OUDERSCHAP

Mijn peuter doet geen middagslaapje meer

3 januari 2017

Een hele tijd zat het eraan te komen, maar nu is het moment daar: Lise doet geen middagslaapje meer. Nu ze ruim drie jaar is vindt ze het echt niet meer nodig om ’s middags een dutje te doen. Hoe bevalt het haar? En mij?

Lise heeft altijd goed en veel geslapen. Als baby, maar ook daarna nog. ’s Nachts maakte ze met gemak een ruk van ongeveer twaalf uur. En in de middag sliep ze dan ook rustig nog een uur of twee, drie. Niet zelden hebben we haar wakker moeten maken, omdat ze anders te lang zou slapen en we in de knoei kwamen met haar bedtijd die avond.

Voor mij waren haar middagslaapjes een uitkomst. Even op mijn gemak wat in het huishouden doen, een blogje typen, of in de studieboeken duiken. Ik maakte er graag gebruik van.

Een paar maanden geleden werd het opeens wat moeilijker om Lise in bed te krijgen overdag. Hoewel ze overduidelijk moe was, had ze dan bijvoorbeeld geen zin om mee naar boven te gaan. Om vervolgens wel gewoon in slaap te vallen. Nodig had ze het dus toch nog wel.

Toen ze vorige week opeens letterlijk zei niet te willen gaan slapen, (slapen is hier nu ’s avonds ook opeens een ding, maar daar schrijf ik op een ander moment nog weleens een blog over) besloten we gewoon eens te kijken wat er zou gebeuren als we haar niet naar bed brachten. Het was namelijk ook al een aantal keer voorgekomen dat ze ’s middags wel sliep, maar ’s avonds met geen mogelijkheid naar bed te krijgen was en uiteindelijk pas rond 22:00 uur in slaap viel. Ook niet wat je wil natuurlijk.

We waren heel benieuwd wat er zou gebeuren. Zou ze zonder middagdut gewoon op de bank in slaap vallen? Of uiteindelijk toch zelf aangeven moe te zijn en alsnog naar bed te willen? Maar dat gebeurde allebei niet. Ze bleef wakker. Zo rond een uur of vijf/zes is ze, afhankelijk van hoe onze ochtend eruit ziet, wel duidelijk wat vermoeid maar in slaap vallen doet ze niet. Behalve als we gaan autorijden dan. En ’s avonds gaat ze nog steeds niet van harte naar boven, maar ze slaapt wel vrijwel meteen rond 19:30 uur.

Geen middagslaapje meer; hoe bevalt het?

Even wennen was het wel. Voor haar volgens mij niet zozeer, want ze mag gewoon verder gaan met spelen en heeft volgens mij niet eens echt door dat ze normaal rond dat tijdstip in bed had gelegen. Ik vond het vooral wennen dat ik de tijd minder in de gaten hoef te houden. Ik kan gewoon rond een uur of één met haar de deur uit gaan, zonder te hoeven zorgen dat ik uiterlijk om een uur of drie weer thuis moet zijn omdat madame naar bed moet. Dat geeft toch eigenlijk ook weer een gevoel van vrijheid.

Maar wat deze verandering voor mij het meest positief maakt is wel het feit dat de strijd en bijbehorende stress van het naar boven brengen voorbij zijn. En daar ben ik toch wel erg blij om!

Wanneer deed jouw kindje geen middagslaapje meer?

10 Comments

 • Reply Nicole 3 januari 2017 at 06:22

  Spencer wordt morgen twee en wil ook 9 vd 10 keer niet meer slapen tussen de middag. Is dan wel rond 6 uur doodmoe. Zitten een beetje in een tussenfase.

 • Reply Nicole 3 januari 2017 at 06:35

  Ik had dit artikel zelf zo kunnen schrijven! Al was het bij ons helaas niet onze keuze maar meer door de opvang.. Misschien toch maar een artikel aan wijden 😉

 • Reply Shirley 3 januari 2017 at 09:47

  Skyler slaapt op de opvang nog wel en thuis alleen als we rond het middaguur in de auto zitten. En dat is inderdaad te merken aan de avonden. Skyler is al een lastige slaper en als hij overdag dan ook nog een uur of anderhalf uur slaapt, zijn we zo tot 22:00 uur bezig met hem. Maar op sommige dagen redt hij het gewoon nog niet zonder slaapje. We hangen er nog een beetje tussen 🙂

 • Reply Jodi - liefthuis 3 januari 2017 at 09:54

  Oooow dat wordt nog wat als het middagdutje er ooit af gaat. Ik doe dan altijd zoveel.

 • Reply Karen 3 januari 2017 at 10:16

  Ik heb een baby die geen middagslaapjes doet. Ja, hazenslaapjes van 20 minuten. Ik vind dat vrij lastig. Het is ook wel fijn als je even ongestoord wat voor jezelf kunt doen. Maar ja..

 • Reply Marianne 3 januari 2017 at 11:46

  Hier hetzelfde verhaal… alleen onze dame wordt in maart pas 2… 🙁 ik hoop nog steeds dat het een fase is.. maar die duurt al ruim een maand dan… 😔

 • Reply Patricia 3 januari 2017 at 12:10

  Hier een dame van 2 jaar en 7 maanden. Middagslaapje is nu echt voorbij. Alleen op de opvang slaapt ze nog een uurtje. Ze ging voorheen rond 8 uur naar bed en dat is nu vroeger geworden. Prima zo! Die strijd had ik geen in meer in.

 • Reply Essma 3 januari 2017 at 13:07

  Heerlijk dat Lise zo lang heeft geslapen overdag…bij mij nauwelijks! En mijn zoontje (6mnd) ook al niet! *zucht*

 • Reply Wendy 3 januari 2017 at 23:38

  Noor is bijna 2,5 en slaapt nu nog best goed overdag. Lijkt mij ook heeeel raar als dat slaapje eraf gaat want dat is echt mijn moment op de dag samen met Lot van 5 maanden 🙂

 • Reply Silke 9 januari 2017 at 12:27

  Ik vind dat ze dan best lang nog middagdutjes heeft gedaan eigenlijk.
  Hier al geen dutjes meer vanaf de tweede verjaardag. Wel soms nog eens een hazeslaapje. Meneer is nu 2,5 jaar en gaat naar school, dus nu is er ook geen ruimte meer voor slaapjes overdag.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.