger wordt merk ik dat ik alles wat meer los kan laten.

David en ik vinden het allebei heel belangrijk om ook David & Merel te blijven, naast papa en mama. Daarom hebben we om de week Date Night, waarbij we lekker gaan eten en wijn drinken. Doordat we een hele lieve oppas hebben kan dat en heeft Floris ook een leuke avond. Het is heel fijn om af en toe gewoon weg te kunnen, en een echt gesprek te voeren samen.

Welke uitdagingen kom je tegen sinds je moeder bent?

Loslaten! Kinderen moeten zoveel leren, en ze leren het meest door het zelf te doen. Ik moet ervoor waken dat ik niet teveel overneem: mama doet dat wel even voor je! De tijd nemen helpt daar heel erg bij, het is niet handig om haast te hebben met een peuter.

Wat is jouw ultieme manier van relaxen als je even tijd voor jezelf hebt?

Yoga en hardlopen. Dan kan ik echt even mijn gedachten loslaten en helemaal in het moment zijn. Ook vind ik het heerlijk om met vriendinnen te lunchen of wijn te drinken, wel met telefoon uit. Anders kijk ik toch steeds of alles wel goed gaat ;-).

Welke dingen kunnen jou als moeder onzeker maken?

De mommy wars. Wij schreven er een artikel over op Mommyinbalance. Hoe moeders elkaar onzeker kunnen maken door dingen te zeggen als: oh praat jouw kind nog niet? Dat deed de mijne al toen hij 1 was. Of: oh mijn kind heeft altijd al doorgeslapen hoor! Zo onnodig, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.

Wat vind je absoluut het allerleukst aan het moederschap?

Dat ik mijn kindje zie ontwikkelen van hulpeloos babietje tot stoere peuter die alles zelf wil en kan doen. Zo bijzonder! Getuige te zijn van al die kleine stapjes in zijn leven, die hem gaan maken tot een volwassen man. Daar geniet ik enorm van.

Bedankt voor je deelname Merel! Erg leuk om te lezen wat het moederschap voor jou betekent en hoe het je heeft gevormd 🙂

1 reactie

  • Reply Essma 5 juni 2017 at 09:07

    Leuk om te lezen! Dat hardlopen en yoga is voor mij ook de ultieme manier om even ‘los te zijn’ van alles.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.