OUDERSCHAP

Naar de peuterspeelzaal

19 mei 2015

peuters

Schreef ik een tijdje geleden al over de zoektocht naar een basisschool voor Lise, we zijn inmiddels ook druk bezig met het zoeken naar een geschikte peuterspeelzaal. Toevallig heb ik gisteren bij een peuterspeelzaal hier vlakbij een kennismakingsgesprek gehad. Natuurlijk kreeg ik ook even de kans een kijkje te nemen.

Hoe het in andere steden of regio’s precies geregeld is weet ik niet, maar ik kwam erachter dat peuterspeelzalen hier in Eindhoven vaak gelinkt zijn aan een basisschool. Vaak is er dan een combinatie van dagopvang, buitenschoolseopvang en peuterspeelzaal. Dat is niet alleen praktisch (als je bijvoorbeeld meerdere kinderen hebt waarvan er al naar school gaan en nog naar de opvang), maar het is voor de kinderen ook een manier om alvast te wennen aan de school en wellicht met ‘bekende’ kindjes naar groep 1 te gaan.

De reden dat wij Lise graag naar de peuterspeelzaal willen laten gaan, is dat we het belangrijk vinden dat ze met regelmaat contact heeft met kindjes van haar eigen leeftijd. De vaste indeling van een dagdeel (in de kring, fruit eten, activiteit, buiten spelen) vind ik persoonlijk ook heel goed. Dat bereidt ze alvast voor op hoe het straks op de basisschool ook zal gaan.

De vrouw die me een korte rondleiding gaf, wist me te vertellen dat ze bij de peuterspeelzaal werken met thema’s. Alle activiteiten hebben te maken met het thema. En het leuk is dat de thema’s van de peuters gelijk lopen met die op de basisschool.

VVE

De peuterspeelzaal is er, vind ik, in de eerste plaats om lekker te spelen met andere kindjes. Maar het dient ook een ander doel. VVE, dat staat voor voor- en vroegschoolse educatie, bereidt kinderen voor op de basisschool. In Eindhoven (wederom weet ik niet hoe het in andere delen van Nederland is geregeld) kunnen kinderen van 2 jaar en 3 maanden tot 4 jaar op de ‘voorschool’ terecht. De voorschool werkt altijd samen met een basisschool. Het programma en de werkwijze sluiten aan bij het programma en de werkwijze in groep 1 en 2 van de basisschool (wat samen de ‘vroegschool’ vormt).

Kinderen met een taalachterstand kunnen extra uren (in totaal 11 uur per week) op een voorschool, peuterspeelzaal dus, terecht. Het consultatiebureau kan hier tijdens een van de reguliere consulten (bij 11, 14 en 18 maanden) een indicatie voor geven.

Mijn indruk van de peuterspeelzaal was erg goed. Waarschijnlijk wordt de basisschool die eraan gekoppeld is de basisschool van onze keuze, dus ik vermoed dat Lise per februari volgend jaar lekker gaat spelen op deze peuterspeelzaal. Ik ben heel benieuwd wat ze daarvan vindt!

Gaat jouw kindje naar de peuterspeelzaal?

6 Comments

 • Reply Minke 19 mei 2015 at 06:52

  Ja Luca gaat in september. Hier is het niet aan een basisschool gekoppelt. De peuterspeelzalen vallen allemaal onder 1 stichting. Wij kozen voor de zaal aan het eind van de straat, lekker makkelijk. Hij gaat dan 4 dagdelen door de verklaring van het cb.

  Leuk dat bij jullie de peuterspeelzaal wel gekoppelt is aan de basisschool.

 • Reply marjon 19 mei 2015 at 10:03

  Onze dochter is ook naar de peuterspeelzaal geweest. 2 ochtenden per week. Ook zij werkte met thema’s en een vast ritme. De peuterspeelzaal zit bij ons naast de basisschool (Alles in 1, incl gymzaal, bibliotheek). In ons dorp is verder geen keuze qua scholen. Ook onze kleine man gaat zodra hij 2 jaar is naar de peuterspeelzaal.

 • Reply Vlijtig Liesje 19 mei 2015 at 11:37

  Die van mij gingen inderdaad. Ik was fulltime thuis en vanaf tweeëneenhalf jaar leek het me goed als voorbereiding op de basisschool. Ze waren redelijk enthousiast.

 • Reply Sylvie 19 mei 2015 at 12:57

  Hier in Dommelen/Valkenswaard is het ongeveer hetzelfde geregeld, al zijn er minder psz-en dan basisscholen, dus niet alle kindjes zien elkaar weer terug. Ik denk wel dat Ivar over anderhalf jaar naar een van de speelzalen gaat, hij vind het nu al zo leuk om met andere kindjes te spelen!

 • Reply janske 19 mei 2015 at 16:26

  Lola gaat sinds dat ze 3,5 maanden oud is naar een kdv wat ook bij een basisschool zit (ook in Ehv) en ze leert ontzettend veel in die 2 dagen. Zo fijn hoe ze met andere kindjes kan spelen, super leuk om te zien en ze vind het zelf allemaal erg interessant. Wij willen waarschijnlijk ook een school en kdv bij elkaar hebben voor als er ooit een tweede komt, maar we gaan zeker goed rondkijken voor andere basisscholen…

  Ik ben benieuwd hoe Lise het gaat vinden, ze maakt vast snel vriendjes en vriendinnetjes 🙂

 • Reply angelique 19 mei 2015 at 21:26

  Mijn zoontje had een vve indicatie dus hij moest eigenlijk verplicht naar de peuterspeelzaal. Ik heb niet het idee dat het echt nut had maar hij vond het wel erg leuk om met andere kindjes te spelen

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.