BABY OUDERSCHAP

Luieruitslag voorkomen (5 tips!)

12 juni 2015

tipsluieruitslag

Lise heeft gelukkig nooit heel erg last gehad van luieruitslag, maar ik merk dat haar billetjes wel gevoeliger zijn nu de temperaturen stijgen. Ik ging op zoek naar handige tips waarmee je luieruitslag of rode billetjes kunt voorkomen. Dat is immers belangrijker dan genezen, toch? Hopelijk heb je er wat aan!

Ter introductie eerst een korte uitleg over wat luieruitslag precies is en waardoor het meestal veroorzaakt wordt.  Boosdoener is het vochtige klimaat van een luier. Baby’s plassen gemiddeld meer dan tien keer per dag en poepen zo’n twee keer per dag. De huid van de billetjes heeft dus heel wat te verduren. De huid wordt door de urine en ontlasting week, bovendien zitten er stoffen in die het huidje flink kunnen irriteren. Bacteriën vormen een enzym genaamd urease. Dit enzym zet ureum uit urine om in ammoniak en dat werkt vervolgens in op de huid. In ontlasting bevinden zich de enzymen protease en lipase, die de huid verder aantasten.

Wrijving van de luier langs de billen verergert de irritatie, zeker als een vieze luier te lang gedragen wordt. Kinderen bij wie de tandjes doorkomen hebben ook vaak last van rode billetjes. Door de verbeterde kwaliteit van (wegwerp)luiers komt luieruitslag tegenwoordig gelukkig stukken minder voor dan vroeger. Toch heeft nog ongeveer 35 procent van alle baby’s tussen 9 en 12 maanden er zo nu en dan last van. Maar het komt ook bij jongere en oudere kinderen voor.

Tot zo ver het theoretische gedeelte. Op naar waar het echt om gaat in dit artikel… De tips!

Tip 1: Verschoon je kindje regelmatig

Het lijkt zo simpel, maar toch is dit iets dat luieruitslag gemakkelijk veroorzaakt of verergert. Het simpelweg te lang om hebben van een vochtige, vieze luier doet babybilletjes geen goed. De simpelste manier om uitslag te voorkomen is de billen schoon en droog houden. Lise is nu anderhalf en ik verschoon haar ’s ochtends zodra ze wakker wordt, als ze naar bed gaat voor een slaapje, dan ’s middags nog een keer en ’s avonds voor ze naar bed gaat. Als ze tussendoor poept komen er nog een of twee extra verschoonsessies aan te pas. Bij het verschonen gebruik ik Zwitsal Sensitive billendoekjes. Die zijn mild voor de billen en maken makkelijk schoon. Bovendien vind ik ze heerlijk ruiken.

Tip 2: Smeer met zinkzalf

Zinkzalf is een vrij stugge substantie, maar het werkt als een tierelier tegen irritatie en roodheid. Je hebt ook andere crèmes die de billetjes van de baby moeten beschermen, waarvan ik bijvoorbeeld de Billenbalsem van Weleda met Calendula erg fijn vind. Ik smeer trouwens alleen als ik beginnende irritatie of roodheid zie.

Tip 3: Vermijd zeep (zoveel mogelijk)

Zeep haalt het natuurlijke vetlaagje van de huid weg en droogt de huid daarmee behoorlijk uit. Het is daarom belangrijk producten die zeep bevatten zoveel mogelijk te vermijden, zeker wanneer de huid rood en geïrriteerd is. Geparfumeerde doekjes hebben hetzelfde effect en kun je dus ook het beste links laten liggen. Gebruik je herbruikbare katoenen luiers, dan is het slim deze na het wassen te spoelen in water waar je per liter een eetlepel azijn aan toevoegt. Dit zorgt ervoor dat de laatste zeepresten uit de luiers verdwijnen.

Tip 4: Laat de huid regelmatig ‘luchten’

Toen Lise nog een kleine baby was, vond ze niets heerlijker dan even in haar blote billen op het aankleedkussen liggen. En ik kan me best voorstellen dat het lekker is om even niet zo’n dikke luier om je billen te hebben. Zeker in het geval van luieruitslag is het belangrijk de huid regelmatig even te laten luchten. Laat je kindje dus gerust even in zijn/haar blote billetjes trappelen voordat je een schone luier om doet.

Tip 5: Vermijd hard wrijven

Een gezonde huid raakt door hard wrijven sneller geïrriteerd en voor een geïrriteerde huid is hard wrijven natuurlijk helemaal uit den boze. Het klinkt zo logisch, maar als Lise tijdens het slapen gepoept heeft ben ik soms ook best aan het boenen om haar billen goed schoon te krijgen. In dit geval is het verstandig een washandje en lauwwarm water te gebruiken om de billen schoon te maken in plaats van billendoekjes. Smeer daarna een beetje billencrème op de huid, zodat deze weer tot rust kan komen.

Lees in aanvulling hierop ook eens deze tips voor het voorkomen en genezen van luieruitslag.

Wat doe jij om luieruitslag bij je kindje te voorkomen?

2 Comments

  • Reply Vlijtig Liesje 12 juni 2015 at 14:17

    Ik liet mijn kinderen als het even kon ook regelmatig even in de blote billen liggen. Zodat er goed lucht bij kon.

  • Reply janske 12 juni 2015 at 21:38

    Ik smeer alleen wat Sudocreme als het wat roder wordt…gelukkig heeft Lola er bijna geen last van…ik heb ook een vriendin die haar kindje ALTIJD insmeert met Sudocreme…dat zou ik dus nooit doen….ik gebruik liever niets dan meer dan nodig…maar ieder zijn ding natuurlijk 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.