OUDERSCHAP

Oud & nieuw en mijn peuter

31 december 2015

oudennieuw

Het is vandaag 31 december en dat betekent dat we vanavond zoals elk jaar Oudejaarsavond vieren. De laatste avond van het jaar, die traditioneel in het teken staat van gezelligheid, champagne, oliebollen en vuurwerk. Maar wat doen wij met onze peuter Lise deze Oudejaarsavond? Brengen we haar op de normale tijd naar bed en maken we haar wakker, of wachten we af of ze zelf wakker wordt en laten we haar anders lekker doorslapen?

Hoe het vroeger bij ons thuis ging, weet ik helaas niet precies. Wel kan ik me herinneren dat we gewoon naar bed moesten en wakker gemaakt werden om mee af te tellen en naar het vuurwerk te kijken. Maar ik gok dat we toen wel iets ouder waren dan twee.

Oud & nieuw en mijn peuter

Vorig jaar was Lise met oud en nieuw net een jaar geworden. Ze lag voor de jaarwisseling zo lekker te slapen, dat we besloten haar gewoon te laten liggen. Maar toen het vuurwerk even na twaalven losbarstte, werd ze alsnog wakker en zijn we haar uiteraard gaan halen. Ze was wat slaapdronken, maar genoot toch zichtbaar van het vuurwerk dat ze van achter het raam kon zien en horen.

Aangezien ik de kans groot acht dat Lise ook dit jaar wakker zal worden van het geknal buiten, hebben we besloten haar om half twaalf rustig wakker te gaan maken. Het is afwachten hoe ze hierop reageert, maar ik verwacht dat, als ze even de tijd heeft gehad om wakker te worden, ze het heel bijzonder zal vinden om weer even mee naar beneden te mogen waar opa en oma en haar oom dan nog zijn. Om samen met ons de laatste momenten van 2015 te beleven en af te tellen naar het nieuwe jaar, te proosten en vervolgens door het raam weer naar het vuurwerk te mogen kijken. Dat gaat ze mooi vinden, dat weet ik zeker!

Hoe het in de praktijk zal uitpakken weet ik natuurlijk pas op Nieuwjaarsdag. Ik ben ook benieuwd of Lise daarna weer gemakkelijk naar bed wil en in slaap kan vallen en of ze er de volgende dag een ‘kater’ aan overhoudt. Daar kom ik zeker nog even op terug!

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wat jouw plannen met je kind zijn met oud en nieuw! Door laten slapen, of wakker maken en waarom? Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling toe!

4 Comments

 • Reply Charlotte 31 december 2015 at 09:05

  Heel veel plezier vanavond! Wij laten Aukje gewoon doorslapen, tenzij ze zelf wakker wordt 🙂

 • Reply janske 31 december 2015 at 09:48

  Veel plezier vanavond! Ze gaat het vast geweldig vinden! Wij gaan Lola ook wakker maken (als ze al niet zelf wakker wordt).

 • Reply Gwen 31 december 2015 at 12:32

  Wij doen het ook zo denk ik. Olivia wordt al twee jaar wakker vd knallen en Quinn, nou ja, die wordt sowieso tig x wakker, dus om half twaalf mogen ze beiden naar beneden om om half een vanaf onze overburen weer naar ons huis over te steken en hopelijk lekker te slapen.

 • Reply Lisa 31 december 2015 at 15:24

  Na veel dubben hebben we besloten onze kleine man van 2 jaar en 4 maanden toch ook maar wakker te maken. We zijn op dit moment in Bangkok, in de negende maand van onze in totaal tien maanden durende reis door Zuid-Oost Azie. Toch een bijzondere plek en jammer (ook voor onszelf geef ik heel eerlijk toe!) om dan het nieuwe jaar binnen op een hotelkamer in te moeten luiden. Dus we maken hem om een uur of 11 wakker en hij gaat bij mij in de rugdrager ook lekker genieten van oud&nieuw op straat in Bangkok (of verder slapen, dat is ook nog een optie ;-))! Of hij er een kater aan overhoudt gaan we de komende dagen merken…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.