OUDERSCHAP

Mumlife Raw Tag | Eerlijk over het moederschap

17 mei 2017

Het moederschap is iets waarover ik niet uitgepraat raak. Of geschreven, in dit geval. Toen ik bij Shirley deze tag voorbij zag komen, wist ik dat ik hem zeker over wilde nemen. Het zijn pure, eerlijke vragen over het moederschap. Zonder het mooier te maken dan het is dus en daar hou ik van! Enorm leuk om bij andere moeders te lezen en dus hopelijk ook voor jullie. Ik ben benieuwd of je je herkent in mijn antwoorden.

Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit

Toevallig had ik vandaag een heel relaxte dag. De dinsdag is namelijk de dag dat Lise en Quinn bij de gastouder zijn. Ik heb me vanmorgen gestort op mijn studie, had een Skype-afspraak met de begeleider van mijn afstudeeronderzoek en ben even naar Action gefietst voor wat dingetjes voor onze minivakantie die overmorgen begint. ‘Productief’ is denk ik het woord dat mijn dag het beste omschrijft, al heeft dat in dit geval niet zoveel met het moederschap te maken.

Nadat ik de kinderen had opgehaald bij de gastouder was het wel even hectisch. M moest overwerken en zou niet mee-eten. Ik had het eten al grotendeels voorbereid toen de kinderen nog niet thuis waren, maar moest toch even snel doorwerken toen ze er weer waren. Lise had lekker buiten gespeeld en was vies en bezweet. Die heb ik na het eten dus meteen in bad gezet. Mijn ouders kwamen me aflossen omdat ik heel graag naar de sportschool wilde voor mijn wekelijkse sportuurtje. En zo was het een volle, maar productieve dag. Na het sporten ben ik op m’n gemak gaan douchen, lagen de kinderen lekker te slapen en kon ik nog even met de laptop op de bank kruipen.

Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?

Ik heb best veel vriendinnen die zelf ook moeder zijn. Sommigen zie en spreek ik meestal in real life, anderen grotendeels via een appgroepje. Maar eigenlijk heb ik met allemaal goed en leuk contact en zijn er eigenlijk geen onderwerpen die ik niet zou durven bespreken omdat ik bang ben dat anderen daar anders over denken. Ik hou mezelf altijd voor dat ieder het op haar manier doet en het beste wil voor haar kind(eren) en dat keuzes om die reden van moeder tot moeder kunnen verschillen. Maar ik weet dat moeders keihard kunnen zijn tegen elkaar, vooral online. Dat mag echt wel anders vind ik. Net zoals alle kinderen verschillend zijn, zijn ook de moeders dat en dat is goed.

Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal

Poepmomenten zijn er natuurlijk genoeg als je twee kleine kinderen hebt. Een moment dat ik me als de dag van gisteren kan herinneren was tijdens een dagje dierentuin met mijn moeder, Lise en Quinn. Het was in de periode dat Quinn nog heel klein was en Lise overdag weleens per ongeluk in haar broek poepte. Hoewel we haar regelmatig vroegen of ze naar de wc moest, gebeurde dat dus helaas toch. Gelukkig had ik ondergoed en een reservebroek voor haar bij me. Ik zat Quinn te voeden, dus moest mijn moeder met Lise naar de wc om de boel schoon te maken en haar weer schone kleren aan te trekken. Wat was ik op dat moment blij dat ik er niet alleen voor stond!

Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?

Lise heeft, eerlijk waar, nauwelijks publieke driftbuien. Als het toch zou gebeuren zou ik denk ik gewoon weglopen in de hoop dat ze snel achter me aan zou komen. Ik ben benieuwd wat voor peuter Quinn strakjes wordt. Misschien krijg ik het nog wel voor mijn kiezen met hem…

Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

De eerste jaren keek Lise nauwelijks tv. Later werd dat dagelijks als ik aan het koken was en inmiddels kijkt ze als we de hele dag thuis zijn ook weleens op andere momenten. Maar de televisie staat nooit zomaar de hele dag aan en ik maak altijd afspraken met haar hoe lang ze mag kijken en wanneer het dus weer tijd is om iets anders te gaan doen. Overigens is ze de laatste tijd regelmatig wat vroeger wakker en kruipt dan bij ons in bed. Vaak geef ik haar dan mijn telefoon met een filmpje op YouTube, zodat zij iets te doen heeft en ik nog heel even mijn ogen dicht kan doen.

Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Dat zijn er eigenlijk twee: pasta en een wokje. De pasta kan ik met mijn ogen dicht maken en is alles behalve bijzonder, maar wel snel klaar en toch best lekker. Ik kook pasta,  gooi gehakt en roerbakgroente in een andere pan en bak dat aan. Tenslotte voeg ik tomatensaus toe (ja, vaak uit een pot of fles). Ik verdeel de pasta over drie borden, doe er wat saus op en geraspte kaas et volià, klaar is mama 😉 Het wokje eten we pas echt vaak sinds ik ontdekte dat Lise dat heel lekker vindt en dus ook goed eet. Mijn favoriet is met vis, Japanse wokgroenten, wok noodels en een zoetzuur woksausje. En het is ook nog eens redelijk gezond!

Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Zo heftig gelukkig niet, maar toen Quinn vanmorgen (of moet ik zeggen ‘vannacht’?) om half vijf lag te huilen en niet opnieuw in slaap leek te vallen baalde ik wel even als een stekker. We zijn inmiddels namelijk alweer gewend aan doorslapen, dus dan voelt een onverwachte gebroken nacht extra zwaar. Na een klein flesje wilde hij gelukkig wel weer terug naar bed en konden wij ook nog even slapen.

Wat was het beste moment vandaag als moeder?

M at dus op zijn werk en Quinn lag in de kinderwagen in de gang te slapen. Tijdens het avondeten was ik daarom alleen met Lise en dat was een fijn, rustig momentje. Ik probeerde een nieuw recept wat niet super goed gelukt was en ze at niet al te best, maar toen ze na het eten naast me kwam staan, een arm om me heen sloeg en zei ‘mama jij bent mijn beste vriendje’ voelde ik me zo trots dat ik haar moeder mag zijn. Dat vind ik absoluut het mooiste aan moeder zijn. Je kunt je het ene moment super gefrustreerd of boos voelen om iets dat je kinderen wel of juist niet doen, maar als ze daarna iets liefs of grappigs doen ben je dat in één klap vergeten en kun je alleen maar glimlachen en super trots zijn.

Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Dat is een makkelijke: chocolade! Of een online shopsessie als ik even een momentje voor mezelf heb. Die chocolade eet ik standaard ’s avonds na het eten met een kopje koffie. Ja, ook nu ik met Weight Watchers bezig ben!

Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

Meer dan me lief is helaas. En niet alleen als moeder. Aangezien ik ook nog bezig ben met het afronden van een HBO-studie, voel ik me als student regelmatig schuldig als ik het gevoel heb te weinig met mijn studie bezig geweest te zijn. En als moeder voel ik me dan weer schuldig als ik de kinderen wegbreng zodat ik kan studeren. Het bloggen neem ik ook in die mate serieus dat ik af en toe wat werk moet verzetten als de kinderen gewoon wakker en beneden zijn. Ik ga dan (meestal) niet uitgebreid zitten schrijven, maar moet zo nu en dan wel even een mailtje sturen of iets anders uitzoeken.

Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden

Dat je het moederschap soms best even zwaar mag vinden. Na de zoveelste gebroken nacht of driftbui van je peuter. De jonge moeders van deze generatie worden geacht het moederschap te combineren met een betaalde baan, sport, sociaal leven en relatie. Dat dat best een opgave kan zijn mag best wat vaker benoemd worden. Het valt lang niet altijd mee om alle ballen in de lucht te houden. Natuurlijk zie je zelf graag de mooie kanten van het moederschap (en vind ik het ook enorm leuk om die te delen), maar als er meer openheid komt over de struggles waar volgens mij bijna alle moeders mee te maken hebben kan dat wat mij betreft juist zorgen voor meer begrip en respect over en weer.

Ik vond het enorm leuk om deze tag in te vullen. Voel je vrij om hem over te nemen en breng me daar dan even van op de hoogte! Ik ben namelijk erg nieuwsgierig op jouw antwoorden op deze vragen.

2 Comments

  • Reply Essma 17 mei 2017 at 20:21

    Ik ga de tag ook invullen! Leuk en leerzaam…dat laatste zeker! Uiteraard laat ik het je weten wanneer ik ‘em online zet! 😉

  • Reply Linda 2 september 2017 at 21:24

    Leuk om je te volgen en heel fijn dat je eerlijk bent over het moederschap, de geweldige én minder fijne momenten.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.