OUDERSCHAP

Peuterspeelzaal | De intake

2 februari 2016

peuters2

Vorige week donderdag was het zover. Ik had een afspraak voor een intake/kennismakingsgesprek bij de peuterspeelzaal waar we Lise hebben ingeschreven. Aan de telefoon had ik met de leidster besproken dat het misschien goed was om Lise mee te nemen, zodat ze alvast kon zien hoe het er daar uitziet. Omdat ik toch wel een beetje huiverig was (en ben!) voor deze stap, nam ik haar dus mee. Hoe ging het? En wat kun je bij zo’n intake eigenlijk verwachten?

We werden opgewacht door de leidster met wie ik eerder aan de telefoon de afspraak had gemaakt. Helaas waren alle kindjes net opgehaald, dus we konden niet meer zien hoe er gespeeld werd. De leidster richtte zich niet alleen tot ons, maar heette ook Lise welkom. Zij is immers degene die ze straks wekelijks zal gaan zien! Lise was eerst wat afwachtend, maar kwam gezellig bij ons op de peuterbank zitten. Om even later zelfs het keukentje te gaan ontdekken. Wetende dat Lise het – zeker in een vreemde omgeving – eng vind om in haar eentje op onderzoek uit te gaan, was dat voor mij een heel goed teken. Ze voelde zich snel op haar gemak!

Ondertussen pakte de leidster er een formulier bij en stelde ons een aantal vragen, waarvan ze het antwoord opschreef. Verder legde ze uit hoe een ochtend of middag er ongeveer uit zou komen te zien en kregen ook wij de gelegenheid vragen te stellen. Ik vroeg me bijvoorbeeld af wat de kinderen er te drinken krijgen, aangezien Lise enkel water en thee drinkt (en we dat voorlopig graag zo willen houden). Ze krijgen er diksap, maar er zijn meer kinderen die dan water drinken, dus dat was geen probleem. Fijn!

“Zodra je weg bent, zorgen de leidsters dat het kind wordt afgeleid en is het verdriet meestal snel over.”

Ik sprak ook mijn angst uit over het wegbrengen en Lise die het waarschijnlijk de eerste (paar) keer niet leuk zal vinden dat ik vervolgens wegga. Een begrijpelijke angst volgens de leidster en veel kindjes huilen in het begin als de ouders ze afzetten, maar ze raadde aan om na de eerste keer vooral niet te lang te blijven. Zodra je weg bent, zorgen de leidsters dat het kind wordt afgeleid en is het verdriet meestal snel over.

Intake peuterspeelzaal – welke vragen worden gesteld?

Bij een intake op de peuterspeelzaal worden je een aantal vragen gesteld. Ik kan me voorstellen dat dit van peuterspeelzaal tot peuterspeelzaal verschilt, maar om je een idee te geven van het soort vragen dat je kunt verwachten som ik hieronder een aantal vragen op die mij werden gesteld over Lise.

 • Eet je kind alles?
 • Heeft je kind allergieën?
 • Gebruikt je kind medicijnen?
 • Zijn er bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden tijdens het wennen?
 • Heeft je kind een beste vriendje (als in: favoriete knuffel/pop)?
 • Gebruikt je kind een speen/duim?
 • Is je kind zindelijk?
 • Slaapt hij/zij nog overdag?
 • Waar speelt je kind het liefst mee?

Zoals je ziet zijn het vrij algemene vragen en ook wel dingen die je zou kunnen verwachten bij een intake. Bedenk verder goed welke vragen je zelf wilt stellen, zo’n intake is daar immers de perfecte gelegenheid voor. Schrijf je vragen desnoods op, zodat je ze niet vergeet.

Neem jij je kind mee (of heb je hem/haar meegenomen) naar de intake bij de peuterspeelzaal?

5 Comments

 • Reply Drie 2 februari 2016 at 10:44

  Weer een hele nieuwe fase voor jullie. Spannend maar vast ook wel weer leuk! Lise gaat het vast geweldig vinden.

  • Reply Monique 2 februari 2016 at 11:29

   Zeker een hele nieuwe fase, zo voelt het ook echt. Het is inderdaad nogal dubbel… Ik hoop ook dat ze het geweldig gaat vinden. Binnenkort een update 🙂

 • Reply Mies 2 februari 2016 at 11:10

  Onze Grote Prinses is vandaag voor de derde keer naar speelzaal. Ze gaat twee ochtenden per week. In eerste instantie had ik in mijn hoofd haar één ochtend te brengen, maar met deze twee ochtenden lijkt ze heel snel gewend te zijn geraakt.

  Bij de intake heb ik haar meegenomen. Ze zette het toen letterlijk op een brullen. Maar toen de intake klaar was, was ze al rustig zelf boekjes aan het lezen. De speelzaal start voor ons om 8:45, dan komen de kindjes binnen met hun ouder(s) (of opa/oma). Dan kan je even met je kind spelen/lezen om de overgang te vergemakkelijken en om 9:00 luidt een van de leidsters een belletje en nemen de ouders en de kindjes afscheid (sommige kindjes rennen naar het raam om te zwaaien). De eerste keer dat ik haar bracht (vorige week dinsdag) ben ik iets langer gebleven, maar om 9:30 zag ik dat het goed was en ben ik (met een flinke brok in mijn keel) weggegaan nadat ik nog een boekje met haar gelezen had. Bij het ophalen bleek ze een hele leuke ochtend gehad te hebben! De tweede ochtend ging het wegbrengen zo goed dat ik gewoon met de andere ouders ben weggegaan.

  Ik had niet verwacht dat ze zo snel op haar gemak zou zijn, maar zo blijkt maar weer dat je kinderen je steeds kunnen blijven verbazen!

  • Reply Monique 2 februari 2016 at 11:28

   Wat fijn dat ze zo snel gewend is geraakt! Volgens mij is het ook gewoon heel leuk voor ze en zodra ze snapt dat je haar gewoon weer komt halen na het spelen, is het goed 🙂 En precies wat je zegt, ze verbazen je regelmatig he? Mooi!

 • Reply Vlijtig Liesje 2 februari 2016 at 13:34

  Ik kan me niet eens meer herinneren dat er een intake was destijds… Maar misschien is het nieuw.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.