OUDERSCHAP

Moederschap en studie: van 1 naar 2 dagen opvang

27 november 2014

Regelmatig krijg ik via mijn blog, social media, en zelfs via e-mail de vraag of het te combineren is: een studie en het moederschap. De vraag wordt meestal gesteld door moeders die (opnieuw) willen gaan studeren. Ik antwoord dan altijd eerlijk dat het zeker te doen is, maar dat het wel een hoge mate van discipline van je vraagt. Zeker als je net als ik een thuisstudie volgt waarbij je alles zelf moet plannen en bijhouden.

In de maanden na Lise’s geboorte sliep ze nog zoveel dat ik in die uren nog heel wat gedaan kreeg. Toen Lise ongeveer 6 maanden was, merkte ik dat ik minder gedaan kreeg dan ik wilde. Met het oog op de toekomst hebben we toen de mogelijkheden bekeken voor een dagje opvang.

opvang

In een eerder artikel schreef ik al over de keuze tussen gastouder en kinderdagverblijf. Na wat wikken en wegen besloten wij dat de gastouder voor ons, en belangrijker: voor Lise, de beste keuze zou zijn.

Sinds half september gaat Lise 1 dag in de week naar Sara, onze gastouder.  Dit ging vanaf de eerste keer al meteen erg goed en inmiddels laat ik haar daar met een meer dan gerust hart achter. Die dag ga ik als een wervelwind door het huis heen. Ik draai wasjes, maak Lise’s kamer helemaal schoon, stofzuig boven en beneden en doe uiteraard ook het nodige aan mijn studie. Hoewel ik Lise om me heen mis, vind ik het heerlijk om gedurende langere tijd flink door te kunnen werken.

Vooral de laatste tijd merk ik dat die ene dag niet genoeg is. Lise slaapt beduidend minder en vraagt meer aandacht als ze wakker is. Ik voel me dan vaak schuldig als ik haar negeer omdat ik bezig ben. Ondertussen tikt de tijd die ik heb op mijn studie af te ronden maar door. En dat veroorzaakt stress. Dus hakten we afgelopen maandag de knoop door dat Lise nog een halve of hele dag naar de opvang zou gaan.

Ik sprak er diezelfde dag nog mijn moeder over en spontaan riep ze dat mijn vader en zij Lise die dag wel wilden ontvangen. Ik vertrouw ze blindelings als oppas en vind het fijn als Lise bij hen is. Ik zei dat ze het er samen nog maar eens rustig over moesten hebben.

Nog diezelfde avond was de kogel door de kerk. Ik breng Lise voortaan 1 dag per week naar mijn ouders. Afhankelijk van hoeveel werk ik heb zal dat een hele dag zijn of een halve.

En gisteren is ze voor het eerst geweest. Ik ben super blij met deze oplossing, maar moest toen ik alleen thuiskwam toch even slikken. Hoewel ik weet dat Lise het leuk heeft bij Sara en mijn ouders, voelt het ergens toch alsof ik haar in de steek laat.

Gaat jouw kindje naar een kinderdagverblijf, gastouder of oppas? En zo ja, hoe vaak en hoe lang per week?

11 Comments

 • Reply Angelique 27 november 2014 at 09:38

  Op dit moment gaat mijn peuter alleen nog maar de peuterspeelzaal omdat ik nog niet werk of nog niet naar school ga maar dit gaat veranderen. Ik moet van mijn werkcoach (zit in de bijstand) weer naar school en waarschijnlijk zelfs bbl gaan doen. Wat dus betekend dat ik mijn zoontje fulltime moet onderbrengen waar ik niet zo van ben. Gelukkig gaat hij in maart naar de basisschool dus zouden de uren dat hij naar de gastouder gaat niet zo heel veel zijn en toch voel ik mij heel naar bij het idee dat ik hem zo weinig ga zien.

  • Reply Monique 27 november 2014 at 22:45

   Wat goed dat je weer naar school gaat. Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om je kleintje veel te gaan missen, maar je weet waar je het voor doet. Misschien dat je op den duur wel parttime kunt gaan werken?

 • Reply Geertje 27 november 2014 at 09:42

  Toen ik nog werkte gingen mijn meiden (eerst drie daarna twee dagen) naar een gastouder.
  Nu ik thuis ben is het wel iets anders.
  Guusje gaat 5 dagen per week naar school en Laura 4 dagdelen naar PSZ. Dus heb ik wel iets meer tijd om dingen te doen!

  • Reply Monique 27 november 2014 at 22:46

   Als ze eenmaal naar school of psz gaan heb je inderdaad automatisch wat meer tijd voor jezelf ja 🙂

 • Reply iooon 27 november 2014 at 11:00

  Ik kan me voorstellen dat het geen eenvoudige keuze is maar jouw ontplooiing is net als de ontplooiing van Lise belangrijk.

  Zelf hoef ik voorlopig die keuze niet te maken. Ik zit er zelfs aan te denken om, wanneer m’n broer kindjes heeft, zelf gastouder te worden.

  • Reply Monique 27 november 2014 at 22:47

   Wat zeg je dat mooi. En wat een mooi idee! Zitten er al kindjes aan te komen dat je weet? 😉

 • Reply Marijke 27 november 2014 at 14:54

  Toen ik nog werkte gingen de kinderen 4 dagen naar kinderdagverblijf en BSO. Door de ww is daar verandering in gekomen. De BSO is er helemaal uit en T gaat nog maar heel weinig naar het kinderdagverblijf. Mocht ik weer een fulltime baan vinden dan gaat hij weer 4 dagen naar het kinderdagverblijf. Geen enkel probleem. De kinderen vinden het daar fijn. En ik vind het fijn om te werken. De andere drie dagen zijn we dan lekker samen als gezin.

  • Reply Monique 27 november 2014 at 22:49

   Ik weet dat Lise het ook naar haar zin heeft als ze bij de gastouder is of bij mijn ouders. Dat moet ik me gewoon wat vaker realiseren als ik weer zo’n schuldgevoel aan het ontwikkelen ben, haha.

 • Reply Daantje 27 november 2014 at 19:31

  Ons zoontje gaat niet naar een opvang, ik ben fulltime thuisblijfmoeder. Over een jaartje zal hij wel 1 of 2 ochtendjes naar de peuterspeelzaal gaan, zodat hij kan wennen aan spelen met andere kindjes. 🙂

  • Reply Monique 27 november 2014 at 22:50

   Klinkt heerlijk, hihi. En op een gegeven moment is hij er wel aan toe om te spelen met kindjes op de psz. Ik denk dat Lise dat ook heel leuk gaat vinden straks.

 • Reply Mieke 28 november 2014 at 21:55

  Oeh, herkenbaar. Ik heb me ook wel schuldig gevoeld toen ik mijn meisjes voor het eerst wegbracht. Maar ze hebben het erg naar hun zin en niet werken (of in jouw geval studeren) is voor mij ook niet echt een optie. Ze is in goede handen. Geef jezelf even de tijd om te wennen. Komt goed!
  En heel fijn dat je ouders oppassen. Mijn moeder past ook een dag op en dat is toch anders dan wegbrengen naar kdv/ gastouder.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.